Elvis Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Chyba mnie źle zrozumiałeś albo Ci coś zaszkodziło. A kto powiedział że tyle latam albo latam po alarmie ??? Padło pytanie ile wytrzymuje bateria to podałem jak to wygląd u mnie, jakoś nikt inny się nie kwapił. A że znalazłem alternatywę na tańszy pakiet to źle? i teraz też mam dwa. Wiesz co to znaczy czytać ze zrozumieniem? Chyba nie. Nie chcesz, nie pomagaj zamiast zrzędzić jak stary piernik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 https://www.sendspace.com/file/tz12kc Wrzucam 3 pliki z testu 1 plik anteny wg kolegi pod kątem 45 stopni 2 plik antena jedna vertical druga horizontal 3 wrzucone byle jak Testy robione z modelem na ziemi odchodziłem powoli na odległość 50m. Z antanami wiele nie mogę manewrowac bo kadłub jest na tyle szeroki , że wychodzi 1cm za model i bardziej nie naciągne. Dziękuje Wam za określenie czasu pracy. Kolegę Jurką proszę o podejrzenie logów co o tym myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Arek, no własnie teoria teorią a życie swoje. Zapodaj jakiś szkic dla jasności jak możesz. Załączam fotki jak mam ułożone anteny, w Jeti - w jednym modelu równolegle, a w drugim z zachowaniem kąta 90 stopni. W czarnym kadłubie są pozostałości po kleju, bo różnie prowadziłem rurki z antenami, a może im przeszkadzał roving węglowy, który jest zapewne wklejony wzdłuż krawędzi kadłuba. Już nie wnikam, ale teraz jest ok. W czerwonym modelu nigdy nie miałem alarmu o słabym sygnale, może to zależy od odbiornika? :-/ Latam na rexie7 i rexie 9. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Dzięki Arku za fatygę, widać więcej niż na schemacie. W końcu jakiś konkret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Ja też znam przypadki gdzie z MC 20 problemu niema i pisałem o tym powyżej, ale akurat ten mój problem ma bo sygnał spada tak szybko jak szybko odlatuje model. Ustawienia anten nie wpływają w żadnym stopniu próbowałem wszystkie możliwe opcje polaryzacji. Generalnie to z Mc-20 problemu nie ma(u mnie tez),ale zdarzaja sie niewypaly.Tu masz podobny przyklad:http://www.rc-network.de/forum/group.php?gmid=1353&do=discuss W takich przypadkach pomoze tylko serwis(wymiana modulu HF i anteny).Patch anteny dzialaja troche inaczej niz popularne "baciki",ale to nie znaczy ze nadaja sie tylko do latania w hali. Jezeli nadajnik jest na gwarancji to nie ma problemu,jezeli nie, to gorzej.Z doswiadczenia wiem ze lepiej takie sprawy zalatwiac osobiscie, a nie przez sklep w ktorym nadajnik byl kupiony,chodzi o czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Morawski Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Dzięki Arku za fatygę, widać więcej niż na schemacie. W końcu jakiś konkret. Taki offtopic: Modele wyglądają na "udziadowane", ale pod taśmami kryją się odważniki regulujące środek ciężkości, w zależności od tego jaką konkurencję lecimy, od balastowania, od siły wiatru, itp. Przy 4 rundach po 3 konkurencje, to tam mieszam średnio 12 razy, więc tak musi być :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 https://www.sendspace.com/file/tz12kc Wrzucam 3 pliki z testu 1 plik anteny wg kolegi pod kątem 45 stopni 2 plik antena jedna vertical druga horizontal 3 wrzucone byle jak Testy robione z modelem na ziemi odchodziłem powoli na odległość 50m. Z antanami wiele nie mogę manewrowac bo kadłub jest na tyle szeroki , że wychodzi 1cm za model i bardziej nie naciągne. Dziękuje Wam za określenie czasu pracy. Kolegę Jurką proszę o podejrzenie logów co o tym myśli Jeśli są to logi z testów na ziemi, to nic mi to nie mówi. Przy ziemi propagacja fal 2.4GHz jest kiepska. Jak z lotu to nic złego nie widze. Ja mam takie coś i nic mi nie pika a model sie w pełni steruje. Lot kilkaset (czyli > 600m) ode mnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 https://www.sendspace.com/file/tz12kc Wrzucam 3 pliki z testu 1 plik anteny wg kolegi pod kątem 45 stopni 2 plik antena jedna vertical druga horizontal 3 wrzucone byle jak Testy robione z modelem na ziemi odchodziłem powoli na odległość 50m. Logi z odległości 50m od modelu, jeśli z pełną mocną nadajnika na dodatek skierowanego na model, w których siła sygnału przysiada do 0%, są ok? To jestem rozczarowany. Takie wyniki to chyba w teście zasięgu ze zredukowana mocą a i to nie bardzo. Trochę więcej wymagam od takiego sprzętu, zwłaszcza że lata 6 kg nad głową i to nie tylko moją. Arek, z tego co mi wiadomo to masz bardzo zacne modele, które mają najpierw latać a później wyglądać. Dzięki Wieśku za info, z ciekawości wysłałem zapytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Dla "znawców" i "ekspertów z bożej łaski": start modelu, lot, wylądowanie 160m ode mnie i potem spacer po model. Na końcu było jego podniesienie z ziemi i wyłączenie. od 40 sekundy do 4 minuty lot w dalszej odległości, od 4 do 5 minuty lot w swoim pobliżu (troche nad głową), potem jak pisałem lądowanie 150m dalej i spacer do modelu. No i popatrzcie...jak model lezy na ziemi to mam siłe zygnału ZERO. po prostu szkok!!! szkoda że nie dla mnie A ten model normalnie odlatuje na taką odległość że staje sie małym punkcikiem i nic sie nie dzieje...Ten log w poście powyżej też jest jego, tylko znacznie dalej latał. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 No szok ogromny. Pięknie pokazałeś że jak anteny stracą "widoczność" to siada sygnał. Brawo!! Ciekawe czy tylko Graupner tak ma . Tylko że ja, niedzielny znawca, widzę pewną różnicę miedzy Twoim modelem leżącym na brzuchu w trawie 150m dalej a modelem Radka stojącym na kołach na wygolonej łące w odległości 50m, gdzie anteny na 100% się widzą. Kończę te jałowe wywody. Jak dostanę info z Graupnera to się odezwę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Popływaj łódką to zobaczysz. A podchodził do modelu z boku czy z tylu? Siła sygnału analogowego to jedno, jakość transmisji cyfrowego to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Radio cały czas w kierunku modelu a sprzet siedzi w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 zrób zdjęcie odbiornika i anten. Yaka to sobie potrafię wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Proszę bardzo w środku nic szczególnego przewody zasilające odbiornik na wtyczce z lipo bez wyłącznika prosty kill switch. http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/15395df46e8f385f http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5ed9f2aa363936bf Myślałem, żeby jeszcze jedną antenę dać w dół przez kadłub wystawić a druga zostawić na boku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Moja sugestia to Kill switch dał bym w innym miejscu najpierw. Jedną z anten wyprowadził w dno modelu. Tak mam w swojej Ex300 i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaderjk Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Ostatnio robiłem test zasięgu w trybie małej mocy na ziemi, gr-12l dwie sztuki i gr-16 z aparatura mx-16 i wyniki podobne tzn sygnał tracił się całkowicie po około 150m. Gr-16 zachowywal się lepiej jak machalem w różne strony nadajnikiem. Odbiorniki były w modelach quada i heli na samochodzie czyli 1,5m nad ziemia a aparatura w rękach. Co do zasięgu normalnie w locie to quad z gr-16 w odległości ponad 300m i na wysokości około 50-100m podawał sygnał strenght 80, 70 czasami spadalo do 55%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 No. I popatrz przy jakiej sile sygnału ja latam i wcale mi to nie ptrzeszkadza. Normalnie i tak najpierw traci sie link telemetrii który jest słabszy, i zawsze będzie czas aby zawrócić model. Przy pełnej sterowności. I jeszcze taka uwaga. W pierwszym locie (moje logi) miałem bacik podniesiony. W drugim był w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Ostatnio robiłem test zasięgu w trybie małej mocy na ziemi, gr-12l dwie sztuki i gr-16 z aparatura mx-16 i wyniki podobne tzn sygnał tracił się całkowicie po około 150m. Czyli 3 razy dalej niż zalecane minimum. Wynik bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 W takim razie nic nie ruszam i latam na telemetrii mi nie zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Jeżeli alarm od telemetrii jest sygnałem ostrzegawczym, to mówisz, że go ignorować ? Rozumiem, że masz zapewniony sarkofag na Wawelu ? - Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi