Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Poszukuję porady dotyczącej wyboru silników do dwusilnikowego górnopłata dla poniższych warunków :

• masa bez silników 3 kg
  • dwa śmigła trójłopatowe 10''x 8 ( odpowiednik zwykłego 11''x8 )
  • projekt własny. Obciążenie powierzchni nośnej dla masy bez silników 42 g/dm2
Jakiej mocy elektrycznej powinny być silniki by to zostało udźwignięte ?
Opublikowano

Do normalnego latania wystarczy obciążenie mocy w granicach 150-200W/kg. Tylko to jest już obciążenie modelu gotowego do lotu czyli z silnikami i akumulatorami.

Opublikowano

Do normalnego latania wystarczy obciążenie mocy w granicach 150-200W/kg. Tylko to jest już obciążenie modelu gotowego do lotu czyli z silnikami i akumulatorami.

Dzięki bardzo !

Tyle, że Czesi ( AXI 2820 ) nie podają mocy. Przynajmniej nie wprost. Może masz jakieś doświadczenia z innymi producentami ?

Opublikowano

Pomnóż napięcie przez natężenie. :)

W tabelce na stronie którą podałeś, masz rubrykę POWER ( przy 4S i śmigle 10,5X7 masz 321W )

Opublikowano

Pomnóż napięcie przez natężenie. :)

W tabelce na stronie którą podałeś, masz rubrykę POWER ( przy 4S i śmigle 10,5X7 masz 321W )

Tak to jest jak człowiek w pracy zajmuje się swoim hobby :ph34r: ... i potem nie widzi podstawowych danych, czego dowodem jest mój poprzedni post.

Pozdrowienia

Opublikowano
Może to mniej wazne ale 3łopatowe śmigło 10x8 nie będzie odpowiednikiem 2łopatowego 11x8. Odpowiednikiem tego 2łopatowego byłoby 3łopatowe 8,5 - 9' .
Opublikowano

Może to mniej wazne ale 3łopatowe śmigło 10x8 nie będzie odpowiednikiem 2łopatowego 11x8. Odpowiednikiem tego 2łopatowego byłoby 3łopatowe 8,5 - 9' .

Ważne i Dzięki. Wartość z mojego posta została wzięta stąd. A Twoja ?.
Opublikowano

Ja silniki szacuję po wadze i oględzinach naoczny, bo w bzdury wypisywane przez producentów dawno przestałem wierzyć.

W tym konkretnym przypadku silniki powinny zawierać się w przedziale 120-140g, 1200-1400KV dane raczej do zasilania 3S.

Opublikowano

Tak sobie czytam wasze posty.Śmigiełko takie,silnik taki a nikt nie zadał autorowi podstawowego pytania.Jakie zasilanie przewiduje,jakiej pojemności akumulatory,jakiego rodzaju jest model.Poza tym że dwusilnikowy górnopłat i pusty waży 3 kg nie wiemy nic więcej.

Opublikowano

Taki mam plan:

• dwa silniki AXi 2820/10, 1200 obr V/min, 330 W/silnik, 150 g/silnik
  • dwa regulatory Jeti Advance 40 Pro, 35 g/szt
  • jeden pakiet Kokam 5000mAh, 11.1 V, 440 g
  • jeden stabilizator Jeti MAX BEC, 25 g

Wskaźnik: 660W/4.3 kg = 153 W/kg modelu, czyli w dolnej strefie...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.