miqul Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam. Czy znacie darmowe programy, bazy profili lub zbiory w .pdf, skąd można sobie wydrukować profile do szybowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ściągnij program Profili. http://www.profili2.com/eng/default.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Możesz też wpisać w google nazwę profilu z dopiskiem np. dxf lub dwg (końcówki plików CAD-owskich). Na pewno ci wyrzuci jakieś pliki wektorowe, które możesz sobie dowolnie skalować w programie CAD - jest kilka darmowych. Tu masz nieduży zbiorek popularniejszych profili. http://www.prz.rzeszow.pl/zbigklep/t_profile.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Napisz na pw jaki profil, gdzie dźwigary i jakie, grubość natarcia i spływu, cięciwa, mogę Ci wydrukować w TracFoilu i wysłać listem. Ahaaa, jeszcze kesony, jaka balsa-grubośc. Mogę tylko w ten sposób pomóc. Próbowałem używać tego Profili, ale kupa funkcji nie działa i te projektowanie jakieś takie.... Kupiłem sobie licencję na Tracfoila program na stronie autora i mam spokój.Duża baza profili prosta obsługa możliwość eksportu do cada. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Próbowałem używać tego Profili, ale kupa funkcji nie działa i te projektowanie jakieś takie Bo jak się niema licencji na Profili to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Próbowałem używać tego Profili, ale kupa funkcji nie działa i te projektowanie jakieś takie Bo jak się niema licencji na Profili to nie działa. Nic innego nie miałem na myśli. Licencja na Tracfoila ok 50-60 plnów. Kontakt z twórcą wzorowy. Wersja testowa działa 45 dni, w pełni funkcjonalna, ale po tym okresie trzeba kupić licencję, odinstalowanie i ponowna instalacja nic nie daje, no tylko format kompa - przerabiałem to. Jak ktoś jest zainteresowany mam spolszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Proponuje użyć słowa "profile" i podobne w wyszukiwarce forumowej. Niektóre z wyniki: Przygotowywanie profili do cnc AID ciekawa baza profili Współrzędne profili Nie jest to wszystko co można wyszukać z tego co już znajduje się na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam Tu możesz pobrać programik Aero Plot, do drukowania i modyfikacji profili. Skromny, ale darmowy. Współrzedne profili pobierzesz ze stron, tak jak Koledzy wcześniej doradzili. AERO PLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miqul Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Wielkie dzięki, ale nie przestawajcie jak macie jeszcze jakieś linki to wpisujcie. Myślę że to będzie spore ułatwienie dla wielu taki temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Linki do stron, także z oprogramowamiem, są "przyklejone" w dziale Aerodynamika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miqul Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Korzystając z tego co napisaliście, zainstalowałem program AEROPLOT, fajnie, niestety plik hn1033.dat który znalazłem na stronie http://tracfoil.free.fr/airfoils/h.htm nie działa. Nazwa wchodzi ale nic poza. Profil chcę zastosować w guppy w wersji moto z prostym skrzydłem z lotkami 1,5m. Szukam już prawie pól dnia i nie widzę innej stronki z plikiem hn1033.dat w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 A czemu nie poszukasz profilu w formacie CADowskim? DWG lub DXF. Pliki wektorowe właściwie gotowe do plotera, lub do wykorzystania w dowolnym programie typu CAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miqul Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Szukam takiego bo ten program obsługuje .dat tak wyczytałem. edytowany już nawet miałem wklepywać x i y ręcznie ale też sie nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.