wiejski Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 A jaki masz silnik? Pamiętaj, że ciąg nie musi być równy albo wyższy od masy modelu, masz przecież powierzchnię nośną... Niemniej jednak w funbacie, fun daje duża nadwyżka ciągu, optymalnie około 600~650gr :-) Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 a jakie radio kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Cadet 4 V3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Bo samolot ma coś koło 300g bez silnika z ciągiem 400g (no chyba, że waga silnika nie jest wliczona do ciągu...), a z silnikiem 315g . Akumulatora nie da się popchnąć do tyłu, bo serwo blokuje. Myślę, żeby dać do tyłu ołów. Jakieś 5-10g. Nie będzie samolot za ciężki? Wyważenie wygląda mniej więcej tak (kiepsko): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jaki silnik ma 15g daje 400gr ciągu i na jakim śmigle? Waga i ciąg silnika to dwie odrębne sprawy. Z twojego rysunku wynika, że model ma za ciężki ogon, a ty chcesz cofać pakiety. Coś tu nie gra, nie sądzisz ? O ile dobrze pamiętam to serwa w funbacie są w na górze płata, a pakiety powerpadzie, więc nie bardzo rozumiem jak pakiet może blokować serwa... Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BzzykuPL Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 fajny ten Funbat możecie mi polecić jakiś modelik z podkładu pod panele który też ma taką prostą konstrukcję ? byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Delta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Pooglądaj "flitetest" na YT napewno coś znajdziesz... Co prawda oni budują z innego materiału (coś jak podkłady/depron tylko kryte papierem z obu stron), ale praktycznie wszystkie konstrukcje można zbudować z podkładów. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 A propos jeszcze radia - i ile za nie zapłaciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jeżeli chodzi o mnie - 175zł. Z przywozem 190zł z modelemax.pl. Jaki silnik ma 15g daje 400gr ciągu i na jakim śmigle? Waga i ciąg silnika to dwie odrębne sprawy. Z twojego rysunku wynika, że model ma za ciężki ogon, a ty chcesz cofać pakiety. Coś tu nie gra, nie sądzisz ? O ile dobrze pamiętam to serwa w funbacie są w na górze płata, a pakiety powerpadzie, więc nie bardzo rozumiem jak pakiet może blokować serwa... Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Dziób jest z drugiej strony...(robione na paincie) Serwo jest na górze, ale w płacie jest wycięta dziura, bo inaczej serwo by się nie zmieściło. Depron ma 5mm a serwo ma centymetr, więc wystaje od spodu, a pod spodem jest właśnie kadłub, a w kadłubie, idealnie w tym miejscu powinien być akumulator. Właśnie tak sero blokuje akumulator. Pierwsze serwo nie blokuje, ponieważ depron jest dwa razy grubszy (złożony na pół), a poza tymkadłub jest szerszy w górę. Tam gdzie jest drugie serwo nie mogę powiększyć kadłuba, bo wtedy będzie za mało miejsca w boki, i nie będzie opływowy. Mam nadzieję, że chociaż 1/1 000 000 mnie zrozumie... [EDIT] Aha: śmigło 8x4 i mam jeszcze kółka, które nic nie ważą. (Dosłownie... No dobra mają 3g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Oglądałem rysunek na telefonie i nie załapałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 BzzykuPL do spokojnego bujania się po niebie dobry jest STC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BzzykuPL Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 polecicie mi jakieś fajne modeliki które łatwo się robi z podkładu pod panele bo na tego funbata kupiłem całą paczkę i zostało mi jeszcze sporo tej pianki i żeby to nie były delty ani skrzydła z góry dzięki wypiszcie parę a ja sb wybiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Wystarczy poszukać http://www.parkjets.com/free-plans/ http://www.rcgroups.com/foamies-scratchbuilt-428/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 A gdzie dać regulator? Zauważyłem, że się strasznie szybko grzeje. Włączałem co chwilę silnik, tak, że "mrugał", "wyginałem" serwa i po około 2-5 minutach regiel był cieplejszy od mojej ręki. Myślę, żeby dać go tak jak na rysunku (prostokąt [ten "kwadrat" to silnik]). Nie chcę dawać go na zewnątrz, ponieważ boję się, że jak się rozbiję, to będzie po ptokach. W kawałku depronu, którym zamaskuję dziurę zrobię pełno małych dziurek, żeby choć trochę się wentylowało a żeby wszystkie klamoty w czasie lotu nie wyleciały jak bomby z bombowca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dobry pomysł? (Przepraszam, że piszę dwa posty pod sobą, ale jakbym dopisał do tamtego, to w nowej zawartości by się nie pojawiło, i bym nie miał odpowiedzi.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Czemu nie odpisujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ja mam regulator na zewnątrz kadłuba, przypięty gumką recepturką. Pakiet w kadłubie, tam gdziie zaznaczyłeś na zielono go wsuwam, i zaklejam taśmą.latam na pakiecie jaki akurat mam - 900, 1000, 1250 i 1300 mAh lata z każdym. Aha , Przednią część kadłuba to mam chyba już trzecią, a cała reszta jakoś nie chce się rozpaść, a przeżył naprawde dużo zobacz od 50s, bo link coś nie działa jak należy. Ostatnio zaliczył dużą ilość kretów w rękach pilotki i wygląda tak: ciągle lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Jestem w trakcie budowy ww. samolotu i mam dwa pytanie: 1. Czym mogę okleić samolot ? W jednym z tematów wyczytałem coś Oracover jeżeli dobrze zapamiętałem ale wydaje mi się że do tego projekt to za wysoka półka. 2. Wycinam lotki i zastanawiam się jak one będą przyczepione do skrzydeł. W googlu widziałem zdjęcia i chyba ludzie to kleją taśmą bezbarwną ? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 1. Starczy zwykła taśma pakowa, może być kolorowa, do kupienia w zwykłym skepie z artykułami papierniczymi. 2. Przeczytaj to: http://motylasty.pl/warszt_4.html#dwarsz13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi