miksell Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Cześć. Jakiś czas temu pojawił się pomysł zrobienia samolotu FPV. Początkowo w tym celu chciałem przystosować Cessnę Pelikana. Niestety okazało się, że model jest za mały a ze sprzętem za ciężki. Przeszukując forum trafiłem na model URSUSA opracowany od podstaw jako platforma FPV przez Marka R. LINK DO TEMATU NA FORUM Zakupiłem model i zacząłem go sklejać. O modelu: w całości z EPP. W zestawie znajdują się wszystkie wycięte części z EPP, sklejki oraz plastiku. Załączone są również listewki usztywniające skrzydło, pręciki szklane i węglowe oraz cięgna do lotek. Szerokość to ok 1.8m ;-) Jako właściciel URSUSA musimy się zaopatrzyć w: Klej UHU POOR ok 8 zł, klej poliuretanowy ok 14 zł, Klej Cyjanoakrylowy ok 14 zł, przyspieszacz do cyjanoakrylu ok 14 zł, klej żywiczny dwóskładnikowy ok 14 zł. W sumie do ceny modelu musimy doliczyć ok 64 zł w klejach. Po sklejeniu kadłuba model wygląda tak: Uploaded with ImageShack.us Wnętrze olbrzymiej ładowni: Uploaded with ImageShack.us Przednia wręga: Za nią widać kawałek EPP z wyciątą szparą w której będzie się mieścić odbiornik GPS Uploaded with ImageShack.us Sklejanie górnej części poszycia: Uploaded with ImageShack.us Model skleja się bardzo fajnie, niestety kleje schną dość długo a co za tym idzie praca strasznie się wydłuża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Jeśli model chcesz użytkować zgodnie z przeznaczeniem czyli FPV to może postaraj sie o przeniesienie tematu tematu do odpowiedniego działu. Ogólnie życzę powodzenia w budowie i późniejszych dalekich lotów. Model skleja się bardzo fajnie, niestety kleje schną dość długo a co za tym idzie praca strasznie się wydłuża. Który schnie tak strasznie długo i ile to jest. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Na razie model sklejam jako model. Wyposażenie dojdzie w późniejszym czasie. Najpierw wykonanie później oblatanie. A dopiero potem FPV. UHU schnie dość długo zwłaszcza w miejscach gdzie trzeba "wygiąć" EPP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Byćmoże stosujesz złą technikę klejenia klejem UHU Por. prawidłowo robi się to w następujący sposób. Nakładasz cienką warstwę na obie powierzchnie klejone. Czekasz, aż klej wyschnie, czyli jakieś 5 minut. Następnie dociskasz klejone elementy do siebie, im mocniej tym lepiej, i w zasadzie gotowe. Nie ma szansy na poprawienie klejenia, bo taki "suchy" klej szybko wiąże. Jeśli potrzebujesz wygiąć EPP to możesz mu nadać kształt przed klejeniem, np podgrzewając element suszarką lub szczególnie dobra dla EPP metoda, możesz go uformować nad parą wodną z wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Panie zmniejsz pan te fotki, bo laduje się to wszystko z godzine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Hm... Dobra uwaga. Kleiłem kilka części "krzywych" odczekując 5 min i nie łapało. Wolę profilaktycznie docisnąć. EPP z którego model jest wykonany jest dość grube ok 25mm, nie znam techniki wyginania EPP nad parą. Może kiedyś spróbuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Zdjęcie z dzisiaj. Prace dalej trwają... Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 przyjemnie jest patrzeć jak rośnie kolejne "dziecko" życzę powodzenia w budowie baaardzo jestem ciekawy jak wyjdzie finalnie i na jakei barwy się zdecydujecie ps. wyedytuj proszę pierwszy post(wielkie zdjęcia- długo się ładuje i ciężko ogląda...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 wyedytuj proszę pierwszy post(wielkie zdjęcia- długo się ładuje i ciężko oglądaPrzyłączam się do mojego przedmówcy - fotki to dramat (chyba wrzucone prosto z aparatu).Do zmniejszania, polecam programik IrfanView i będzie po sprawie (usuń te giganty i zapodaj te zmniejszone). A tak poza tym - to ten model bardzo mi się podoba - może kiedyś .. (jak już się nauczę latać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Zdjęcia poprawione. Życzę miłego oglądania. Jak prace posuną się do przodu to dorzucę następne zdjęcia. Model najprawdopodobniej będzie pomarańczowo - biało - czarny :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ursus dalej rośnie. Podczas klejenia miałem kilka problemów, jednak je rozwiązałem. Obecnie do sklejenia został tylny statecznik. Później montowanie sprzętu, i malowanie ;-) Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 witaj fajn iże powoli Ursus nabiera kształtów... tymczasem link do egzemplarza budowanego przez Katamarana: http://www.aeromodelismovirtual.com/showthread.php?t=7316&page=2 bardzo ładnei sfotografowana budowa "step by step" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 chyba tam u Ciebie zimno bo w tle widać co najmniej 3 grzejniki poza tym to życzę zakończenia budowy i udanych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 chyba tam u Ciebie zimno bo w tle widać co najmniej 3 grzejniki poza tym to życzę zakończenia budowy i udanych lotów. .. a ja widze 2 i niszczarkę :] Ursus idzie ładnie - trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Grzejniki są dwa. To coś to nie niszczarka, tylko osuszacz powietrza. A zauważył ktoś cessnę w tle??? ;-) Uzbrajamy skrzydła: Najpierw obrysowałem kształt serwa, następnie naciąłem krawędzie nożykiem. Wewnętrzną część wytopiłem lutownicą. Efektem prac jest piękne gniazdo dla serwa ;-) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Efekt końcowy zastanawiam się nad przykryciem serwa jakąś plastikową obudową ewentualnie cieniutką warstwą EPP Uploaded with ImageShack.us Serwo zamontowane. Cięgno zlutowane. Uploaded with ImageShack.us Ster kierunku wykonany jak widać. Gniazdo pod serwo wycięte nożem i lutownicą. Nowością jest zastosowanie mocowania kulowego na serwie. Eliminuje to zbędne naprężenia w cięgnie ;-) Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Dzisiaj montowałem łoże silnika. Zgodnie z danymi od Marka kąty ustawiamy na 0. Silnik jakiego użyję to RAY od Pelikana 3535. (koszt ok 112 zł) + regulator 60A (większy niż wymaga tego silnik) łoże silnika skleiłem z 2 części za pomocą kleju poliuretanowego, następnie wywierciłem otwory na śrubę i ośkę. Uploaded with ImageShack.us Przygotowany kadłub do klejenia: Uploaded with ImageShack.us Wszysytko klejone na kleju poliuretanowym: Uploaded with ImageShack.us Międzyczasie pomalowałem skrzydła: Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Co to jest za kolor skrzydła, różowy, pomarańczowy czy czerwony?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 to jest kolor zielonych czarnych jagód :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Kolor to pomarańcz. Miałem pewne obiekcje przy wyborze koloru, ale jest OK ;-) W locie od dołu będzie kontrastować czarny na niebie a pomarańcz jak wpadnie w trawę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Dzisiaj zamontowałem silnik i bebechy. Najprawdopodobniej zaraz robię pierwsze obloty ;-) Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.