mRqS Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Dzisiaj i moja Katana zasmakowała powietrza. Lata bardzo fajnie. Pakiet 2200mAh wystarcza na jakieś 7-8min. latania Co do oklejania: oklejałem całość białą folią (lub czerwoną od spodu) a zdobienia są wykonane z folii reklamowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Jak zwykle u Ciebie - ślicznie wyszła. Pozdrawiam, Kaper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Dzięki Tak jakoś się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
begginer_rc Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witam ponownie Klej dotarł prace ruszyły. Jeszcze przed świętami coś się uda zrobić. Czy ten element statecznika kleimy już teraz na stałe i oklejamy go jako całość z kadłubem czy traktujemy go jako osobny element i po oklejeniu wpasowujemy go w kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Ja doklejałem później. Czyli zrobiłem sobie najpierw coś w stylu ARF, tzn pooklejałem poszczególne elementy i dopiero później sklejałem w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
begginer_rc Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Ja doklejałem później. Czyli zrobiłem sobie najpierw coś w stylu ARF, tzn pooklejałem poszczególne elementy i dopiero później sklejałem w całość. Witam Dzięki mRqS każda wskazówka jest na wagę złota szczególnie dla poczatkującego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 a ja na odwrót najpierw wkleiłem a później okleiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
begginer_rc Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Odpowiadając od końca.Jest dożo łatwiejsza do oklejenia ,a na dodatek nie zostają prawie żadne odpady. Gdzieś mam zdjęcie jak sie wszystko razem na folii układa niemal bez odpadów.( a dokładnie lotki,stery wysokości i kierunku i bok kadłuba) Panie Tomku mógłby Pan te wspomniane fotki na temat oklejania wrzucić na forum. Właśnie niedługo będę oklejał swoją Katanę i przydałyby się instrukcje na ten temat Pozdrawiam Capone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczas Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Panie Zbyszku dużo trzeba przerabiać by wsadzić tutaj spalinke ? chodzi mi głownie o nos Katany, wykonany z delikatnej balsy utrzyma silnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Hej Co prawda pytanie do Zbyszka ale: 1. Gdyby model nie miał wytrzymać - producent by tego nie wypuścił na rynek (to nie jest "delikatna balsa" jak piszesz, lecz sklejka). 2. Czyżbyś chciał tam wsadzić jakiś monstrualny silnik, że boisz się o wytrzymałość? Pamiętaj, że to jest mały model. 3. W zestawie jest dodatkowa wręga silnikowa do wersji spalinowej. Nic więcej nie trzeba kombinować. Ew. przesunięcie silnika przód-tył możesz zrobić na łożu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczas Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 dzięki za odpowiedź, wzorowałem się na wczesniej budowanym przezemnie extrimie gdzie kadłub wykoany był z balsy myślałem, że w tym modelu jest podobnie, a nad na myśl przychodza mi 2 silniki: OS MAX 46 LA - 2 takt OS MAX FS 40 - 4 takt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Jak popatrzysz na zdjęcia (nawet na stronie Artexu) to zobaczysz, że jest to solidna sklejkowa kratownica. Balsa w kadłubie służy w zasadzie tylko za pokrycie. Tak więc nie masz się co obawiać o to, czy wytrzyma. A silniki nie za mocne chcesz tam dać (.46)? To jest mały, lekki model. 7.5cm3 to miałem w 1.6m Decathlonie, który ważył 3kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczas Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 no właśnie wahałem się między 4ccm a 7.5ccm bo tam jest taki skok pojemnościowy. Nie wiem jak to się ma do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 FS40 to jest 6.5cm a nie 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczas Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 chodziło mi o 4ccm 2 takta OS 25LA chyba to się zwie bo w tym modelu <----------- mam silnik OS 4 takt 8.5ccm i mocy jest tak akurat lecz przy wietrze czasem zamało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 szykuje sie również malowanie jak katana sebartu Hmm.. takie jak moje czy "z zielonym"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
begginer_rc Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 No to pięknie jeszcze nie miałem oblotu mojej Katany a tu już mnie straszą odpadającym statecznikiem. Czy komuś może w locie odpadają skrzydła...? to już w ogóle nią nie wystartuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Bez powodu statecznik raczej sam nie odpadł. Ja bym podejrzewał, że kolega (jak zostało uwidocznione na pierwszym zdjęciu) podpierał nogami statecznik i wykonywał w tym czasie próbę silnika. Katana jest zrobiona dość ciężko, a silnik ma w tym zestawieniu bardzo dużą moc. Może podczs takiego testu lekka i delikatna konstrukcja statecznika została nadwyrężona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Muszę przyznać że "katowałem" swoją katanke dość intensywnie i narazie nic mi nie odpadło waży 1,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
begginer_rc Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Ja mam do Panów pytanie tych, którzy już latali swoimi Katanami i oczywiście szczęśliwie lądowali. Czy da się wylądować bez silnika Kataną (silnik elektryczny) chodzi mi o podejście do lądowania bez silnika i wylądowanie np. lekkim podciąganiem samej wysokości. Czy jednak te minimalne obroty należy zachować? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.