armand Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 46 la i smiglo 12,25x3,75 tiaaa, na LA to trenerkiem można sobie polatać jak słabo wieje, albo lepiej założyć 4 takta co by wytrzepał model :wink: Zobaczymy końcową wagę ale zapewne 25 AX z 10x3 bedzie optymalny. Pełana wręga a co z reszta, co by nie odmaszerowało - drgania :wink: Wszystko z balsy czy częściowo ze "skrzynki na cytrusy"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Raczej o wytrzepanie ni ma się co martwić , bo wszystko jest na wpustach i nawet bez kleju ciężko to "rozłożyć" Pytałeś o wręgę pod salinę. Albo można nakleić na tą "elektryczną" ,albo trzeba od razu zamontować ją na swoim miejscu. Na obrazku ,tylko włożona dla orientacji. Solidna konstrukcja , cały czas myślę o 4-takcie 5-7cm3. Tylko nie wiem ile będę miał uciągu z takiego silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Skoro ten model ma być bardzo lekki, to LA46 ze śmigiełkiem 12,25x3,75 w zupełności wystarczy. Jak już Tomek trochę rozwali modelik :wink: i nie będzie mu szkoda go brudzić, to chętnie sprawdziłbym ten popularny napęd. Na razie do wersji elektrycznej poleciłem mu (wg chińskiej nomenklatury) 35-36 do 35-42 na 3 lipolki (bo tak chce). Czyli okolice AXI 2820. Nic nie odpowiada - chyba myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Hubert . Twoja propozycja zdaje się być bardzo ciekawa ,a na dodatek dość tania . W RC skorpionie znalazłem Podobny silnik , na pewno droższy(jednak nadal w przystępnej cenie), ale od ręki. http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=149_152&products_id=2985 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Z tego co podają na stronie sklepu to silnik Roxy juz przy śmigle 8/6 pobiera 35 A . Jeśli katana wyjdzie na gotowo 1000 gram , to minimalne śmigło będzie potrzebne 12/6 . Ile Amper wtedy pociągnie ten silnik ? Ja bym raczej szukał zamiennika Axi 2814/16 do Katany . Np taki http://modelflyrc.com.pl/product_info.php?cPath=35_37_108&products_id=562 Leszek B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 ale od ręki To jest argument, wcale nie żartuję. W dodatku często chińskie specyfikacje nijak się mają do rzeczywistości. Kupuj i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Jezli elektryk robbe to z duzym momentem obrotowym który pokreci duzym smigłem przeciez to model 3D. http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=149_152&products_id=2968 Tomek ten silnik co pokazałes to typowy wyjec z małym smigłe które ledwo za morde wystaje w takim modelu. W tych katanach to minimum 12 cali smigło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Dziś bedę w RC Skorpionie to coś wybiorę , ale ten silnik co podałeś faktycznie wydaje się szyty na "wymiar" Katany . Chyba też nie minie mnie zakup pakietu składającego się z 4 cel. A przy okazji leży u mnie luzem 40 OS FX i zastanawiam się czy to nie będzie "tańsza" i nie gorsza alternatywa dla wersji elktro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 To masz naprawde super silnik mam 46AX czyli cos podobnego i chodzi pieknie zresztą wszystkie os maxy są pewne szkoda tylko ze taki 40FX nie kreci smigłem 13x6 z takim małym 11x5 czy podobnym juz tak nie poleci no ale czy warto topic tyle kasy zeby miec duze smigło :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 A przy okazji leży u mnie luzem 40 OS FX i zastanawiam się czy to nie będzie "tańsza" i nie gorsza alternatywa dla wersji elktro ? Oczywiście, że tak choć nie wiem czy to nie przesada przy tej masie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 A co powiecie na ten silnik? http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3886 Parametry wydają się być ok. Przy 27A kręci śmigłem 12x6 (czyli takim akurat do Katany) i ktoś tam pisze, że przy tym śmigle ciąg jest wystarczający do jego modelu 3D o wadze 900g. Cena "rozwala" konkurencję Mam taki. Na razie jest przeznaczony do motoszybowca a docelowo do "jakiejś" Katany czy czegoś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Jak najbardziej godny polecenia . Wszystko tak jak trzeba . o ile parametry podane są zgodne z rzeczywistością . Leszek B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Tomek chciał mieć aż 2kg ciągu, a ten tyle nie da rady (wg mnie raczej 1,3 - 1,5kg). Mam takie silniczki, ale nie mierzyłem ciągu ze śmigłami o małym skoku, bo mają kręcić trzyłopatowymi MA 9x7 w ciągle rozgrzebanym F82 (na 3S4000mAh zmierzyłem 24A i 8300obr/min). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Jak chce mieć 2 kg ciągu to odpowiednik Axi 2820 i śmigło 14/7 lub 15/6 . Tylko po co . Moja Katana ważąca 1300 g lata na Axi 2814 i śmigle 13/8 . . A ta z Artexu będzie o 300 gram lżejsza . Leszek B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Tylko po co Nie wiem, Tomek lubi mieć zapas A może w przyszłości ten sam silnik planuje do jeszcze innego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Katana oklejona to ok.640g 4 serwa po 20g ,to dodatkowe 100g Regiel i odbiornik 60g. Akcesoria 40g .(kable i popychacze) Razem jest 840g Do tego silnik ~150g I pakiet 200g Razem 1300-1350 w wersji elektro lub w 1450 w wersji z OS 40fx (bez paliwa) Jak by nie patrzeć to ślinik o ciągu 1,6kg to minimum jeśli ma być latanie 3D w wersji elktro i 1,7kg w wersji spalinowej. Dlatego uważam,że te 2kg ciągu to tak z małą górką ,ale jak dla mnie to o.k. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Tomku, nie za dużo trochę policzyłeś na pakiet i silnik? Silnik tej klasy to ~100g. Pakiet to też 150-180g. Jaką folią oklejałeś? Solar czy Oracover? Oracover chyba wychodzi ciut lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Oklejać to dopiero zamierzam zacząć dziś. Zważyłem pakiet 2250mA 3 cele i waga pokazała 198g z kablami i wtykami ,a tak naprawdę trzeba liczyć się ,że może być pakiet 4 celowy . Silnik można znaleźć lżejszy le i tak silnik z akcesoriami wyjdzie te 135g minimum. Mam Dulksie 75g (z akcesoriami 100) i 1kg ciągu to dla nich max. No może wydusił bym jeszcze z 200gram ,ale wtedy prądy pobierane to istne szaleństwo. O ile do latania nawet by starczyło ,to o zawisach itd nie ma raczej mowy . Zresztą zamiast gdybać to zrobię tak: okleję model , wyposażę we wszystkie serwa popychacze ,śrubki itd. I od tego jak mi wyjdzie waga wspólnymi siłami znajdziemy jakieś rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 I to zdaje się być najlepsze wyjście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Jeśli model zaważy 1200 i więcej gram to zdecydowanie odpowiednik Axi 2820 i śmigło 14/7 . Wtedy będzie komfortowe latanie . Axi 2814 jest tylko na styk , a jak dojdzie jeszcze podwozie duralowe i ewentualne naprawy , kołpak śmigła bo wygląd jest dużo lepszy z nim, to będzie tylko fajne latanie ale nie komfortowe . Leszek b.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.