widar123 Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Właśnie zakończyłem prace nad tablicą przyrządów i efekt działań poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czekam na filmik z oblotu Majstersztyk ... Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 System wysiada! Bedziesz na zawodach makiet ze zlinem kolo odolanowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 jak oryginał . Bardzo przyzwoita robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 System wysiada! Bedziesz na zawodach makiet ze zlinem kolo odolanowa? A kiedy te zawody się odbywają? Nie wiem tylko, choć właściwie jestem przekonany, że mój Zlin nie będzie jeszcze gotowy na ten sezon. Chciałbym zrobić całe wyposażenie wnętrza kabiny (ściany wewnętrzne z oprzyrządowaniem, fotel pilota, orczyki, itp) a każde z nich wymaga dużo czasu. Niestety muszę jeszcze dzielić go z pracą zawodową, a i domownikom się też trochę należy . Bardzo chętnie bym za to wpadł w roli obserwatora , bo na takich imprezach zawsze się czegoś człowiek nauczy, pogada i zbierze doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Gdzies trafilem na termin ale nie pamietam. Wydaje mi sie ze Radosław Oleksy bedzie wiecej wiedział w tym temacie. Również chce tam przyjechac, takze popatrzeć. Powoli wchodzę w makiety i trzeba sie nauczyc jak to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Zdaje się że to będzie na Lotnisku Michałków 24-26.05.2013 wiecej info: http://rc-ostrow.pl/strona-glowna/93-memorial-henryka-jerzyka-europa-star-cup-2012 Piękna tablica przyrządów, aż dziw bieże że wskazówki sie nie poruszają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dokladnie o to chodzilo! Trafiłes w sedno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 No to rezerwuję sobie ten termin. Może chociaż uda mi się do tego czasu jakoś poskładać do "kupy" i przyjechać razem z modelem Zlina. Zapewne koledzy po fachu dadzą jeszcze jakieś wskazówki jeśli model będzie na żywo, a nie na obrazku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Nie ruszają się bo to fotka , haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Ja tu już snułem plany jak urządzić cała kabinę w mustangu tablica, fotele, drążki ale to co zobaczyłem u ciebie mnie zabiło podziwiam...raczej też moja noga zawita w Michałkowie na zawodach jako widz i fajnie by było zlina zobaczyć na żywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ja tu już snułem plany jak urządzić cała kabinę w mustangu tablica, fotele, drążki ale to co zobaczyłem u ciebie mnie zabiło podziwiam...raczej też moja noga zawita w Michałkowie na zawodach jako widz i fajnie by było zlina zobaczyć na żywo. Hej, nie taki miałem zamiar żeby "zabijać" pomysły kolegów . Miało być raczej inspiracją. Wielkie dzięki za wsparcie, to znak że jednak coś wychodzi i Zlinek z każdą zmianą zbliża się do makietowego wyglądu. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Witam co słychać u Zlina ?? Śledziłem tą relacje od samego początku i teraz nie ukrywam, że czekam na piękne jej zakończenie (oblot) Pozdrwiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Trochę zmian i jak zwykle mnóstwo innych zajęć oddaliło prace nad Zlinem. Nim się człowiek obejrzy, a tu już sezon na latanie więc znów tępo prac nieco zwolni. Znalazłem jednak trochę czasu i wykończyłem tablicę przyrządów i od razu znalazła swoje miejsce w kabinie w całości. Tak to teraz wygląda: Wspomniałem o zmianach i jedną z nich to zmiana silnika na większy. Jako że pod maską większy bokser by nie wszedł to zdecydowałem się na taki wynalazek: Zmianie również nastąpiło śmigło, na większe, co poprawiło wizualny efekt. Silnik ma naturalne przełożenie 2:1 więc pozwala na większy rozmiar śmigła zbliżony do makietowego. Zobaczymy jak ten wynalazek będzie się sprawował w praktyce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 a co to za silnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Może coś z takich http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=11_12_766&products_id=12242 Weston'ów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Może coś z takich http://www.modelemax...oducts_id=12242 Weston'ów? Dokładnie ten typ tylko pojemność większa niż w linku, bo 20 cmm. Mój silnik to RCV 120-SP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ach... ten okres letni, jakoś trudno się zebrać do pracy, zawsze wypadnie coś pilniejszego, a to jakiś remont w mieszkaniu, a to wypad nad wodę albo na lotnisko. Dlatego nie wiele się dzieje w temacie. W między czasie został oblatany Zlin trener, o którym wcześniej wspominałem i pomału przyzwyczajam się do latania tego typu modelem. Jednak mała cząstka makiety Zlina powstała, no może raczej została dokończona, chodzi o podpory usterzenia poziomego (zastrzały). Poniżej kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Długo nic się nie ruszało w temacie Zlina, ale coś w końcu powstało. Przyznam że nie wiedziałem od czego zacząć i dlatego odkładałem prace. Ilość elementów wnętrza mnie przerażała. Z jednej strony chciałem żeby wyglądało to dokładnie jak w oryginale (elementy wykończenia z blachy) z drugiej ograniczała mnie waga, która i tak już nieco przekroczyła zakładaną. Na początek jednak postanowiłem zająć się nowym wydechem do nowego silnika oraz pozostałych akcesoriów (podłączenie przewodów paliwowych, serwa przepustnicy itp.) Musiałem przy tej okazji zdobyć umiejętności twardego lutowania, co oczywiście nie od razu wychodziło tak jak chciałem. Ostatecznie wyszło to tak: W końcu przyszła kolej na podłogę wewnątrz kabiny i drążek wraz z jarzmem (przecież musi być ruchomy ) I na koniec blacharka, do której musiałem wykonać kilka stempli do tłoczenia nitów i otworów przelotowych oraz zabawa w chemika przy anodowaniu blach i ich barwieniu na kolor lekkiej zieleni. To chyba zajęło mi najwięcej czasu ze względu na ilość prób jakie trzeba było wykonać, żeby jakoś to wyglądało. A wyszło to mniej więcej tak: To oczywiście początek mozolnej blacharki, której pozostało jeszcze wiele na długie zimowe wieczory. Jednak moje zadowolenie wzbudził fakt, że to co teraz powstało (chodzi o wnętrze kabiny) dołożyło do wagi zaledwie 30 g. I tym optymistycznym akcentem zabieram się do dalszej pracy, więc niebawem kolejna relacja z postępów prac nad Zlinem. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Prace pomału idą do przodu, choć pracy dużo to efekty niewielkie. Czas wydłużyło kolejne wykonanie przyrządów pomocniczych, do wycinania, wytłaczania nitów i otworów ażurowych w blachach wnętrza. Wykonywanie wielu prób i ustawiania narzędzi w prasce w końcu dało pożądane efekty, co w niewielkim skrócie zamieszczam poniżej. Na pierwszy rzut to co zabrało mi czas, a w modelu nie wiele przybyło, to wytłaczarka do nitów: A tutaj trochę powycinanych nitów z blachy do naklejania (niestety w tym przypadku nie mogłem zastosować nitów z żywicy którymi pokrywałem całość modelu na zewnątrz, środek nie jest malowany więc muszą wyglądać na metalowe ) Nity naklejałem w miejscach gdzie nie mogłem już zastosować blachy z wytłoczonymi nitami: Tutaj jeszcze próby przetłoczenia z otworami: I teraz co z tego wyszło wewnątrz: I na koniec zdjęcie z oryginału, widać że jeszcze duuuuuuuuuuuużo zostało CDN.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.