ppompka Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 Zamaist szlifować lepiej kupić woreczek wytrawaicza za może 2 złote rozrobić z ciepłą wodą i pieknie ci się wytrawi i napewno będzie równo.
madrian Opublikowano 5 Marca 2011 Opublikowano 5 Marca 2011 Tylko jest taka opcja, że mogę zeszlifować krzywo... Po za tym jeżeli ubytek w grubości=ubytek w konstrukcji=osłabienie. Nie mam racji ? Z drugiej strony ta warstwa nie jest jakoś strasznie gruba. Dobra spróbuje to zeszlifować, jak coś to dorobię drugą Wielskie Dzięki Mieszkasz w Warszawie. Podjedź na "Bitwy Warszawskiej 1920" 6 (od str. Grójeckiej). Jest tam bardzo dobrze wyposażony sklep w materiały do budowy modeli. Dziś jest czynny do 14:00 kupisz tam wszelkie listwy, deski, sklejkę, balsę i co tylko potrzebujesz do modeli.
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 I tak się do niego w najbliższym czasie wybierałem. Ale po co mam wydawać pieniądze, jeżeli mam płytkę. Jest tylko podziurkowana, a mówisz że to na nic nie wpływa, więc powinno być oka. Sam nie wiem. Jak tak pojadę do zdecyduję, czy bd mi się opłacało, czy nie. Dam znać, jakie będą rezultaty. A tymczasem ToTo jest już u mnie. Skrzydło zostało przecięte o 2- mm nie równo i na jednym z płatów jest milimetrowa warstwa depronu w pierwszym żeberku. Kolega zalał to klejem dla utwardzenia i myśli że jest w miarę sztywne.D:D Za jakiś czas postaram się wkleić zdjęcia. PS: Fundusze się pojawiły, więc wznawiam pracę, nad samolotem. Dziś wieczorkiem zamówię akumulator i zestaw noży do cięcia oraz kleje. Macie jakieś linki czy coś, do dobrego zestawu skalpeli ? za cenę do 20-40 zł ?? Pozdrawiam
madrian Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Jak tak pojadę do zdecyduję, czy bd mi się opłacało, czy nie. Z takim podejściem, to może hobbystycznie zajmij się księgowością? :wink: Hobby nie ma się "opłacać". Hobby ma zaspokoić twoje instynkty i ukoić skołatane nerwy. Na hobby się wydaje, a nie patrzy "co się opłaca". :wink:
ppompka Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 PS: Fundusze się pojawiły, więc wznawiam pracę, nad samolotem. Dziś wieczorkiem zamówię akumulator i zestaw noży do cięcia oraz kleje. Macie jakieś linki czy coś, do dobrego zestawu skalpeli ? za cenę do 20-40 zł ?? Bardzo dobe są skalpele i noże łamane olfy.
kojot Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Chciałbym tylko napisać, że zaopatrzenie w listwy, formatki sklejkowe itp. w CSM na Bitwy Warszawskiej zeszło prawie na psy :-(
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Z takim podejściem, to może hobbystycznie zajmij się księgowością? :wink: Hobby nie ma się "opłacać". Hobby ma zaspokoić twoje instynkty i ukoić skołatane nerwy. Na hobby się wydaje, a nie patrzy "co się opłaca". :wink: Chodziło mi o to, że zobaczę jaka jest różnica pomiędzy tą co mam, a tą co jest w sklepie, Jeżeli bd niewielka. To po co mi 2 ?? Żeby miejsce w domu zawalały ?? :D ppompka a mógłbyś podać jakieś zdjęcie czy link tych skalpeli i noży ?? ToTo potrzebuje tylko osprzętu. Tak wygląda cały. Mam tylko pewien kłopot- tak to chyba można nazwać. Otóż skrzydła nie przylegają do siebie. Czego to jest wina ?? I jak to naprawić? Tak to wygląda:
ppompka Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Tutaj masz cały asortyment olfy. http://www.olfa.net.pl/ Ja teraz jak nawet wycinam coś w domu np. jakąś katrkę do zeszytu to nożyczek nie używam tylko sklapelem ak-3. A co do szkrzydeł, to ja bym nakleił jeszcze po kawałku depronu 6mm na oba skrzydła, i zeszlifował skos.
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Ja teraz jak nawet wycinam coś w domu np. jakąś katrkę do zeszytu to nożyczek nie używam tylko sklapelem ak-3. Haha :D Dzięki za Link. Myślę że ten depron to nie jest złe rozwiązanie
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Ale moment. Oni chcą ok 50zł za jeden nóż z jedną końcówka ? :OO A co powiecie na to : http://www.rgm.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=279&category_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1Link
ppompka Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Skalpele są z dodatkowymi 30 końcówkami, segmentowe z 2. Takie zestawy były już opisywane na forum, i wyszło, że oprawki pękają, nożyki również. Jedynie ak-4 ma tylko kilka ostrzy. A tak wogle, to który nóż jest za 50zł?
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Nie wiem tak mi się wydaje że ma jedną. http://www.olfa.net.pl/olfa-ak4-noz-ak-4-p-9-314447.htmlLink Potrzebna mi by była końcówka do Cięcia depronu :
ppompka Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 A nie lepiej kupić nożyk łamany 9mm? Tylko jakieś troszkę lepsze od tych na 0,99gr
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Wole skalpele (chyyyba ) Ale noże łamane mają wyżej wymienioną końcówkę?? I z tego co patrzyłem na moich nożach, łamane strasznie strzępią. Takie zestawy były już opisywane na forum, i wyszło, że oprawki pękają, nożyki również. Mówisz o tych ??
vowthyn Opublikowano 6 Marca 2011 Opublikowano 6 Marca 2011 Idź do pierwszego lepszego sklepu medycznego, metalowa oprawka skalpela chirurgicznego kosztuje ~15 PLN, ostrza po 0,5 - 0,8 PLN sztuka. Tanio i ostro jak diabli a do tego różne kształty ostrz do wyboru.
fifi0125 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Opublikowano 6 Marca 2011 Woow. Na prawdę.. Muszę poszukać, gdzie w okolicy taki znajdę. Wielkie dzięki
patrizio1985 Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 proszę bardzo http://www.dlapacjenta.pl/sklep/index.php/cPath/64_136 a co do aparatury to tylko hobbyking.com turnigry x9 http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8992 przesyłka ok 25$, RAZEM ok 76$, po aktualnym kursie wyjdzie niecałe 220PLN
fifi0125 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Opublikowano 7 Marca 2011 Dzięki. Wieczorkiem biorę się za zamawianie, bo wczoraj nie miałem czasu. Tylko nie umiem zamówić tej Aparatury z zagranicy. Może ktoś jak bd zamawiał coś dla siebie zamówi mi też aparaturę, ja ja potem odkupie i pokryje koszty wysyłki od Was do mnie. :D Pozdrawiam PS: A co do postępów to zrobiłem osłonkę na silnik (nie wiem czy do końca wyszła, ale dziś nad nią jeszcze troszkę popracuję, chyba.. ), oraz zamocowałem silnik do wręgi. Sami oceńcie i skomentujcie.
tede1408 Opublikowano 8 Marca 2011 Opublikowano 8 Marca 2011 rozwiązałeś problem niestykających się skrzydeł?
Palacz1996 Opublikowano 8 Marca 2011 Opublikowano 8 Marca 2011 Co do owiewki to koniecznie zrób wloty powietrza. Miałem podobną z też tak małym otworem i spaliłem silnik bo nie był chłodzony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.