RomanJ4 Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Nie obrażam się kolego Jarku, również od tego jest to forum aby dyskutować Co do meritum. Nasz, jak wywnioskowałem z pytania, mniej doświadczony w bezszczotkach kolega Tomek chciał aby mu wskazać gdzie do tych trzech kabli silnika podłączyć + a gdzie - . To pokażcie mu, bo ja nie potrafię, dlatego tak napisałem jak napisałem, aby jak najprościej to wytłumaczyć. Mam nadzieję że zrozumiał z tego tyle, że bezpośrednio (gdyby chciał) plusa i minusa baterii podłączyc się nie da, i silnika nie spali. To tyle. Może pożytek z tej naszej dyskusji będzie choć taki, że zainteresuje Go "co za diabeł " w tych silnikach siedzi...
pied Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jeśli Cię uraziłem, to przepraszam. Ta dyskusja jest tak zabawna, że momentami nie wiem jak reagować na zaczepki. Jeszcze raz przepraszam. A na proponowane przez Ciebie tematy nie będę dyskutował, bo się na tym po prostu nie znam. Pozdrawiam. Nie ma sprawy http://en.nanotec.com/steppermotor_animation.html Na górze proponuje wybrać sobie z menu BLDC -> Block sensoless i pooglądać sobie jak to działa. Chyba wszystko tłumaczy jak trzeba. I nadal uważam, iż to jest silnik DC
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Mój drogi wapniaku. Jak zwał tak zwał. Ja miałem elektrotechnikę w technikum jakieś 15 lat temu. Nie pracuję w tej branży toteż i wiele zapomniałem, ale na szczęście coś tam w głowie zostało. Jednak nadal podtrzymuję swoje zdanie i czekam na odpowiedź z Twojej strony na moje pytanie zadane powyżej, które być może umknęło Twojej uwadze podczas tarzania się pod monitorem: Czy zaprzeczysz temu, że podczas pracy na tych trzech kablach w silniku bezszczotkowym występują plusy i minusy ? Edit: Małe sprostowanie. Biorąc pod uwagę wiek moich dzieci zauważyłem błąd w obliczeniu. No cóż nieuwaga. Kończyłem Technikum w 1986 roku, a więc minęło 25 lat a nie 15 :wink:
bubu2 Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 pied, Swietne animacje i opisy sterowań. Ale myślę, że wapniakowi to też ne wystarczy. Nie załapie. Ma tam też swój trójfazowy. Niech popatrzy, jeśli nie kuma.
RomanJ4 Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 No to może przyjmijmy dla jasności , że regulator jest elektronicznym komutatorem prądu stałego (bo tak przecież jest i nikt tego chyba tak naprawdę nie neguje), a wydaje mi się, że spieramy się jak dotąd nie co do tego jak jest podawany prąd, tylko jaki. I tu całe nieporozumienie.
bubu2 Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Nie, nie. Biega cały czas o istotę i sposób działania mimo podobieństw budowy. Podobieństw-bo różnice też są. To było do RomanaJ4.
Leda_g Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 http://en.nanotec.com/steppermotor_animation.html Na górze proponuje wybrać sobie z menu BLDC -> Block sensoless i pooglądać sobie jak to działa. Chyba wszystko tłumaczy jak trzeba. I nadal uważam, iż to jest silnik DC Rewelacyjne animacje - żeby kiedyś takie w szkole były to człowiekowi łatwiej do głowy by to wchodziło.
Adam P. Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jeżeli byłbyś w stanie dołączać prąd plus i minus z normalnego Lipola do poszczególnych uzwojeń tak gdzieś kilkadziesiąt razy na sekundę (dokładnie jak to masz pokazane na rysunkach z podanego przeze mnie linku i który sam zamieściłeś) to silnik normalnie by pracował.Wtedy powstał by przebieg prostokątny, który pasuje do definicji: Prąd zmienny: a.) Zmienia swoją wartość nie zmieniając zwrotu b.) Zmienia zwrot nie zmieniając wartości c.) Zmienia zwrot i wartość Moim zdaniem przebiegi na cewkach silnika(prostokąt) zaliczają się do jednego z tych punktów. I nie ma różnicy, czy parę bloków wcześniej jest bateria, czy antena odbierająca energię kosmiczną. Falowniki też są zasilane prądem stałym. To że pomiędzy źródłem zasilania a samym odbiornikiem (silnikiem) jest jakiś układ, generator, komutator czy przerywacz lub inne ustroistwo to nie ma znaczenia - liczy się źródło zasilania.Powtarzam się, ale idąc dalej można powiedzieć, że to są silniki benzynowe, dieslowskie albo węglowe. Bo z czegoś(samochód, elektrownia,...) trzeba ładować baterię. Mogę godzić się z wami w 100%, ale A co do wirującego pola, to wcześniej podany link (BLDC motors>block sensorless) bardzo ładnie je ilustruje. W dodatku u dołu po prawej są pokazane przebiegi na uzwojeniach. Cała dyskusja toczy się raczej o nazewnictwo-czy nazywamy silnikiem "część ze śmigłem"+komutator(w silnikach szczotkowych jest to zintegrowane w jednej obudowie, więc nie ma takich problemów), czy samą "część ze śmigłem".
Malker Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Przeczytałem cały temat i jaki z tego morał? Potrzeba 10 stron filozofii na temat działania silnika aby podłączyc Emax'a. :jupi: Szkoda, że o tym nie wiedziałem bo zrobiłem to w 30 sekund :roll:
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jeżeli byłbyś w stanie dołączać prąd plus i minus z normalnego Lipola do poszczególnych uzwojeń tak gdzieś kilkadziesiąt razy na sekundę (dokładnie jak to masz pokazane na rysunkach z podanego przeze mnie linku i który sam zamieściłeś) to silnik normalnie by pracował.Wtedy powstał by przebieg prostokątny, który pasuje do definicji: Prąd zmienny: a.) Zmienia swoją wartość nie zmieniając zwrotu b.) Zmienia zwrot nie zmieniając wartości c.) Zmienia zwrot i wartość D Cytat, który podajesz oczywiście pasuje do prądu przemiennego, tylko nijak nie pasuje do prądu, który mamy w naszych bezszczotkowcach. Tutaj nic nie zmienia ani wartości, ani zwrotu. Poprostu prąd stały taki sam jak z Lipola z plusem i minusem skacze po kablach jak mu każe regulator. I to wszystko.
hubert_tata Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 W dodatku u dołu po prawej są pokazane przebiegi na uzwojeniach.No i jednocześnie do silnika są właśnie podłączone tylko + i - jak w silniku szczotkowym prądu stałego (z czym chyba wszyscy się zgadzają).To dlatego nasz modelarski BLDC jest prądu stałego, a nie dla tego, że do regulatora jest podłączony prąd stały z akumulatora. Edit Co już przed chwilą, a i dużo wcześniej powiedział przedmówca.
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Widzę, że kolega wapniak ( nie obrazisz się za taką spoufałość ? :wink: ) zanim odpowie na moje pytanie musi przewertować internet.
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Czas ? Przecież wcześniej napisałem kilka razy, że chodzi i ułamki sekundy. Ten prąd raz jest na jednym , raz na drugim i raz na trzecim kablu dokładnie jak na przedstawionych rysunkach i jak każe regulator. To normalny prąd stały dołączony na ułamek sekundy pod dane uzwojenie.
hubert_tata Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 To normalny prąd stały dołączony na ułamek sekundy pod dane uzwojenie.Dokładnie, jak w szczotkowcu, tylko pod jedno uzwojenie w danej chwili w całym silniku
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Czas ? Przecież wcześniej napisałem kilka razy, że chodzi i ułamki sekundy. Ten prąd raz jest na jednym , raz na drugim i raz na trzecim kablu dokładnie jak na przedstawionych rysunkach i jak każe regulator. To normalny prąd stały dołączony na ułamek sekundy pod dane uzwojenie. No właśnie nie, bo w każdym momencie jest na wszystkich trzech uzwojeniach. Tylko w różnych fazach. SKUCHA !!! W dowolnym wybranym momencie będzie tylko i wyłącznie na jednym uzwojeniu. I tu jest sedno sprawy w którym błądzisz.
Ładziak Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 A co do wirującego pola, to wcześniej podany link (BLDC motors>block sensorless) bardzo ładnie je ilustruje. W dodatku u dołu po prawej są pokazane przebiegi na uzwojeniach.Gdzie ty tu widzisz wirujące pole? Idź do lekarza od oczu! Co do wapniaka to ewidentnie widać, że kiedyś gdzieś naumiał się o trójfazowych silnikach prądu przemiennego i teraz za wszelką cenę próbuje tę teorię dopasować do silników BL bo mają 3 kabelki. A że BL działają zupełnie inaczej, to oczywiście za cholerę mu to nie wychodzi, ale niezrażony brnie w chore teorie. Tym razem opadły mi witki!
JarekF Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 No to już nie dyskutuj, bo coraz bardziej się pogrążasz Panie elektroniku. :wink:
hubert_tata Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 No masz, następny!! we wszystkich trzech uzwojeniach na raz prąd płynieCzym to uzasadnisz?Tym, że są 3 uzwojenia, czy nawet ich wielokrotność? W danej chwili prąd stały płynie między dwoma kabelkami wychodzacymi/wchodzacymi do silnika - trzeci kabelek sluży do czegoś innego - było pisane. Ten schemacik http://en.nanotec.com/steppermotor_animation.html jest uproszczeniem, ale chyba nie o tym jest dyskusja. A to z psychiatrą trochę nie na miejscu, prawda
wapniak Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ślepy jesteś? Nie widziałeś na tych animacjach jak płyną prądy?
Ładziak Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Co? Prawda w oczy kole? Że nie masz pojęcia o czym piszesz? Tak, jeszcze raz z całą stanowczością podkreślam, że wykazujesz się wyjątkową ignorancją i niezrażony brniesz w chore teorie. Mimo wszystko chciałbym pozostać na tym forum, i nieść kaganek oświaty.W twoim wykonaniu to chyba kaganiec!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.