Skocz do zawartości

Kiedy stosować dodatkowy BEC?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od zawsze latam na standardowych regulatorach z wbudowanymi BECami. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć w jakich przypadkach stosujemy zewnętrzne BECi? Dodam iż latam tylko samolotami aczkolwiek o małych mocach (100-300W), ale mam coraz większą chęć na bicie rekordów prędkości i silniki powyżej 1500W i pakiety 4-6S, regle 100 A no i tam zawsze stosują dodatkowe układy tylko nie wiem dokładnie po co i jak je dobrać.

Opublikowano

Stosuje się je, ponieważ duże regulatory, nie mają ich wbudowanych. Pomimo tego, że w wyjściu do regle odbiornika mają czerwony i czarny kabel, nie płynie w nich żaden prąd. Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR. W moim największym modelu, gdzie mam regulator SUPPO 70A, omal nie zniszczyłem sobie odbiornika, bo okazało się, że podłączając wszystkie kable z wtyczki JR, wystarczy połączyć tylko + we wtyczce od pakietu. Prąd płynął poniekąd przez odbiornik.

Opublikowano

BEC, a właściwie UBEC ma podany maksymalny prąd jaki możemy z niego pobrać, np. 3A. W Funjet'cie pewnie będą dwa niewielkie serwa więc problemu nie ma, ale przy większej ilości większych serw lepiej zastosować układ, w którym prąd pobierany przez serwa nie będzie przechodził przez odbiornik. Zwykły odbiornik wytrzymuję chyba ok.8A. Dlatego też w dużych modelach stosuje się osobne zasilanie serw.

Opublikowano

Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR.

I jeszcze żółty dla pewności.
Opublikowano

Bardzo śmieszne, przednia zabawa. :huh:

A wiesz że pomiędzy odbiornikiem a regulatorem płynie sygnał ( to taki rodzaj prądu ) i potrzebuje dwóch kabli - zazwyczaj żółtego i czarnego - nie wierzysz - popatrz do gniazdka z prądem w domu - są dwa kable ??

Opublikowano

To jakim cudem mam podpięty do odbiornika tylko biały kabel i wszystko działa wręcz idealnie? Dlaczego wcześniej prąd przepływał przez odbiornik?

Opublikowano

To jakim cudem mam podpięty do odbiornika tylko biały kabel i wszystko działa wręcz idealnie? Dlaczego wcześniej prąd przepływał przez odbiornik?

No to gdzieś masz połączone masy - cudów ni ma ...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

na bank regulator ma połączenie + i - do pakietu, a odbiornik musi być zasilany z jakiegoś bec-a lub ubec-a. Wtedy też mamy połączenie masy.

Problem zaczyna się gdy zaczynają płynąć duże prądy, bo wtedy zaczynają się kwestie zakłóceń i spadków napięcia.

Także lepiej podłączać przynajmniej masę i sygnał.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja w Mentorze mam regulator bez beca. Zasilam odbiornik pakietem 4x AA a regulator 5s. Z regulatora mam wypięty czerwony kabel do odbiornika. W innym razie robi się zwarcie i kabel od odbiornika zaczyna się palić. Nie wszystkie regulatory BEZ BECA tak mają.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W jednym modelu zastosowałem UBEC z osobnym zasilianiem odbiornika z powodu bezpieczeństwa. Tam pakietem głównym jest LiFe który pracuje długo ze stałym napięciem ale zato dość gwałtownie obniża przy końcu swoje napięcie, wtedy BEC w regulatorze może się wyłaczyć. Przy zewnętrznym UBEC nie ma takiej możliwości - mogę lądować z ew. unieruchomionym silnikiem.

Opublikowano
Pomimo tego, że w wyjściu do regle odbiornika mają czerwony i czarny kabel, nie płynie w nich żaden prąd. Przy okazji taka moja mała porada- jeśli regulator nie ma BEC'a to najlepiej uciąć czarny i czerwony kabel przy wtyczce JR.

post-880-0-66430700-1360683792.jpg

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.