jaciomp Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Cześć, od zawsze latam na standardowych regulatorach z wbudowanymi BECami. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć w jakich przypadkach stosujemy zewnętrzne BECi? Dodam iż latam tylko samolotami aczkolwiek o małych mocach (100-300W), ale mam coraz większą chęć na bicie rekordów prędkości i silniki powyżej 1500W i pakiety 4-6S, regle 100 A no i tam zawsze stosują dodatkowe układy tylko nie wiem dokładnie po co i jak je dobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Stosuje się je, ponieważ duże regulatory, nie mają ich wbudowanych. Pomimo tego, że w wyjściu do regle odbiornika mają czerwony i czarny kabel, nie płynie w nich żaden prąd. Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR. W moim największym modelu, gdzie mam regulator SUPPO 70A, omal nie zniszczyłem sobie odbiornika, bo okazało się, że podłączając wszystkie kable z wtyczki JR, wystarczy połączyć tylko + we wtyczce od pakietu. Prąd płynął poniekąd przez odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Dzięki, nie wiedziałem, że duże regle nie mają BECa, myślałem że stosuje się to przezornie aby odciążyć BEC regulatora czy coś i nie spalić odbiornika. A jak dobrać moc BECa? Planuję polecany do Funjeta napęd http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8485__Turnigy_3648_Brushless_Motor_1450kv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 BEC, a właściwie UBEC ma podany maksymalny prąd jaki możemy z niego pobrać, np. 3A. W Funjet'cie pewnie będą dwa niewielkie serwa więc problemu nie ma, ale przy większej ilości większych serw lepiej zastosować układ, w którym prąd pobierany przez serwa nie będzie przechodził przez odbiornik. Zwykły odbiornik wytrzymuję chyba ok.8A. Dlatego też w dużych modelach stosuje się osobne zasilanie serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 No to chyba wszystko jasne. Dziękować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR. I jeszcze żółty dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Bardzo śmieszne, przednia zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Bardzo śmieszne, przednia zabawa. A wiesz że pomiędzy odbiornikiem a regulatorem płynie sygnał ( to taki rodzaj prądu ) i potrzebuje dwóch kabli - zazwyczaj żółtego i czarnego - nie wierzysz - popatrz do gniazdka z prądem w domu - są dwa kable ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 To jakim cudem mam podpięty do odbiornika tylko biały kabel i wszystko działa wręcz idealnie? Dlaczego wcześniej prąd przepływał przez odbiornik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 To jakim cudem mam podpięty do odbiornika tylko biały kabel i wszystko działa wręcz idealnie? Dlaczego wcześniej prąd przepływał przez odbiornik? No to gdzieś masz połączone masy - cudów ni ma ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maderpl Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 na bank regulator ma połączenie + i - do pakietu, a odbiornik musi być zasilany z jakiegoś bec-a lub ubec-a. Wtedy też mamy połączenie masy. Problem zaczyna się gdy zaczynają płynąć duże prądy, bo wtedy zaczynają się kwestie zakłóceń i spadków napięcia. Także lepiej podłączać przynajmniej masę i sygnał. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja w Mentorze mam regulator bez beca. Zasilam odbiornik pakietem 4x AA a regulator 5s. Z regulatora mam wypięty czerwony kabel do odbiornika. W innym razie robi się zwarcie i kabel od odbiornika zaczyna się palić. Nie wszystkie regulatory BEZ BECA tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Tylko czerwony z regla musi byc wypiety,obojetnie czy zasilamy odbiornik osobnym pakietem ,czy wszystko jednym jak na schemacie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho61 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Tak zapytam z laicka bo na tym schemacie kolory idące z BEC-a są jakby odwrotnie podłączone do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Oczywisty "czeski błąd" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 W jednym modelu zastosowałem UBEC z osobnym zasilianiem odbiornika z powodu bezpieczeństwa. Tam pakietem głównym jest LiFe który pracuje długo ze stałym napięciem ale zato dość gwałtownie obniża przy końcu swoje napięcie, wtedy BEC w regulatorze może się wyłaczyć. Przy zewnętrznym UBEC nie ma takiej możliwości - mogę lądować z ew. unieruchomionym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Pomimo tego, że w wyjściu do regle odbiornika mają czerwony i czarny kabel, nie płynie w nich żaden prąd. Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Tak Wojtku, trafiłeś w samo sedno, bez słów .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 E tam czepiacie się przecież wyraźnie jest napisane: .... Prąd płynął poniekąd przez odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi