Damiano Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam koledzy borykam się z problemem jak tu podłączyć serwa do odbiornika ażeby można wykorzystać klapolotki dodam tylko że posiadam apkę th-9x,a lotki są sterowane osobnymi serwami.Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opcja nazywa się Flaperon. Może coś podpowie instrukcja pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cunioo Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Z tego co widzę to jest to to samo co TGY-9x Ustawiamy na przełącznik 3 pozycyjny po prawej stronie apki. Tryb modelu: acro Serwa lotek wpięte w odbiornik na kanałach 1 i 6 Kiedy przełącznik 3 pozycyjny F.Mode znajduje się w pozycji N mamy do dyspozycji zwykłe lotki. Kiedy ów przełącznik znajduje się w pozycji 1, obie lotki wędrują do dołu lub do góry zachowując dalej funkcję lotek (naprzemienne wychylanie się). A teraz najlepsze, to w którą stronę wychylą się nam lotki i o jak duży kąt, możemy sobie płynnie regulować potencjometrem (ja skorzystałem z Pitch Trim [AUX 2] czyli tego nad lewym drążkiem). Standardowo aby ustawić tryb lotek na dwóch serwach włącza się w menu opcję "Flapetron". Jeśli opcja ta jest włączona (State ACT) należy ją deaktywować (State INH) i zatwierdzamy klawiszem MENU. W tej chwili powinniśmy obserwować taką sytuację. Wychylenie drążka lotek powoduje reakcję tylko lewej lotki, pomimo tego, że oba serwa są podpięte do odbiornika. Z menu wybieramy pozycję PROG.MIX. Wchodzimy w MIX1. STATE: ACT <- aktywujemy mikser MASTER: AIL <- kanał nadrzędny: kanał 1 (lotek) - lotka lewa SLAVE: FLP <- kanał podrzędny: kanał 6 (klap) - czyli druga lotka (prawa) OFFSET: 0 UPRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do góry w 100 procentach DNRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do dołu w 100 procentach SW: ON <- mikser będzie aktywny cały czas, czyli nie potrzeba żadnego przełącznika żeby go aktywować Zatwierdzamy przyciśnięciem MENU. W tej chwili sytuacja powinna wyglądać następująco: Wychylenie drążka lotek powinno spowodować naprzemienne wychylenie się obu lotek w modelu. Czyli właśnie zrobiliśmy własny mikser FLAPETRON. Teraz wchodzimy do menu DISPLAY. Poruszamy potencjometrem PITCH TRIM (AUX2) i obserwujemy czy któryś z kanałów się wychyla. Jeśli tak, to dobrze (należy zapamiętać czy to AUX1 - ten wyżej, czy AUX2 - ten niżej ulega wychyleniu), jeśli nie, to wykonujemy co niżej: Wybieramy z menu pozycję AUX-CH (ostatnia na 2 stronie), zjeżdżamy kursorem na kanał 8 (należy pamiętać ze w trybie PPM dysponujemy tylko 8 kanałami) i ustawiamy dla kanału 8 za pomocą klawiszy + / - opcję PIT TRIM. Zatwierdzamy MENU. Teraz po wejściu w DISPLAY powinniśmy widzieć zmiany w AUX2 kręcąc potencjometrem PITCH TRIM. Wchodzimy w PROG.MIX i wybieramy MIX2 STATE ACT MASTER AUX (trzeba uważać który AUX się wybierze, w nadajniku mamy dwa AUX w trybie ACRO, dlatego trzeba się upewnić, że mamy wybrany dobry AUX. Producent oprogramowania kiepsko to rozwiązał i oba kanały nazywają się tak samo czyli AUX i AUX. W moim wypadku mam ustawiony ten pierwszy AUX - jest to ten AUX najbardziej po lewej stronie listy opcji dla opcji MASTER [wciskać + do momentu aż przestanie pikać] ) SLAVE AIL OFFSET 100 UPRATE 100 DNRATE 0 SW ID1 <- mikser będzie działał, kiedy przełącznik 3 pozycyjny będzie w stanie środkowym (1) Zatwierdzamy MENU W tym momencie powinniśmy mieć taką sytuację. Po włączeniu przełącznika 3 pozycyjnego w stan środkowy, przy ruchach potencjometrem PITCH TRIM powinniśmy obserwować wychylenie na razie jednej lotki w górę lub w dół, przy czym lotka zachowuje dalej funkcje lotki - po ruchu drążkiem lotka wychyla się dalej. Wchodzimy teraz do MIX3 STATE ACT MASTER AUX (tak samo jak w mix2) SLAVE FLP (czyli kanał drugiej lotki) OFFSET 100 UPRATE -100 (wartość ujemna, aby druga lotka wychylała się w ta samą stronę co pierwsza) DNRATE 0 SW ID1 (także pod środkowym stanem przełącznika 3 pozycyjnego) Zatwierdzamy MENU. Teraz sytuacja powinna być taka: w stanie N przełącznika 3 poz. mamy normalnie działające lotki. Kiedy przełączymy się w pozycję środkową otrzymamy albo klapolotki, albo hamulcolotki w zależności o tego, jak i o ile przekręcimy pokrętło PITCH TRIM. Prosze. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Bartek co prawda nie mam tej aparatury, ale szacun dla ciebie za obszerny opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 I trzeba pamiętać o zmiksowaniu z klapami steru wysokości. Bez tego model może mieć tendencję do pochylania nosa, wraz z wychylaniem klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 I trzeba pamiętać o zmiksowaniu z klapami steru wysokości. Bez tego model może mieć tendencję do pochylania nosa, wraz z wychylaniem klap. No,to jest podstawa ,mix trzeba wyczuć,a i tak trzeba być czujnym na s.w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Cześć, Chciałem ustawić zgodnie z opisem jednakże u mnie na T9x v2 to nie działa. Jedyna różnica to taka że prawa lotka jest podłączona do kanału pierwszego a nie do szóstego. Po skonfigurowaniu MIX2 i próbie wychylenia jednej z lotek już mi to nie działa. Wszystko mam ustawione jak w opisie. Sprawdzałem trzy razy i AUX jest ok tj. drugi. Ktoś miał podobny problem ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 zrób tak jak w instrukcji dla mixu flaperon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Instrukcja z abc ? O tym mówisz Robert ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Tak, bo widzę, że robiłeś tak jak proponuje cunioo. Ja robiłem wg instrukcji z abc i mi działało w P11c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Może się przyda : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra22 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 witam ustawiłem klapolotki na przełaczniku aux 3 pozycyjny F.Mode wszystko ok ale mi się lotki wychylają przeciwnie jak powinny jak to zmienić proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Marcin mogę podać Ci moje ustawieniaM.szybowiec SOLIUS - aparatura TGY 9XKlapolotki na przełączniku 3poz.Do lądowania lotki w górę + SWWszystko na [ PROG.MIX ] Fotki z menu - ustawienia zrobione więc za moment wrzucę.Oczywiście kwestia wychyleń lotek + SW ...to już wedle własnych preferencji.Mi takie nastawy pasują i szybol też nie narzeka, do normalnego lotu mam ustawione różnicowe ustawienie lotek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Bartek bardzo fajnie opisał sposób nastawienia aparatury.Może się komuś przyda ilustrowany opis wiec wrzucam foty.Dodam że lotki ustawione na kanale 1 i 6 Obowiązkowo ustawiłem sobie wyłączenie silnikaPrzełącznik u góry po lewej stronie, po jego włączeniu przełącznik 3poz nie działa. Tak prezentuje się Menu - Display przełącznik 3poz - poz ,,0,, Przełącznik 3poz w poz ,,1,, lotki w górę Przełącznik 3poz w poz ,,2,, lotki w górę Całość ustawień została zrobiona wFUNC SETTING < 2/2 >[ PROGR. MIX ] Na kolejnych fotkach pokazane nastawy i parametry MIX 6 i 7 - reguluję wychylenia SW - CURVE TUNE 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra22 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 sbogdan1 dziekuje za wrzucenie fot i podjecie tematu ustawialem wszystko według filmiku i wszystko działa TYLKO ze zamiast klap mam hamulce aero zamiast lotki działaja tylko wychylaja sie w przeciwnych kierunkach jak powinny ktos pisal na forum ze wie jak to zmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 A próbowałeś dać rewers na tych odwrotnych wychyleniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra22 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 A próbowałeś dać rewers na tych odwrotnych wychyleniach? tak wtedy lotki nie dzialaja przemienie tylko albo wedruja do gory albo na dól Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Zamień serwa w odbiorniku miejscami. Lub rewersy i na programie klap i lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi