Gość Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Bardzo udany zestaw, pięknie lata, mimo sporej wagi szybko startuje... Muszę brać się za swój egzemplarz, bo ciągle w rozsypce jeszcze. Może przez zimę podgonię robotę... Moja dla odmiany będzie miała 10ccm w 4t, chociaż miał być taki sam motor jak u Irka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Ostatnio nieregularnie zaglądam na forum i przegapiłem oblot Wielkie gratulacje, pięknie wygląda i pięknie lata. A zestaw rzeczywiście bardzo udany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 No to teraz bierz się za 2m (tych samych Autorów). Mam nadzieję niedługo znowu zacząć dłubać przy mojej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Nie, dużej nie będzie... Nie mam warunków na duże modele. Z tymi co mam ledwie się mieszcze... Zresztą nie chciało by mi się chyba drugi raz budować taki sam model (tyle że większy) Zadowala mnie w zupełności mała jak narazie. Dobrze lata, wygląd też mnie satysfakcjonuje... Teraz pora na jakąś odmianę, coś innego. Wrócę do wilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 13 godzin temu, merlin71 napisał: Wrócę do wilka No to jest nas już trzech? https://photos.app.goo.gl/X8P6NYxK9gXg1vSN8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 14 godzin temu, merlin71 napisał: Zresztą nie chciało by mi się chyba drugi raz budować taki sam model (tyle że większy) Zadowala mnie w zupełności mała jak narazie. Dobrze lata, wygląd też mnie satysfakcjonuje... Też mi się tak wydawało... Do czasu :) Za Wilka, podobnie zresztą jak i inne polskie modele (Jastrząb - piękny model i piękna relacja) trzymam kciuki i obserwuję. Ale do PZL-ki (7,11) mam jednak jakiś sentyment. Aczkolwiek Marcin kończy Czaplę. Kto wie, może jak już skończę wszystkie zaległości, a Autor wypuści zestaw, to bym się skusił. Model co prawda inny od wszystkiego co mam i czym latam, ale może dlatego mnie pociąga. Fajnie, że w temacie polskich przedwojennych konstrukcji się dzieje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Trochę z doskoku ale doposażam kabinę. Tablicę przyrządów miałem zrobioną już wcześniej, teraz wymalowałem część wnętrza i dorobiłem busolę. Tak to wygląda: Jeszcze sporo do zrobienia... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Pięknie. To może skoro cały czas dopieszczasz to jeszcze pilota, który kręci głową i porusza drążkiem sterowym zgodnie z ruchem powierzchni sterowych (kiedyś na jakimś filmie modelarskim widziałem coś takiego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 2 minuty temu, Viper napisał: Pięknie. To może skoro cały czas dopieszczasz to jeszcze pilota, który kręci głową i porusza drążkiem sterowym zgodnie z ruchem powierzchni sterowych (kiedyś na jakimś filmie modelarskim widziałem coś takiego ) I ciezkim slowem rzuca w odpowiednim momencie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Dobre Mini głośniczki też można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 3 godziny temu, Leszek_K napisał: I ciezkim slowem rzuca w odpowiednim momencie ? Hehe... dobre... To już ja sam załatwiam we własnym zakresie... 3 godziny temu, Viper napisał: Pięknie. To może skoro cały czas dopieszczasz to jeszcze pilota, który kręci głową i porusza drążkiem sterowym zgodnie z ruchem powierzchni sterowych (kiedyś na jakimś filmie modelarskim widziałem coś takiego ) Pilot jak najbardziej do zrobienia, nawet ruchomy, nie było by problemu, jednak ogranicza mnie waga... Niestety Figurka którą chciałem umieścić w kabinie, właściwie popiersie, ważyło 30g. Stanowczo za dużo. Teraz myślę nad jakimś piankowym czy styropianowym. Musi być o wiele lżejszy. Może coś tam z czasem wydłubie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Coś tam się robi dalej... Pasy bede musiał przemalować na szary. 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Nie no, czapki z głów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 W dniu 4.11.2020 o 17:54, merlin71 napisał: Hehe... dobre... To już ja sam załatwiam we własnym zakresie... Pilot jak najbardziej do zrobienia, nawet ruchomy, nie było by problemu, jednak ogranicza mnie waga... Niestety Figurka którą chciałem umieścić w kabinie, właściwie popiersie, ważyło 30g. Stanowczo za dużo. Teraz myślę nad jakimś piankowym czy styropianowym. Musi być o wiele lżejszy. Może coś tam z czasem wydłubie. Irek to nie jest tak, że jak drukarka 3D to już robi pięknie i gładko. Nawet znam takich, że myślą, że już samo się robi. Jest to po prostu użycie innej technologii nie konicznie uzyskując taki fajny efekt jak Twoja "ręczna" robota. Zdecydowaną zaletą jest to że jak już coś się zrobi w miarę przyzwoicie to można powielać dowolną ilość razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Miałem na myśli ogólnie wykonanie elementów np. przez obrabiarki cnc jak podwozia czy elementy konstrukcyjne cięte ploterem. Moze nie akurat drukarke 3d bo tu akurat z gładkością powierzchni to jest różnie. No i racja że wymaga to dużo czasu na zaprojektowanie... Dzięki za uznanie dla mojej manufaktury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Mam pytanko, jakie masz kąty ustawienia silnika? Tak jak w instrukcji: 2 w dół i 2 w prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Tak. Nic nie zmieniałem. 2°/2°, tak jak przewidziane w konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jaki najlepszy silnik do wycinanej obecnie wersji spalinowej. Chodzi mi o dobranie ciężaru silnika i pojemności aby nie trzeba było już korygować wyważenia dodatkowym ołowiem. Myślałem o Saito 82 bo taki jest obecnie dostępny w sklepie. Czy ciężki będzie dostęp do zrobienia otworów pod łoże silnika po złożeniu modelu? Chciałbym dobrać silnik po skończeniu modelu.Wysłane z mojego Redmi Go przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Każdy silnik będzie dobry aby za bardzo nie wystawał poza osłonę. Z opisów kolegów wiem, że model lata na OS52FS, ASP60FS, OS72FS, SuperTigre g-51. Bez dodatkowego ołowiu raczej się nie obejdzie. Zamontowanie nakrętek kłowych do mocowania łoża silnika po zbudowaniu kadłuba będzie raczej niemożliwe. Budowa modelu zaczyna się od tych nakrętek. Zdecyduj się więc na odpowiedni silnik, Saito 82 moim zdaniem to zbyt mocny silnik do tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi