Motylasty Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Tytułem wstępu. „Czarny debil mi nie będzie mówił co mam robić” – te wypowiedziane przez prezydenta VRP Zbigniewa Z. słowa stały się przysłowiowym gwoździem zapalnym. Słowa te padły poza kadrem kamery w trakcie głoszenia orędzia, orędzia do narodu, orędzia do grup etnicznych Kaszubów, Ślązaków, orędzia, którego głównym adresatem był przewodniczący Śląskiego Związku Górników Dołowych i Przygruntownych. Fala strajków na Górnym Śląsku i Zagłębiu , Pomorzu i Kaszubach powoli obejmowała cały kraj. Separastyczne ruchy nasilały się, niezadowolenie sięgało zenitu. Czynnikiem dodatkowym był podpisany na początku stycznia pakt o nie agresji pomiędzy prezydentami miast Katowice i Sosnowiec. Symbolizujący od tej pory pojednanie Śląska z Zagłębiem. Głównym negocjatorem był Janusz P. polityk nie istniejącej od lat PO i później Ruchu Palikota, który zasłynął odważnym aktem przejścia się przez rynek katowicki w koszulce z napisem „JESTEM Z SOSNOWCA”, a przez rynek sosnowiecki w koszulce z napisem „JESTEM Z KATOWIC”. Polskie służby dyplomatyczne dwoiły się i troiły, słano kolejne przepraszalne noty konsularne na ręce niedawno wybranego pierwszego czarnoskórego Papieża. Wszak słowa „czarny debil” te nie były kierowane do niego. Minister Spraw Zagranicznych i zarazem Minister Obrony Narodowej Antoni M. pertraktował od paru dni w temacie wycofania z RP kontyngentu watykańskiego i chwilowego zawieszenia broni. Watykan zresztą mocno umocnił swe pozycje po zaanektowaniu Księstwa Toruńskiego. Pani premier Anna F. obiecała uwolnić dysydentów , głównie Donalda T, Władysława K. i innych. Polityka zagraniczna V RP nie była w najlepszym stanie, próba wysadzenia w powietrze rury bałtyckiej i zwalenia winy na odłam słowackiej Al’Kaidy wyszły na jaw, co jedynie spowodowało wzrost niezadowolenia w Niemczech. Nieudolnie zorganizowana akcja uwolnienia z syberyjskiego łagru byłego premiera Jarosława K. doprowadziły jedynie do dalszego zaostrzenia stosunków z Rosją. Ciągnące się od lat na arenie ONZ procesy sądowe tyczące dawno już zapomnianych Mistrzostw Euro 2012 pogłębiały jedynie konflikt polsko-ukraiński. Marionetkowy Parlament w Brukseli całkowicie odciął się od Polski, dokładnie tak samo jak parę lat wcześniej postąpił z Grecją. W ciągu ostatniego miesiąca odnotowano 3281 prób zbeszczeszczenia, a nawet zburzenia pomników najbardziej zasłużonych Polaków, obydwu Polaków. Fala ta przetoczyła się przez cały kraj, zamach na pierwszego sekretarza partii Brawo i Spolegliwość, śmierć prawnuka pierwszego kota IVRP, fałszerstwo wyników referendów w sprawie przeniesienia stolicy z Lichenia do Warszawy, podniesienie opłat na obecnie jedynym w tym kraju odcinku autostrady A4 z Mysłowic do Krakowa, potajemne wywiezienie z Wawelu wszystkich tam leżących z wyjątkiem tego jednego-jedynego oraz spektakularna porażka znanej celebrytki Katarzyny Cichopek w turnieju „S…...anie z gwiazdami”, - wszystko to stanowiło jedynie tło wybuchu. Wybuchu czwartego Powstania Śląskiego. Powstania, którego głównym bohaterem jest samolot szturmowy SF-23 „HELMUT”. Dane techniczne : Napęd : silnik turbinowo-carbonowy na licencji Turbomeca Piranha. Uzbrojenie : magnetyczne działko tunelowe kalibru 4 mm z zapasem 600 sztuk. 4 pociski klasy powietrze-powietrze AIM-18 "Gertruda", dwa pociski klasy powietrze ziemia GAM-23 "Gerard" - całe uzbrojenie prod. "Obrum" Gliwice Radary - przedni skanowania fazowego, dwa boczne oraz radar ochrony ogona, dodatkowo dwa lidary i kompleks laserowy. Prod. - "Mera Elzab" Zabrze Załoga naziemna - pilot-operator + drugi pilot + autonomiczny system kierowania powietrznego "Janosik" Systemy : swój-obcy SWW-2023- "HAnys-GOrol", system niskich przelotów GAF-12 "Franc", zapasowy system autonomiczny lotu. Model w malowaniu reaktywowanego w roku 2021 2-giego Pułku Lotnictwa Myśliwskiego Mierzęcice. Bezpośrednią inspiracją do powstania tej konstrukcjii i niejako wzorcem jest zaprezentowany na RCGROUPS model X-41 Deltastorm : http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=779331 Postanowiłem coś takowego zbudować , więc narysowałem wszystko od nowa i po swojemu . Zmieniłem całkowice obrys płatów, usterzenia, kadłuba, sposób budowy, wymiary etc i ..... malowanie też. Dane techniczne : - długość - 790 mm - rozpiętość - 700 mm - waga do lotu - ok. 460-500 g. - regler 25 A Dynam, silnik "dzwonek" TP2408-21, śmigło Graupner CamProp 8x4,5 - serwa - Conrad Przy pierwszej próbie oblotu ............ pełny opis budowy i plany szczegółowe zamieszczę jak on faktycznie zacznie latać, więc teraz tylko kilka fotek gotowca. No i tradycyjnie już dla mnie fotka przed oblotowa. Reszta more info u mnie na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak zwykle pełna profeska Podobają mi się nowe rzeczy na stronie, a wycinarka rowków do styro depronu i epp jest prosta i genialna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Motylasty, - co ty palisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 motyw z czerwonymi kozaczkami też jest ekstra :wink: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Tomek daj namiary na dilera ! świetne opracowanie no i pochwal sie jak toto lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Motylasty, - co ty palisz? To była moja pierwsza myśl jak zobaczyłem toto.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoleHunter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Panie Motylasty, a co z toto-3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 ToTo-3. Czeka w kolejce na .... oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 motyw z czerwonymi kozaczkami też jest ekstra :wink: :mrgreen:Jak na każdym zdjęciu motylastego albo ręka albo noga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 ToTo-3. Czeka w kolejce na .... oblot A coś więcej... Jakieś wymiary, zdjęcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoleHunter Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 ToTo-3. Czeka w kolejce na .... oblot A coś więcej... Jakieś wymiary, zdjęcia...I jakieś plany, szczegóły i opisy budowy?? w ogóle info? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 A przed oblotem, pewnie budowa. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Genialne! szczególnie ostatnie zdjęcie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 A ja się pytam, gdzie w tej całej historii zapodział się najważniejszy działacz Państwowego Ruchu Katolskiego Ojciec Tadeusz?! Tak mnie wstęp poruszył, czekałem na przebieg budowy, a tu taki kubeł zimnej wody w postaci gotowego latadła Toż to niemoralne.. :evil: Konstruktor chyba celowo nie podał, iż na wyposażeniu są takie antyradary w postaci czerwonych kozaczków bojowych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ty się śmiejesz, a skoro kozaczki ujrzały światło dzienne, to musi kupić nowe... :devil: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozuszek Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 świetne! i znów mam ochotę na dederon... :twisted: na stronie autora jest opis budowy http://www.motylasty.pl/toto014a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 lepsze zdjęcie to ma chyba tylko mustang ;d http://www.motylasty.pl/modeldok/p51d0026.jpg a po 'oblocie' jak wygląda? toto oczywiście ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 jakieś video z lotów z naciskiem na: - bojowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Np. walka z formacją komarów, albo rozbicie wyprawy bombowej, chrząszczy majowych? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Na ten czas jakowyś latania nie będzie, czego zresztą bardzo żałuję. Przeto i oblot się w czasie przeciąga. powodem owegoż są prace remontowe. W ramach budowy .... tarasu rozbudowywuje się moja modelarnia o kolejne 16 metrów kwadratowych ( tak na oko ) . W ramach tej rozbudowy, wylewki stropu, prac ziemnych i innych takowych jeden z członków ekipy budowlanej w pijackim widzie ( jak to oni ) uszkodził mi dość mocno Helmuta ( połamane usterzenie, przód etc ) , że o uszkodzeniach innych modeli nie powiem. Obecnie moja modelarnia to gruzowisko, skład materiałów, cegieł i innych. Wszelkie modelarzenie mam odłożone na parę tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi