d9Jacek Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia W dniu 20.03.2024 o 00:01, MASK napisał: O tych pasujących membranach do naszych Jaskółek mówił też, zdaje się, JacekD. Bardzo ciekawa informacja Marcinie, w uzupełnieniu...czy wiesz dlaczego zaklady produkujące silniki JENA zmieniły membrany z okrągłych na listkowe ? ? W dniu 20.03.2024 o 22:34, qpa napisał: Świeca diagnostyczna w dużych silnikach kiedyś była bardzo powszechnym urządzeniem. i w dalszym ciągu jej używam do regulacji skladu mieszanki, przy dwóch czy trzech gsaznikach niezbędna...cena około 60 funtów ( za zestaw)
Paweł Prauss Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Od dawna chodził mi po głowie, w końcu nabyłem. 3
Paweł Prauss Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia MVVS-a skopiowali ? Przydałaby się jeszcze Moskwa 2,5 ccm...zresztą też kopia MVVS-a. Może kiedyś się uda ? W naszej pasji cierpliwość ma dosyć istotne znaczenie. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Platon Opublikowano 5 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 Kwietnia Cierpliwość jest cnotą... Moja została wynagrodzona. Przed chwilą Pan kurier przyniósł mi kolejnego madziara do kolekcji- Moki M5 10ccm z oryginalnym pudełkiem. 5
Janeczek Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia ...tez bylem cierpliwy i to nawet bardzo ; ...podobienstwo jest ! nawet ten trzeci przypomina MVVS-a 2,5 R z 1958 r. ...lub MVVS 2,5 R z 1958 r. - przypomina Mockbe z 1958 r. ... ... jedynie Moskwa ma po amerykanskiej stronie wydech ! ....natomiast MVVS ma na "tradycyjna" europejska strone ! -Musze sprawdzic jeszcze czy MVVS 2,5 R ma Pierscienie Tlokowe ...Moskwa ma ... 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Platon Opublikowano 7 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 Kwietnia Ładne silniczki. Ja jestem silnikowy rusofil- takiego kacapa widzieli? 5
Janeczek Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia ...Ciekawy silnik ! mysle ze z tej samej " stajni " co K 16
Paweł Prauss Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia W dniu 7.04.2024 o 20:31, Platon napisał: Ładne silniczki. Ja jestem silnikowy rusofil- takiego kacapa widzieli? Powiesz nam coś więcej na jego temat? Przy okazji i ja poczyniłem małą inwentaryzację Czechosłowackich motorków ? trochę się ich nazbierało, MVVS 2,5 R ma tłok z dwoma pierścieniami podobnie zresztą jak jego konkurent Vltavan 2,5 to najmniejsze motorki jakie widziałem z pierścieniami tłokowymi. 2
Janeczek Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia ...no to Maskva i MVVS 2,5 R ... to jak blizniaki ( trzeci brat Vltavan 2,5 ) ....ciekawe " kto z kogo" - tzn. ktory wyszedl pierwszy ? ale mysle , ze jednak Czesi mieli troche wiecej rodzajow silnikow niz Rosjanie ...chociaz wszystkich rosyjskich silnikow pewno nie znamy... bylo b.duzo maloseryjnych Speed motorow , jednostkowych itp.... do tego jeszcze Repliki ! Wszystkiego nie da sie ogarnac , tym bardziej uzbierac ... Mialem Kolege ktory mial kolekcje ktora liczyla 8 tys. silnikow z calego Swiata ... a on i tak mowil ze to nie jest jeszcze wszystko ! i ze nie zdazy wszystkiego uzbierac ... no i nie zdazyl ! Pozdrawiam Janek
Platon Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Ten silnik to konstrukcja Olega Gajewskiego MB-05F, jest konwersją żarową z benzynowej starszej wersji tego motorka. Poj. 10ccm, 13000 obr/min, moc 1,2 kuca w połowie lat 50-tych!Prędki model na uwięzi z tym silnikiem poleciał 189 km/godz. I kolejny ciekawy rusek 2
Paweł Prauss Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Coś mi tu Brownem zalatuje, niezła świeca ?
Platon Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia AMM-4 lub 5. Kopia Browna istotnie , jest jednak sporo różnic 1
Platon Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki 1
Paweł Prauss Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Godzinę temu, Platon napisał: Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki A cóż to?
Paweł Prauss Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Czyli poprzednik tego ? A tak przy okazji znalazłem fajną stronę: https://www.facebook.com/groups/MOTORS.F2D/posts/660612917707304/
MASK Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 7 godzin temu, Platon napisał: Kolejny silniczek, może nie taki stary, ale rzadki jest kilka wczesnych CSTKAMow z kolekcji Dunkina na sprzedaż, taki chyba też. Jak ktoś jest zainteresowany tym co jeszcze dostępne, to mam listę, mogę podesłaċ. 1
Paweł Prauss Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Wracając do sedna tematu zamieszczam fotki popularnych ruskich motorków 1,5 ccm CSTKAM. Nabyłem niedawno parę sztuk od naszego forumowego kolegi a wśród nich była wersja, której jeszcze nie spotkałem - to ten z napisami poniżej konsolek. Było ich kilka, między innymi wersja dieslowska ale ta już firmowana przez MDS (też gdzieś go mam ale teraz nie potrafię znaleźć). 2
Rekomendowane odpowiedzi