d9Jacek Opublikowano 3 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia W dniu 20.03.2024 o 00:01, MASK napisał: O tych pasujących membranach do naszych Jaskółek mówił też, zdaje się, JacekD. Bardzo ciekawa informacja Marcinie, w uzupełnieniu...czy wiesz dlaczego zaklady produkujące silniki JENA zmieniły membrany z okrągłych na listkowe ? ? W dniu 20.03.2024 o 22:34, qpa napisał: Świeca diagnostyczna w dużych silnikach kiedyś była bardzo powszechnym urządzeniem. i w dalszym ciągu jej używam do regulacji skladu mieszanki, przy dwóch czy trzech gsaznikach niezbędna...cena około 60 funtów ( za zestaw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Od dawna chodził mi po głowie, w końcu nabyłem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Mam i ja. Czego to ruscy nie skopiują... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia MVVS-a skopiowali ? Przydałaby się jeszcze Moskwa 2,5 ccm...zresztą też kopia MVVS-a. Może kiedyś się uda ? W naszej pasji cierpliwość ma dosyć istotne znaczenie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Platon Opublikowano 5 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Cierpliwość jest cnotą... Moja została wynagrodzona. Przed chwilą Pan kurier przyniósł mi kolejnego madziara do kolekcji- Moki M5 10ccm z oryginalnym pudełkiem. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia ...tez bylem cierpliwy i to nawet bardzo ; ...podobienstwo jest ! nawet ten trzeci przypomina MVVS-a 2,5 R z 1958 r. ...lub MVVS 2,5 R z 1958 r. - przypomina Mockbe z 1958 r. ... ... jedynie Moskwa ma po amerykanskiej stronie wydech ! ....natomiast MVVS ma na "tradycyjna" europejska strone ! -Musze sprawdzic jeszcze czy MVVS 2,5 R ma Pierscienie Tlokowe ...Moskwa ma ... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Platon Opublikowano 7 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Ładne silniczki. Ja jestem silnikowy rusofil- takiego kacapa widzieli? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia ...Ciekawy silnik ! mysle ze z tej samej " stajni " co K 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia W dniu 7.04.2024 o 20:31, Platon napisał: Ładne silniczki. Ja jestem silnikowy rusofil- takiego kacapa widzieli? Powiesz nam coś więcej na jego temat? Przy okazji i ja poczyniłem małą inwentaryzację Czechosłowackich motorków ? trochę się ich nazbierało, MVVS 2,5 R ma tłok z dwoma pierścieniami podobnie zresztą jak jego konkurent Vltavan 2,5 to najmniejsze motorki jakie widziałem z pierścieniami tłokowymi. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia ...no to Maskva i MVVS 2,5 R ... to jak blizniaki ( trzeci brat Vltavan 2,5 ) ....ciekawe " kto z kogo" - tzn. ktory wyszedl pierwszy ? ale mysle , ze jednak Czesi mieli troche wiecej rodzajow silnikow niz Rosjanie ...chociaz wszystkich rosyjskich silnikow pewno nie znamy... bylo b.duzo maloseryjnych Speed motorow , jednostkowych itp.... do tego jeszcze Repliki ! Wszystkiego nie da sie ogarnac , tym bardziej uzbierac ... Mialem Kolege ktory mial kolekcje ktora liczyla 8 tys. silnikow z calego Swiata ... a on i tak mowil ze to nie jest jeszcze wszystko ! i ze nie zdazy wszystkiego uzbierac ... no i nie zdazyl ! Pozdrawiam Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia Ten silnik to konstrukcja Olega Gajewskiego MB-05F, jest konwersją żarową z benzynowej starszej wersji tego motorka. Poj. 10ccm, 13000 obr/min, moc 1,2 kuca w połowie lat 50-tych!Prędki model na uwięzi z tym silnikiem poleciał 189 km/godz. I kolejny ciekawy rusek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia Coś mi tu Brownem zalatuje, niezła świeca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia AMM-4 lub 5. Kopia Browna istotnie , jest jednak sporo różnic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Godzinę temu, Platon napisał: Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki A cóż to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia CSTKAM-1 potocznie cekaem z 1967 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Czyli poprzednik tego ? A tak przy okazji znalazłem fajną stronę: https://www.facebook.com/groups/MOTORS.F2D/posts/660612917707304/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 7 godzin temu, Platon napisał: Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki jest kilka wczesnych CSTKAMow z kolekcji Dunkina na sprzedaż, taki chyba też. Jak ktoś jest zainteresowany tym co jeszcze dostępne, to mam listę, mogę podesłaċ. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia Poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Wracając do sedna tematu zamieszczam fotki popularnych ruskich motorków 1,5 ccm CSTKAM. Nabyłem niedawno parę sztuk od naszego forumowego kolegi a wśród nich była wersja, której jeszcze nie spotkałem - to ten z napisami poniżej konsolek. Było ich kilka, między innymi wersja dieslowska ale ta już firmowana przez MDS (też gdzieś go mam ale teraz nie potrafię znaleźć). 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi