hondap85 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem zbudowania miga 21. Z czasów "małego modelarza" pamiętałem go jako jedyny świetnie latający model kartonowy , wtedy z napędem na saletrę z cukrem . Jako że w szafie walały się elementy wycięte ze styroduru postanowiłem zobaczyć czy da się je ulotnić . Samolot ma mieć 60 cm dł i 5 cm rozpiętości .W zalożeniu ma mieć napęd śmiglowy z przodu ze względu na charakterystyczny "kolpak " wlotu powietrza Zastanawiam się nad profilem skrzydla - ew profilem kfm -tylko który byłby najlepszy i jak go rozplanować na skrzydłe delta Ma latać raczej wolno . Oto zdjęcia z początku prac. W miare ich postępu będę umieszczał następne
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zasiadam na widowni. Taki sam napęd śmigłowy chcę zrobić w Su-22. Myślę, że Kfm-2 będzie wystarczający. Podział na stopnie robisz przez całą szerokość skrzydła, proporcjonalnie, kfm-2 w 50% cięciwy. Ile waży to co na zdjęciach?
koszkin Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Również obserwuje twoje poczynania
GEX999 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Samolot ma mieć 60 cm dł i 5 cm rozpiętości . Coś się chyba nie zgadza? Jak dotąd fajnie to wygląda. Kibicuję!
hondap85 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam ponownie Oczywiście przeoczenie 38 cm rozpietości -waga czystego styroduru z wręgą silnika 54g -waga osprzętu - regulator 12A Ray-Jeti , aku 800 Eskay ,odbiornik Orange do wyboru ultra lekki lub > ,silnik ? mam ray C1826/31 ale działa tylko ze śmiglem 5x3 na większych 6x4 do pewnych obrotów a dopuszczalnym dla tego silnika 7x4 nie chce startować ,więc pewnie należałoby go zmienić -może jakiś E-max ?, 4 serwa -czy na lotki i ster kierunku wystarczą robbe 4,3 g + statecznik płytowy 6-9 g - razem w zależnosci od przyszłego silnika i serw 110-130g Chciałbym uzyskać ostateczną wagę ok 250g ale zobaczymy
GEX999 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pakiet też bym zmienił. Te z Lamy mają tylko 10C czyli 8A dopuszczalnego prądu ciągłego. Może się grzać i puchnąć. Skoro silnik i tak będzie nowy to może jednak jakaś mała turbinka?
Rekomendowane odpowiedzi