rkajor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dokladnie z bombami to bedzie 4kg jak nic! A tak odbiegajac od tematu wie ktos moze jak na lekko (aluminium? ) zbudowac podwozie przednie z amortyzacja ? Chodza mi po glowie dwie rurki jedna w drugiej i sprezyna, tylko jak to polaczc? Tu juz moja inwencja sie konczy. Moze ktos pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Powszechnie stosowane rozwiązanie http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/HY025-01001.jpg Czyli pręt w rurce + sprężyna; jako prowadzenie wkręcik w podłużnym wycięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 U mnie wagowo wygląda to tak: 1079g model niemalowy z podwoziem, serwami, odbiornikiem i kompletami napędowymi. Kadłub z pełnego EPP bedzie drążony, aby schować pakiet turningy 3s 4000 o wadze 340g, Model do lotu napewno nie przekroczy 1,7kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Chodza mi po glowie dwie rurki jedna w drugiej i sprezyna, tylko jak to polaczc?Kiedyś nudziło mi się i zbudowałem takie coś bazując na materiałach z castoramy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us W środku jest sprężyna. Jest dość sztywna, ale do modelu o masie ok 3km, nacisk na oś wyjdzie ok 1kg, więc powinna być ok. Kółko nigdy nie latało było wykonanie tylko w celach doświadczalnych. Zauważyłem, że dobrze jest nasmarować oliwą/smarem/wazeliną wewnętrzny tłok. Model do lotu napewno nie przekroczy 1,7kg.To bardzo mało. Moje skrzydło FPV wazy tyle samo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dzieki bardzo - w tym kierunku bede dzialal ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dzień dobry Tylko weź pod uwagę, że sama sprężyna powoduje odbijanie podwozia od pasa. Obecnie są we wszystkich sklepach dostępne amortyzatory n.p. do samochodów r.c. Można adoptować różne rozmiary, a ponoć są już dedykowane do modeli samolotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 dostępne amortyzatory n.p. do samochodów r.c. Można adoptować różne rozmiaryPod warunkiem że zrobisz model w skali 1:3.Do samolotów są dostępne amortyzowane golenie,ceny od 30-80 zł w zależności od wielkości i średnicy mocowania. Poza tym goleń na samej sprężynie sprawdza się bardzo dobrze,wystarczy włożyć lepki smar do środka aby dobrać w miarę siłę tłumienia i działa jak trzeba.Taką budowę amortyzatora skalowego robi Tamiya w podwoziach High lift (Toyota Tundra,Ford F-350 itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dziękuję za cenną/tańszą informację. Jak już dojdę do tego etapu poprawienia wyposażenia zamykanych goleni mojego w budowie P 40 pozwolę sobie wrócić do tematu. Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Do samolotów są dostępne amortyzowane golenie,ceny od 30-80 zł w zależności od wielkości i średnicy mocowania. A masz moze jakies konktretne przyklady - najlepiej gdzie to mozna dostac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 http://www.rcmatsu.pl/Products-135185590-Podwozia.aspx Wykonujemy też podwozia makietowe na zamówienie, cięte CNC.Przykładowo podwozie do największego Mustanga Hangar 9 kosztuje ok 1500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 W środku jest sprężyna. Jest dość sztywna, ale do modelu o masie ok 3km, nacisk na oś wyjdzie ok 1kg, więc powinna być ok. A skad wykombinowales taka sprezyne i jaka ona u Ciebie ma srednice ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Sprężyna leżała w castoramie obok rurek aluminiowych. Koszt to ok 4 -6zł. średnica taka, że idealnie mieści się w grubszej rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ok zatem wycieczka do Castoramy mnie czeka zawsze przy okazji cos ciekawego sie znajdzie ! Korzystajac z okazji zamieszczam kilka fotek z pre-motazu, na chwile obecna skrzydla sa uzbrojone w serwa; lotki i klapy oraz mechanizm laczenia jest ukonczony, 2m do transportu moglo by byc klopotem wiec centroplat jest staly i polowki skrzydel sa demontowane. Stateczniki pionowy na zamontowane serwo ktore bedzie sterowalo SK i bedzie na kably Y z serwem sterujacym podwoziem tylnym, podwozie tylne rowniez bedzie chowane - osobne serwo. Konstrukcja podwozia tylnego: Ulozone klocki : Statecznik z serwem: Skrzydlo dzielone: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Panie/Panowie, Doradzcie czy cos takiego bedzie dzialalo ? Nadejszla chwila kiedy to trza pomyslec o spieciu wszystkiego w calosc i wymyslilo mi sie po ktotkich konsulatcjach z kolegami cos takiego : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Z rysunku wychodzi na to, że zadziała, ja bym sie tylko pokusił o pakiet 6 v na zasilanie serw i odbiornika ( obawiam się dużych chwilowych spadków napięcia w chwili gdy będzie kilka serw na raz działać - optima jest wrażliwa na zbyt niskie napięcie zasilania nawet chwilowe) i może listwę zasilającą lub np. 2 lekkie pakiety 6 v i prosty manager zasilania. Ewentualnie zasilić dodatkowo odbiornik przez gniazdo SPC. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Z rysunku wychodzi na to, że zadziała, ja bym sie tylko pokusił o pakiet 6 v na zasilanie serw i odbiornika ( obawiam się dużych chwilowych spadków napięcia w chwili gdy będzie kilka serw na raz działać - optima jest wrażliwa na zbyt niskie napięcie zasilania nawet chwilowe) i może listwę zasilającą lub np. 2 lekkie pakiety 6 v i prosty manager zasilania. Ewentualnie zasilić dodatkowo odbiornik przez gniazdo SPC. Pozdrawiam Piotrek A moge bezkarnie zasilic odbiornik z bec'ow 4-rech silnikow (5V) + bezposrednio z SPC zamiast dodatkowego 4,8-6V ? - wystarczy na 10 serw MG90 Tower Pro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzpob Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ja by z jednego BECa zasilił sam odbiornik, z reszty dał zasilanie wprost do serw. (Zasilanie serwa z BECa, nie z odbiornika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 A moge bezkarnie zasilic odbiornik z bec'ow 4-rech silnikow (5V) + bezposrednio z SPC zamiast dodatkowego 4,8-6V ? - wystarczy na 10 serw MG90 Tower Pro ? Owszem, można, będziesz miał wtedy tzw wydajność prądową jako sumę maksymalnych prądów z każdego regla , czyli jeśli BEC w reglu może dać 3 A max to pomnożyć x 4. I tak nie zmienia to faktu, że w przypadku źle wyregulowanych serw lub zaciętego podwoziowego, prąd pobierany może być tak duży, że szybko wykończy baterię zasilającą regle, jednym z rozwiązań jest wtedy dodatkowe zasilanie przez SPC. Analizując ( zupełnie hipotetycznie) może się zdarzyć, że będzie pracowało kilka serw pod dość dużym obciążeniem na raz. Może zmierz sobie amperomierzem jaki prąd w A lub w mA pobiera obciążone na dźwigni serwo? Wszystko będzie jasne. Do tego wygoogluj sobie prawo Ohma, też Ci się przyda do policzenia tego i owego. Osobiście sądzę (ale to moje prywatne zdanie), że nawet kilka tych serw, pracujących równocześnie pod obciążeniem nie zeżre tyle amperków ile możesz uzyskać z BECów regulatorów. Ale wybór opcji należy do ciebie. Acha, i jeszcze jedno. Nie widzę sensu zasilania SPC z tej samej baterii co regle w tej konfiguracji serw. Chwilowe spadki napięcia, zwłaszcza przy gwałtownym zwiększeniu obrotów od bliskich minimum do max mogą teoretycznie spowodować krótkotrwały, ale głęboki spadek napięcia, który w ostateczności może doprowadzić do " rozbindowania" zestawu. Osobiście mi się jeszcze coś takiego nie zdarzyło ale rozważyć trzeba jak najwięcej możliwości. Spadek napięcia w Optimach poniżej minimalnego tj przy pakiecie 4,8V poniżej 4,5V ( low level) powoduje niewłaściwe działanie serw ( drgania, brak reakcji, sekwencyjne poruszanie się dźwigni lub inne). W praktyce w moim zestawie zaczyna się taki cyrk przy spadku nap do ok 4-4,2 V. Ale wtedy już dawno model jest na ziemi (inaczej może się znaleźć w ziemi!!!) To na razie tyle. Pozdrawiam Piotr P.S. A w ogóle to w jakim mode latasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Panie/Panowie, Doradzcie czy cos takiego bedzie dzialalo ? Nadejszla chwila kiedy to trza pomyslec o spieciu wszystkiego w calosc i wymyslilo mi sie po ktotkich konsulatcjach z kolegami cos takiego : Rysunek przedstawia podłączenie sygnałowe, czy zasilania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W schemacie brak ważnego ogniwa jakim jest zasilanie główne, bo to od niego zależeć będzie jakie połączenie zastosujemy. U mnie zasilanie dodatkowe wynika z zastosowania 1x lipo 3s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi