instruktor Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 ten mój podpis nawiązuje do pewnej piosenki a resztę tekstu dośpiewaj a jak nie znasz to zapytaj nieco starszych kolegów a to jest wał "mój" który co prawda tylko prostowałem dla jednego z przyjaciół z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 zawor to wal korbowy, Instruktor ty masz w podpisie kazdy latac moze wiec jak kazdy ti i babka tez I. Radzę przestań się kompromitować i nie brnij w to dalej bo tylko sobie szkodzisz. Posłuchaj rady doświadczonych osób i zacznij od zdobywania wiedzy. Przygotuj plany, umieść rysunek techniczny, sprawdzimy i pomożemy. Sam pracowałem, jako konstruktor i technolog w dużym zakładzie, więc jeżeli będę mógł to Ci pomogę. II. Anonimowość związana z Internetem oraz młody wiek nie zwalniają Cię z zachowania szacunku do innych ludzi, a wręcz przeciwnie. Pamiętaj, że osoby, z którymi próbujesz polemizować mogą mieć nawet wnuki w Twoim wieku - przydałoby się więcej pokory. III. Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy. Proszę zacznij tego używać, bo słowa zapisane w taki sposób: "dziękóję" "żułtodziobem" "zaczołem" - nie da się czytać. A jak Ci się wkradnie błąd to zawsze jeszcze można odpowiedź edytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekrc Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 wojtekrc, a czytałeś cały wątek czy tylko zdjęcia oglądałeś? przepraszam jednak było napisane , ale w tym temacie ciężko jest się ciężko czegoś doczytać ,bo to jest jedna wielka kłótnia i wyśmiewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Adam_Max, musiało Ci coś umknąć bo psioter5, robi silnik na podstawie planów :evil: Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy a to już zależy od przeglądarki jak widać nikt nie jest doskonały :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M52 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 wojtekrc, a czytałeś cały wątek czy tylko zdjęcia oglądałeś? przepraszam jednak było napisane , ale w tym temacie ciężko jest się ciężko czegoś doczytać ,bo to jest jedna wielka kłótnia i wyśmiewanie. W książce W.Schiera jest krótki opis silnika do amatorskiego wykonania i m.in. wskazany jest tam zawór silnika samochodowego jako materiał na wał korbowy amatorskiego silnika modelarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Adam_Max, musiało Ci coś umknąć bo psioter5, robi silnik na podstawie planów :evil: Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy a to już zależy od przeglądarki jak widać nikt nie jest doskonały :wink: 1-Robi je na podstawie swojej fantazji którą poukładał sobie w głowie. 2-A może jest dys... coś tam ? 3-I proszę o szacunek dla Instruktora bo głową ręczę, że wiedzy do tego Pana brakuje nam wszystkim co najmniej o kilka lat świetlnych. :evil: Edit: A tutaj dla Autora tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Tutaj są rysunki tego silniczka: http://modelenginenews.org/plans/BollAero18.pdf Znalazłem też kilka fotek w sieci: http://www.flickr.com/photos/33383121@N04/page2/ Swoją drogą mam propozycję aby powściągnąć swoje emocje i, niezależnie czy kolega zbuduje silnik czy nie, ograniczyć się do wpisów merytorycznych. To dla tych, którzy chcieliby kiedyś skorzystać z tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 -I proszę o szacunek dla Instruktora bo głową ręczę, że wiedzy do tego Pana brakuje nam wszystkim co najmniej o kilka lat świetlnych na jakiej podstawie tak twierdzisz? -Zdjęcie wału na pryzmie nie wnosi do tematu nic, - dlaczego krytykujecie kogoś kto chce zrobić coś sam? -widze samych inzynierów konstruktorów i innych bogów, Czy nie lepiej jest popierać zapał niż go dusić? To tyle z mojej strony, ciężko się czyta temat w którym jedna osoba jest wysmiewana i wyszydzana przez 15 innych :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Dokładnie tez tak uważam , krytykować i wyśmiewać to każdy umie Psioter5 ja Ci kibicuje ... jak Ci się uda zrobić to będziesz z siebie dumny ... jeśli NIE to przynajmniej próbowałeś pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Rób i wstawiaj kolejne fotki z budowy bo Cie zjedzą ! :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 No to pokaz fotkę jak i czym to robisz a na resztę poczekamy bo sam rozumiesz piwo ktoś musi wypić :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M52 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa.I dobrze. Plany i wskazane tam materiały pozwalają zbudowac działający silnik. Tak mi się przynajmniej wydaje Opisałbyś technikę docierania i docierak. Jaka pasta? Ile zbierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Docierając cylinder uwzględnij rozszerzalność cieplną tłoka i cylindra, tak aby po nagrzaniu jeszcze w nim tłok chciał chodzić. Odchyłka musi być precyzyjnie dobrana, ponieważ jeśli będzie za duża to będzie d.... a nie kompresja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa. Wreszcie zaczyna się coś dziać i piszesz konkretnie Do dzieła bo piwo się grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek49 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Panowie z całym szacunkiem dla Waszego dorobku i wiedzy ,ale zbudowanie silnika domowym sposobem przy posiadaniu dobrej wiertarki,tokarki i materiałów to sprawa całkiem wykonalna dla człowieka któremu się chce.Dlaczego piszecie takie idiotyzmy.Takie silniki wykonują ludzie nie kosmici.Co uważacie ,że wykonanie tłoka i dopasowanego cylindra to sztuka zarezerwowana tyko dla genialnych techników????Myslałem ,że na tym forum są ludzie którzy oprócz wiedzy dysponują także potencjałem umiejętności w zakresie mechaniki ,materiałoznastwa itd. ale widać myliłem się.To co tutaj wielu z Was Panów pisze jest wręcz tragiczne i swiadczy ze potraficie tylko sklejać drewno ,a aparatury znacie tylko z wyglądu.Posiadając tokarkę,wiertarkę,materiał(prosty do zdobycia) i co najważniejsze zapał i nie dwie lewe ręce to rzecz do wykonania i zastanówcie się najpierw jak postanowicie cos napisać bo to co tutaj pisze wiekszośc to TRAGEDIA PANOWIE-WSTYD !!!!!Kazdy głupi moze kupic, ale samemu zrobic to juz tylko wybrani i nieliczni potrafią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Поҗивём увидим... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ... - dlaczego krytykujecie kogoś kto chce zrobić coś sam? -widze samych inzynierów konstruktorów i innych bogów, Czy nie lepiej jest popierać zapał niż go dusić? To tyle z mojej strony, ciężko się czyta temat w którym jedna osoba jest wysmiewana i wyszydzana przez 15 innych Jeżeli bijesz do mnie to nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Napisałem że jestem inżynierem i zadeklarowałem pomoc, nigdzie nie szydziłem i się nie wyśmiewałem w tym wątku. A zaprezentowana konstrukcja na słabej jakości zdjęciach na razie mnie nie przekonuje, podobnie z resztą jak sama idea jego budowy, ale to już nie moja sprawa. Поҗивём увидим... - dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Поҗивём увидим...i Jak tu Cię nie lubić Na poczatku swojej kariery zawodowej (zaczynałem w narzędziowni na SIP-ie -,niektórym cos to mówi) tez podjąłem temat budowy silnika, ale po wykonaniu cylindra i części karteru stwierdziłem ze szkoda czasu. Firma lotnicza działajaca w owych latach w moim mieście też podjęła temat produkcji silników , nawet mam gdzieś jakieś częsci od nich.Silnik zadziałał, ale szybko przestał i produkcji nie uruchomiono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Panowie z całym szacunkiem dla Waszego dorobku i wiedzy ,ale zbudowanie silnika domowym sposobem przy posiadaniu dobrej wiertarki,tokarki i materiałów to sprawa całkiem wykonalna dla człowieka któremu się chce.Dlaczego piszecie takie idiotyzmy.Takie silniki wykonują ludzie nie kosmici.Co uważacie ,że wykonanie tłoka i dopasowanego cylindra to sztuka zarezerwowana tyko dla genialnych techników????Myslałem ,że na tym forum są ludzie którzy oprócz wiedzy dysponują także potencjałem umiejętności w zakresie mechaniki ,materiałoznastwa itd. ale widać myliłem się.To co tutaj wielu z Was Panów pisze jest wręcz tragiczne i swiadczy ze potraficie tylko sklejać drewno ,a aparatury znacie tylko z wyglądu.Posiadając tokarkę,wiertarkę,materiał(prosty do zdobycia) i co najważniejsze zapał i nie dwie lewe ręce to rzecz do wykonania i zastanówcie się najpierw jak postanowicie cos napisać bo to co tutaj pisze wiekszośc to TRAGEDIA PANOWIE-WSTYD !!!!!Kazdy głupi moze kupic, ale samemu zrobic to juz tylko wybrani i nieliczni potrafią. A mi sie wydaje ze to do mnie najbardziej Pijesz... Więc coś się wypowiem. Kiedyś dawno temu gdzie miałem jakies 2-5 lat. młodzieży wystarczyło powiedzenie nie rób tak bo to nie ma sensu, lub Cie na to nie stać. W dzisiejszych czasach młode osoby myślą , że wszystko jest wykonalne wystarczy dobry pomysł. I niestety , ale zwykłe proste tłumaczenie jak 20lat w stecz nie wystarcza aby komuś coś uświadomić. W dzisiejszych latach jest potrzebny inny język, aby dotrzeć do ludzi. A najlepiej było to dostrzegalne kiedy Ty miałeś lat naście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.