Skocz do zawartości

SZD-51 Junior

Wojtass_nt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No,no :D oby tak dalej :jupi:

Jeśli chodzi o pierdołki to w zasadzie nic mi już nie zostało.

Teraz pora na walczenie z serwami na ogonie a później zrobienie zaczepu do holu.

• Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Żeby nie było, że się obijam :)

Kadłub poszedł do kolejnego podkładowania. Statecznik poziomy i ster kierunku są już zamontowane- oczywiście zdejmowalne. Serwa również na miejscu. Zaczep do holowania wklejony.

Owiewka będzie już pomalowana na wersję finalną.

Zdjęć tego co wyżej na razie nie ma bo sobie zaspałem :D Zrobię jak kadłub wróci.

No i to by było na tyle. Czekam sobie teraz spokojnie na skrzydełka. Jak będę je mieć to do kadłuba dorobię sklejkowe formatki, trochę szpachli, ostatnia warstwa podkładu i malowanie końcowe.

Brzmi lekko ale jeszcze sporo czasu nim to się stanie.

Opublikowano

Obiecywałem zdjęcia.

Kabinka pomalowana na gotowo lecz jeszcze nie polerowana.

Dołączona grafika

Wszystko do sterowania ogonem- na ostatnim zdjęciu widać w jaki sposób będę zapinał popychacz do dźwigni steru wysokości- odchylam kierunek w bok i śrubokretem wpinam snap w dziurkę dźwigienki (to owinięte nitką i zalane CA).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Duże zdjęcie- http://lh4.ggpht.com/_IFmqjZMwgHM/TOAhKrFRdxI/AAAAAAAACIU/y457sd-X4Pc/junior22.jpg

Opublikowano

Statecznik poziomy jeszcze bez końcówek :?: ,czy, ten typ tak ma :?:

Ale o co chodzi? :lol:

Edit: a już chyba wiem. Chodzi Ci o zaokrąglenia? Są lekkie- nie takie co prawda jak w oryginale ale są. Na fotce tego nie widać.

Teraz będę się głowił czy nie ściągnąć folii i nie oszlifować ich po swojemu.

Opublikowano

Znalazłem zdjęcie po którym widać (najlepsze chyba co wyszukałem) że zaokrąglenia na spływie nie ma, a z przodu jest delikatnie. Tylko boczne krawędzie są mocno wyoblone.

Dołączona grafika

http://picasaweb.google.com/mavericknowytarg/SMPClubStalowaWolaDzien1#5505546030621372898

Nawet na rysunku Dołączona grafika widać o co chodzi.

jestem w trakcie robienia poprawek. Jak skończę to dam zdjęcie.

Opublikowano

jako ze nie raz ten szybowiec demontowałem i montowałem latałem i robiłem przeglady mowie ze jest na koncach statecznika poziomega zaokrąglenie - jednak jest ono delikatne ale jest (promien około 3cm)

Opublikowano

Tak jest w planach,ja to trochę przyokrąglałem :devil: ,z potrzeby transportu itp. :twisted:

Ha!

Nic nie umknie memu oku :D

Od dziś mów mi Sokół (od sokolego oka) :lol:

W sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Teraz sobie dorobię imitacje trymerów na wysokości :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Witku czy ten fragment planu to jest od Juniora produkcji DDR?

Wielki, szary karton z nalepką na wierzchu, śnieżnobiały Junior na tle niebiesiutkiego nieba a po lewej stronie na pomarańczowym tle parametry szybowca. Rozp. 3000mm, dł. 1320mm, skala 1:5, kadłub włókno szklane i żywica reszta to deski i listwy balsowe, plastikowa imitacja kabiny z kokpitem oraz wytłoczonym pilotem, do którego doklejało się gumową głowę a całość zakrywało się "oszkleniem" z jakiegoć PCV.

Składałem go w 1990r. ale nigdy nie oblatałem :(

Opublikowano

Witku czy ten fragment planu to jest od Juniora produkcji DDR?

To jest to :devil: Balsę wykożystałem na inne modele,a srzydełka zrobiłem styro,fornir :D i oblatałem :jupi: służył mi chyba ze trzy sezony na zboczu :lol2:
Opublikowano

Jeszcze jedna fotka mojego zaczepu do holowania, umiejscowienia pakietu do zasilania i włącznika.

Dołączona grafika

edit:

Dostałem nowe kółko- o 6mm większe niż poprzednie, mięciutkie i z aluminiową felgą.

Teraz jest fajnie :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.