Skocz do zawartości

EXTRIM v.II -nowy model ze stajni Artex-u.

Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najtańsze zawiasy to z Pet-a ,butelki, ale moje ulubione to z dyskietki komputerowej (ten czarny krążek w środku) , bardziej elastyczny od Pet-a, cieńszy i chyba bardziej wytrzymały na ciągłe zginanie, nawet w spalinie mam takie i jak do tej pory są nie zniszczalne.

Wklejam na rzadkie Ca.

Po 3 latach używania nie widzę sensu kupowania drogich (1 zł za szt) zawiasów w sklepach modelarskich.

Ten patent na termokurczki opisany w instrukcji Extrima też stosowałem wcześniej w Beny3d i Benka już dawno nie ma ,a pręty (wyjęte z modelu) nadal ładnie pracują na tych termokurczkach :D

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam, chce zamówić pakiet w sklepie i proszę o poradę.

Mam w tej chwili:

silnik WELGARD 22 12 15

regiel 15A albo 20A (nie pamietam bo piszę z pracy)

2x HS 81MG

Chcę zamówić:

3E Model 11,1V 2200 mAh, 10C BEC + wyjściem do balancera (co to za złącze BEC?)

2x HS 81 (może dlatego ze mam już takie 2 sztuki)

Czy ten pakiet jest wart czegoś?? Bo kosztuje 130 PLN. Jakie śmigło do tego silnika i pakietu?? 8*4 będzie ok?

Opublikowano
2x HS 81 (może dlatego ze mam już takie 2 sztuki)

to chyba przesada i trochę szkoda wagi

3E Model 11,1V 2200 mAh, 10C BEC + wyjściem do balancera (co to za złącze BEC?)

:?: :?: wydaje mi się że BEC to przy regulatorze, a nie pakiecie

wejdż na stronę rcsklep.pl znajdziesz pakiety wydajniejsze prądowo a i potargować się można :D

8*4 to chyba za małe śmigło pisałem wcześniej że na tym silniku latam na 9/5 i 10/6 gwshd i 10/5apc

Opublikowano
czy odbiornik może być zasilany z regulatora?

Jeżeli regulator ma wbudowany BEC to jak najbardziej.

UWAGA - BEC to inaczej Battery Eliminator Circuit - czyli układ eliminacji baterii :) - w tym przypadku dodatkowej (poza "napędową") baterii dla odbiornika.

Natomiast Złącze typu BEC to jeden konkretny rodzaj złącza niskoprądowego.

Opublikowano

tego typu serwa starczą do napędu wszystkigo w tym modelu poczytaj sobie opinnie na temat serw mini http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=205 :)

a pakiet do tego silnika ja bym wziął 1800 np ten: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=21_41&products_id=228 zawsze troche lżejszy wydajniejszy prądowo a czas lotu jaki uda się na nim osiągnąć będzie wystarczająco długi, 15min z zapasem bez problemu, przy założeniu że przecież nie cały czas latasz na maxa

oczywiście jeśli regulator który posiadasz ma wyjście bec wiekszość posiada to taka wtyczka jak wtycza w serwie

Opublikowano
jeśli regulator który posiadasz ma wyjście bec wiekszość posiada to taka wtyczka jak wtycza w serwie

Wtyczka jak w serwie to jeszcze żaden dowód na BEC w regulatorze - przecież regulator tą wtyczką dostaje z odbiornika sterowanie.

Czy tą samą wtyczką może zasilać odbiornik i serwa to zupełnie inna para kaloszy.

Większość posiada - zgoda - ale trzeba sprawdzić ten nasz konkretny :)

Opublikowano

Mam ten pakiet WOW-RC 2200mah od około 2 tygodni i juz ma za soba ok. 50 ładowan i juz delikatnie spuchł a pobur pradu nie przekraczał 15A. Ja bym ci radził zafundowac w jakies Fullymaxy 1700mah bo sa ta akumlatory bardzo dobre.

Opublikowano
Wtyczka jak w serwie to jeszcze żaden dowód na BEC w regulatorze

:? to fakt troche się rozpędziłem, jak masz instrukcje to poczytaj opis

Opublikowano

mam 3 komplety fulymaxów 1350 około pół roku i dwa troche spuchły a jeden jak nowy wszystkie są mniejwięcej tak samo eksploatowane

myślę że czasem to zależy od konkretnego egzemplarza, a pozatym nic nie jest wieczne

Opublikowano
Chcę zamówić:

3E Model 11,1V 2200 mAh, 10C

Dwóch znajomych kupiło te pakiety rok temu. Jeden z nich nadal lata, drugiemu rozjechało się napięcie i spuchła jedna cela. Fakt, że ten spuchnięty był ładowany bez balancera. Trudno powiedzieć po ile lotów wykonali.

Mam ten pakiet WOW-RC 2200mah (...) ma za soba ok. 50 ładowan i juz delikatnie spuchł

Te WOWy są spuchnięte od nowości :wink: miałem 2 takie w ręce i wydają się bardziej miękkie od innych. Możliwe, że cele są twarde a tylko osłona nadaje im miękkości. Ciężko mi stwierdzić bo nie rozbierałem pakietu.

Opublikowano

Czy ktoś zna/zmierzył/potrafi wyczytać z fusów powierzchnię nośną exTRIMA? :shock: :?

- bo my tu gadu, gadu, a ja nie znam obciążenia powierzchni mojego modelu.

Tak, jestem leniwy i mam nadzieję, że ktoś inny wykona czarną robotę ;):P

Opublikowano

przeca to trapez . Pole to 1/2 (a+B) h

chyba się nie trzeba specjalnie męczyć

zmierz cięciwy (a i B) i długość płata (h)

dorzuć 7% coś za kadłub i statecznik i będzie git

ps. mi też się nie chce mierzyć :D

Opublikowano

oki, wróciłem do domu, po drodze zakupiłem pakiet.

Regulator, silnik i pakiet na zdjęciu:

zestaw.jpg

Proszę o opinie o tym pakiecie, dodam że nie ma żadnych naklejek na nim była tylko nazwa na opakowaniu - Leon Power. Śmigieł chyba mam już 7 więc coś wybiorę.

Opublikowano
Chcę zamówić:

3E Model 11,1V 2200 mAh, 10C

Dwóch znajomych kupiło te pakiety rok temu. Jeden z nich nadal lata, drugiemu rozjechało się napięcie i spuchła jedna cela. Fakt, że ten spuchnięty był ładowany bez balancera. Trudno powiedzieć po ile lotów wykonali

Małe sprostowanie : Miałem ten pakiet wylatał cały rok i był naprawdę dobrym pakietem. Ładowany był cały czas bez balancera. Po roku nagle jedna z celek straciła napięcie. Miernik pokazywał na niej O V. Celka nie spuchnęła !! Została taka jak zawsze czyli płaska i twarda. Pakiet nadal żyje tyle że z 11.1 zrobiło się 7.4 V. Jedyna wada tych pakietów to waga. Mam jak najbardziej dobrą opinie na temat firmy 3E. A co do WOW RC ... hmm radze unikać miałem dwa pakiety obydwa beznadziejnie miękkie i w ogóle nie trzymały napięć. Nawet ładując balancerem nie było różnicy.

Mam jeszcze pytanie :

Czy te dwa pakiety to to samo ?? :) :

1 http://www.rcabc.com/product_info.php?cPath=10_53&products_id=331

2 http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=34_195_121&products_id=1428

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.