arkozi Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Na prawdę Panie Robertus wspaniały model, zakochałem sie w nim ;] Być może to dlatego, że PZL P-11c to początki mojej zabawy z modelarstwem. Zbudowałem go, jeśli mnie pamięć nie myli, w 5 lub 6 klasie podstawówki z Małego Modelarza i był to mój pierwszy zrobiony modelik. Dzis kilkanaście lat później, gdy już karton dawno poszedł w odstawkę i bawię się w RC nadarzyła sie okazja "puszczenia w powietrze" starej dobrej PZLki Mam tylko problem z planami, bo to mój odwieczny problem. Nie umiem ich pociąć tak, żeby wydrukowały się na kilku kartkach i po złożeniu tworzyły jedną całość. Ma ktoś z Was może tutorial jak to zrobić ? Pozdrawiam, Arek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Przy wydruku z pdf, we właściwościach wydruku wybierasz opcję [page scaling] = Tile large pages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ok dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Jutro się pobawię i dam znać czy poległem czy wygrałem Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Rzuty importujesz przez polecenie import. Wtedy jak rysujesz przekrój poprzeczny na obrazku rzutu to możesz go podnosić bez problemu. Nie integruje się z rzutem. Natomiast jeśli już coś porysujesz, że linie się przecinają a chcesz wyciągać jakiś element to zrób move [M] i trzymaj [Ctrl]. Wtedy to jest skopiowanie i przesunięcie. Pracuję tak w sketchupie. Najpierw importuję rzuty i i ustawiam je tak aby był w mojej skali i aby przecinały się. Wybieram charakterystyczny przekrój, odrysowuje go i wstawiam w odpowiednie miejsce na rzutach. A później to używam głównie Push/Pull aby wyciągnąć bryłę z przekroju na odpowiednią długość i modyfikuję płaszczyznę na drugim końcu aby bryła kadłuba mieściła się w obrazkach rzutu. P11 to rura odpowiednio modyfikowana na poszczególnych wręgach. Na sam koniec oglądam z bliska i przeważnie usuwam powierzchnie i ciągnę ponownie prostokąty lub trójkąty. Trzeba to zrobić ponieważ przy np zwężaniu walca na ogonie skechup nie robi tego za płynnie i robią się takie schodki Edit: Acha. Rysuję zawsze połowę samolotu, potem odbijam wszystko na drugą stronę i składam w całość. dzieki tego mi bylo brak, znalazlem tez troche tutoriali - zobaczymy co sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Plany "podkładki" można w sketchupie utworzyć jako GRUPA wtedy nie zlepią się żadne linie jeśli tego niechcemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Wiatrochron. Tylko pilot akurat w kantynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 P11 będzie chyba moim ulubionym modelem do "polatania". Kolejny film. Tym razem już w pełnej krasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Wydrukowałem plany programem acrobat reader ustawiajac skale na 120%. Ten pogladowy kwadracik zamiast 50x50 wyszedl mi 40x40. Drukować jeszcze raz czy ten centymetr nie zrobi dużej różnicy i może tak zostać ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Jakim sposobem drukowałeś to 120% skoro kwadracik wyszedł mniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Po prostu, plan na monitorze wydawał mi się maly to ustawiłem powiększenie na 120%. ustawiłem typ na poster żeby podzieliło mi kartki i wyszlo 4 cm. Mówiłem że co do drukowania na wielu kartkach jestem antytalent ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Otwierasz w adobe reader. Ustawiasz plakat (w polskiej wersji) i tyle. Skala 100% i znaczniki cięcia sa domyslnie zaznaczone. Kwadrat referencyjny musi wyjść 50mmx50mm.Powinny się wydrukować kawałki planu jak na podglądzie i linie cięcia, takie plusiki w rogach. Dla innych rozmiarów po prostu będziesz miał problem z dopasowaniem wszystkiego i będziesz więcej rzeźbił. Może masz jakieś autodopasowanie w samym sterowniku drukarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Widocznie jest to coś z tym sterownikiem. Trudno, na razie sobie odpuszczę. Do następnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Akurat nie mam drukarki w domu. Sprawdzę w poniedziałek w pracy, może coś namodziłem przy pdf. Choć z drugiej strony z tych planów robiłem p11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Ok, dzięki. Masz może jeszcze plany modeli o podobnej konstrukcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 P11 to moja "radosna" twórczość pod wpływem natchnienia. Niezmierzone pokłady planów znajdziesz na rcgroups. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Panie Robercie, jak pan nagrywa filmy jednocześnie pilotując? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Z pomocą tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Sprytnie. bardzo trudno było skalibrować wzrok z obiektywem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Nie, kamera ma szeroki kąt. Wystarczy, że wodzę całą głową za modelem, a nie tylko oczami. Jednak, filmy wychodzą jakby model był nieco dalej niż w rzeczywistości. Coś za coś. Dlatego jak nagrywam staram się latać nisko, blisko i wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Ujdzie ujdzie:P Nie wysiliłeś się zbytnio nad skrzydłami i dokładnością wykonania, za to lata bardzo fajnie:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi