instruktor Opublikowano 11 Października 2010 Opublikowano 11 Października 2010 ten mój podpis nawiązuje do pewnej piosenki a resztę tekstu dośpiewaj a jak nie znasz to zapytaj nieco starszych kolegów a to jest wał "mój" który co prawda tylko prostowałem dla jednego z przyjaciół z forum
Adam_Max Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 zawor to wal korbowy, Instruktor ty masz w podpisie kazdy latac moze wiec jak kazdy ti i babka tez I. Radzę przestań się kompromitować i nie brnij w to dalej bo tylko sobie szkodzisz. Posłuchaj rady doświadczonych osób i zacznij od zdobywania wiedzy. Przygotuj plany, umieść rysunek techniczny, sprawdzimy i pomożemy. Sam pracowałem, jako konstruktor i technolog w dużym zakładzie, więc jeżeli będę mógł to Ci pomogę. II. Anonimowość związana z Internetem oraz młody wiek nie zwalniają Cię z zachowania szacunku do innych ludzi, a wręcz przeciwnie. Pamiętaj, że osoby, z którymi próbujesz polemizować mogą mieć nawet wnuki w Twoim wieku - przydałoby się więcej pokory. III. Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy. Proszę zacznij tego używać, bo słowa zapisane w taki sposób: "dziękóję" "żułtodziobem" "zaczołem" - nie da się czytać. A jak Ci się wkradnie błąd to zawsze jeszcze można odpowiedź edytować.
wojtekrc Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 wojtekrc, a czytałeś cały wątek czy tylko zdjęcia oglądałeś? przepraszam jednak było napisane , ale w tym temacie ciężko jest się ciężko czegoś doczytać ,bo to jest jedna wielka kłótnia i wyśmiewanie.
bzik4 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Adam_Max, musiało Ci coś umknąć bo psioter5, robi silnik na podstawie planów :evil: Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy a to już zależy od przeglądarki jak widać nikt nie jest doskonały :wink:
M52 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 wojtekrc, a czytałeś cały wątek czy tylko zdjęcia oglądałeś? przepraszam jednak było napisane , ale w tym temacie ciężko jest się ciężko czegoś doczytać ,bo to jest jedna wielka kłótnia i wyśmiewanie. W książce W.Schiera jest krótki opis silnika do amatorskiego wykonania i m.in. wskazany jest tam zawór silnika samochodowego jako materiał na wał korbowy amatorskiego silnika modelarskiego.
Eski Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Adam_Max, musiało Ci coś umknąć bo psioter5, robi silnik na podstawie planów :evil: Pozwolę sobie jeszcze zwrócić Ci uwagę, że okno, w którym wpisujesz odpowiedź posiada prosty słownik ortograficzny i zaznacza podstawowe błędy a to już zależy od przeglądarki jak widać nikt nie jest doskonały :wink: 1-Robi je na podstawie swojej fantazji którą poukładał sobie w głowie. 2-A może jest dys... coś tam ? 3-I proszę o szacunek dla Instruktora bo głową ręczę, że wiedzy do tego Pana brakuje nam wszystkim co najmniej o kilka lat świetlnych. :evil: Edit: A tutaj dla Autora tematu.
MASK Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Tutaj są rysunki tego silniczka: http://modelenginenews.org/plans/BollAero18.pdf Znalazłem też kilka fotek w sieci: http://www.flickr.com/photos/33383121@N04/page2/ Swoją drogą mam propozycję aby powściągnąć swoje emocje i, niezależnie czy kolega zbuduje silnik czy nie, ograniczyć się do wpisów merytorycznych. To dla tych, którzy chcieliby kiedyś skorzystać z tego wątku.
mike217 Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 -I proszę o szacunek dla Instruktora bo głową ręczę, że wiedzy do tego Pana brakuje nam wszystkim co najmniej o kilka lat świetlnych na jakiej podstawie tak twierdzisz? -Zdjęcie wału na pryzmie nie wnosi do tematu nic, - dlaczego krytykujecie kogoś kto chce zrobić coś sam? -widze samych inzynierów konstruktorów i innych bogów, Czy nie lepiej jest popierać zapał niż go dusić? To tyle z mojej strony, ciężko się czyta temat w którym jedna osoba jest wysmiewana i wyszydzana przez 15 innych :!:
bandi Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Dokładnie tez tak uważam , krytykować i wyśmiewać to każdy umie Psioter5 ja Ci kibicuje ... jak Ci się uda zrobić to będziesz z siebie dumny ... jeśli NIE to przynajmniej próbowałeś pozdrawiam
Malker Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Rób i wstawiaj kolejne fotki z budowy bo Cie zjedzą ! :roll:
psioter5 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa.
instruktor Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 No to pokaz fotkę jak i czym to robisz a na resztę poczekamy bo sam rozumiesz piwo ktoś musi wypić :wink:
M52 Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa.I dobrze. Plany i wskazane tam materiały pozwalają zbudowac działający silnik. Tak mi się przynajmniej wydaje Opisałbyś technikę docierania i docierak. Jaka pasta? Ile zbierasz?
koliber Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Docierając cylinder uwzględnij rozszerzalność cieplną tłoka i cylindra, tak aby po nagrzaniu jeszcze w nim tłok chciał chodzić. Odchyłka musi być precyzyjnie dobrana, ponieważ jeśli będzie za duża to będzie d.... a nie kompresja.
Eski Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 ehh dla tych co nie czytają PLANY POSIADAM A NIE BUDUJĘ Z FANTAZJI. Posiadam zalecaną książkę i z niej czerpię potrzebną wiedzę. na razie nie wstawię fotek bo docieram cylinder, a to potrwa. Wreszcie zaczyna się coś dziać i piszesz konkretnie Do dzieła bo piwo się grzeje
Irek49 Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Panowie z całym szacunkiem dla Waszego dorobku i wiedzy ,ale zbudowanie silnika domowym sposobem przy posiadaniu dobrej wiertarki,tokarki i materiałów to sprawa całkiem wykonalna dla człowieka któremu się chce.Dlaczego piszecie takie idiotyzmy.Takie silniki wykonują ludzie nie kosmici.Co uważacie ,że wykonanie tłoka i dopasowanego cylindra to sztuka zarezerwowana tyko dla genialnych techników????Myslałem ,że na tym forum są ludzie którzy oprócz wiedzy dysponują także potencjałem umiejętności w zakresie mechaniki ,materiałoznastwa itd. ale widać myliłem się.To co tutaj wielu z Was Panów pisze jest wręcz tragiczne i swiadczy ze potraficie tylko sklejać drewno ,a aparatury znacie tylko z wyglądu.Posiadając tokarkę,wiertarkę,materiał(prosty do zdobycia) i co najważniejsze zapał i nie dwie lewe ręce to rzecz do wykonania i zastanówcie się najpierw jak postanowicie cos napisać bo to co tutaj pisze wiekszośc to TRAGEDIA PANOWIE-WSTYD !!!!!Kazdy głupi moze kupic, ale samemu zrobic to juz tylko wybrani i nieliczni potrafią.
Adam_Max Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 ... - dlaczego krytykujecie kogoś kto chce zrobić coś sam? -widze samych inzynierów konstruktorów i innych bogów, Czy nie lepiej jest popierać zapał niż go dusić? To tyle z mojej strony, ciężko się czyta temat w którym jedna osoba jest wysmiewana i wyszydzana przez 15 innych Jeżeli bijesz do mnie to nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Napisałem że jestem inżynierem i zadeklarowałem pomoc, nigdzie nie szydziłem i się nie wyśmiewałem w tym wątku. A zaprezentowana konstrukcja na słabej jakości zdjęciach na razie mnie nie przekonuje, podobnie z resztą jak sama idea jego budowy, ale to już nie moja sprawa. Поҗивём увидим... - dokładnie
instruktor Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Поҗивём увидим...i Jak tu Cię nie lubić Na poczatku swojej kariery zawodowej (zaczynałem w narzędziowni na SIP-ie -,niektórym cos to mówi) tez podjąłem temat budowy silnika, ale po wykonaniu cylindra i części karteru stwierdziłem ze szkoda czasu. Firma lotnicza działajaca w owych latach w moim mieście też podjęła temat produkcji silników , nawet mam gdzieś jakieś częsci od nich.Silnik zadziałał, ale szybko przestał i produkcji nie uruchomiono.
Eski Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Panowie z całym szacunkiem dla Waszego dorobku i wiedzy ,ale zbudowanie silnika domowym sposobem przy posiadaniu dobrej wiertarki,tokarki i materiałów to sprawa całkiem wykonalna dla człowieka któremu się chce.Dlaczego piszecie takie idiotyzmy.Takie silniki wykonują ludzie nie kosmici.Co uważacie ,że wykonanie tłoka i dopasowanego cylindra to sztuka zarezerwowana tyko dla genialnych techników????Myslałem ,że na tym forum są ludzie którzy oprócz wiedzy dysponują także potencjałem umiejętności w zakresie mechaniki ,materiałoznastwa itd. ale widać myliłem się.To co tutaj wielu z Was Panów pisze jest wręcz tragiczne i swiadczy ze potraficie tylko sklejać drewno ,a aparatury znacie tylko z wyglądu.Posiadając tokarkę,wiertarkę,materiał(prosty do zdobycia) i co najważniejsze zapał i nie dwie lewe ręce to rzecz do wykonania i zastanówcie się najpierw jak postanowicie cos napisać bo to co tutaj pisze wiekszośc to TRAGEDIA PANOWIE-WSTYD !!!!!Kazdy głupi moze kupic, ale samemu zrobic to juz tylko wybrani i nieliczni potrafią. A mi sie wydaje ze to do mnie najbardziej Pijesz... Więc coś się wypowiem. Kiedyś dawno temu gdzie miałem jakies 2-5 lat. młodzieży wystarczyło powiedzenie nie rób tak bo to nie ma sensu, lub Cie na to nie stać. W dzisiejszych czasach młode osoby myślą , że wszystko jest wykonalne wystarczy dobry pomysł. I niestety , ale zwykłe proste tłumaczenie jak 20lat w stecz nie wystarcza aby komuś coś uświadomić. W dzisiejszych latach jest potrzebny inny język, aby dotrzeć do ludzi. A najlepiej było to dostrzegalne kiedy Ty miałeś lat naście.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.