Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam maszty gotowe, jeszcze grotmaszt owinąć linkami ale to przy wiązaniu want

Dołączona grafika

no i prototyp jufersów po 28 sztuk każdego

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam! Praca godna podziwu! Byc moze juz widziales te plany Santa Marii: http://www.modelarstwookretowe.pl/download/MO_05_wkladka.pdf na moje oko - raczej wszystko dobrze rozrysowane. Blad ktory rzuca sie odrazu w oczy to brak obrysu wregi B i C w przekroju "od dziobu". Ale takielunek mozesz spokojnie przeanalizowac. Raczej jest wiernie odwzorowany (ale doklanie go nie analizowalem), jest tez nawet opisany :) wiec nie idzie sie pogubic.

Czekam na efekt koncowy. Cacuszko normalnie!

Opublikowano

Wojtek!

Mówiłeś, że masz ochotę na wykonanie dioramy... Zobacz co znalazłem przeglądając różne fora i wertując relacje ze sposobu robienia wody.

Santa Maria z zestawu na dioramie:

Dołączona grafika

A tutaj link do galerii: CLICK

A tutaj do oryginalnej relacji (po grecku?): CLICK!

Opublikowano

Vespa. To co pokazałeś to arcydzieło. Chciało by się wzywać Boga i całą trójcę składając ręce bo żadne słowa nie są w stanie opisać czegoś tak pięknie wykonanego.

Ja uważam, że do takich dioram po prostu trzeba mieć dar. Nie wystarczy dokładność.

Opublikowano

Vespa dzięki ta diorama to dzieło sztuki a woda nawet nie umiem sobie wyobrazić jak to jest zrobione

Co do planów to kumpel z forum wysłał mi je pocztą olinowanie jest super i nie uproszczone.

Korzystałem z tych plaów mamoli nao i anatomy poulładałem w całość i dopasowałem do mojego modelu, Tak więc wszystko będzie uwzględnione, nawet pojedyńcze węzły.

Co do postępów skończyłem jufersy, muszę wam powiedzieć że 60 sztuk mi trochę dało w d....e.

Jeszcze chlapnąć lakierami i będzie gitos. Aż strach pomyśleć ile bloczkow trzeba będzie naklepać

ps

Dołączona grafika

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wojtek! Co tak zamilkłeś w swoim temacie? Tylko nie mów, że model zleciał z podestu i się roztrzaskał na podłodze :wink:

Czekam niecierpliwie na dalszy ciąg relacji!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie witam moja nieobec

ność wiąże si jestem od początku do końcaę z pobytem w szpitalu psychiatrycznym w jaśle powód deprecha wyniki leczenia schizofremia paranoidalna. przychodzę do domu komputer spalony ładowarka eco six zwariowała to daje do myślenia.

Na razie straciłem zapał do pracy wybaczcie. Pamiętajcie z Wami od początku do końca.

o ile mi pozwolą będę dla Was cuda budował to tutaj znalazłem prawdziwych kolegów i wyszedłem z dołka.

Opublikowano

powód deprecha, wyniki leczenia: schizofremia paranoidalna.

I jak tu wierzyć NFZ... Przychodzi człowiek z depresją, a po leczeniu ma Schizę. :crazy:

Tylko czemu nie powiedziałeś wcześniej, że masz dołka?

Zebrałaby się ekipa, postawiliby cię na nogi w try miga i to bez łapiduchów.

I nie było by żadnej schizy, tylko zwyczajny kac... :twisted:

A to się łatwo leczy... Zebrałoby się ekipę... :devil:

Pamiętaj, że takie rzeczy leczy się najlepiej naturalnie - czystą radością życia. Wybrać się w przyrodę, bez komórki. Posiedzieć bezmyślnie na trawce, nawet komary podkarmić. Iść na lody, odwiedzić dawno nie widzianą rodzinę. Porozmawiać z nieznajomym w parku.

Po powrocie olać wszystko, zająć się tym, co się lubi. Nie odbierać telefonów.

A najważniejsze - nie przejmować się. Rzeczy martwe rzecz nabyta. Będą lepsze i ładniejsze, albo po prostu inne.

A prochy są dobre dla hipochondryków? Najlepiej ponoć działają Tic-Taki i M&Ms-y... :wink:

Życzymy powrotu do zdrowia i pozbycia się naleciałości z naszej służby zdrowia (choć wiedząc jakie są realia naszych szpitali, to i tak łagodnie poszło :P ).

A potem udanego finiszu prac przy "Marii"... i rozpoczęcia nowego projektu. :mrgreen:

Opublikowano

Wojtas, trzymaj się i nie daj się!

Madrian dobrze prawi (jak zwykle)! Ale jak już coś przepisali to lepiej brać... i wierzyć w to, że działa :)

Opublikowano

Panowie spoko, dzięki za otuchę. Właśnie wylazłem, siłą mnie nie zatrzymają. A ja już dobrze wiem czego człowiekowi do szczęścia potrzeba. Na razie mam problemy z oprogramowaniem. Takie programy durnie nam piszą. Jak to ogarnę robota z kopyta ruszy do przodu. Na razie mam imadło w głowie. :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie witam, wreszcie zebrałem się do kupy, pod ogień poszedł komplet najmniejszych bloczków olinowania ruchomego na linki 0,8 mm

Dołączona grafika

Opublikowano

Czekamy na końcowym efekt.

Myślałeś o innej metodzie wykończenia drewnianych detali?

Na przykład olej z woskiem? Drewno wyszło by bardziej naturalnie. Drewno jest po takim zabiegu gładkie i aksamitne jednocześnie. I jest to nawet zgodne z ówczesnymi praktykami.

Nie myślałeś o takim wykończeniu detali? Jednak jest to dość upierdliwa i długotrwała metoda.

Wiele warstewek, które muszą dość długo schnąć.

Opublikowano

Madrian wiem masz całkowitą racje też jestem za takimi metodami i postaram się to uwieńczyć w kolejnych modelach. Niestety jak zaczynałem moja wiedza na tan temat była praktycznie zerowa. Muszę tak zostawić bo nie będzie pasowało do reszty.

ps

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie witam po przerwie spowodowanej totalnym brakiem czasu.

Jak na dzień dzisiejszy wygrałem walkę z bloczkami. Tak to mniej więcej wygląda.

Dołączona grafika

Opublikowano

Wojtku, doceniam Twój wkład pracy, upór i dążenie do ukończenia modelu.

Doceniam dbałość o szczegóły nawet takie jak rolki w bloczkach, ale jedną uwagę muszę Ci napisać i ciesz się, że nie jestem obok, bo dostałbyś po łapkach.

Dlaczego ten model się tak błyszczy !

Robisz karygodny błąd stosując takie lakiery.

Również jako modelarz szkutniczy uważam, że mam prawo do takiej krytyki. Wszyscy moi koledzy z innego forum-szkutniczego (www.koga.net.pl) powiedzieli by Ci to samo.

Model jest super ! Ogrom pracy !, ale ten błąd ujmuje mu blasku (nie dosłownie).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.