Tomek Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Co tu dużo gadać Chłopaki z Mielca pokazali oficjalnie dziś swoją Makietę 1:1 pięknego Łosia. Co prawda jest to replika nielatająca ,ale robi takieeeee wrażenie , że warto kilka sów napisać na jej temat. Po pierwsze odbyło się to w sposób bardzo oficjalny ale ale bez bufonady i wyszła super uroczystość. Po drugie Łoś na żywo robi takie wrażenie że szczęka opada i łezka się w oku kręci. Nam udało się wpaść jeszcze kiedy było niemal pusto na trybunach , jednak później zapełniły się do pełna. Potem odsłoniły się wrota hangaru i wykołował Łoś Były okolicznościowe medale i dyplomy , przemowy itd a potem można było podejść i dotknąć cuda. Szczęka do teraz mnie boli P.S. Odnośnie mojej krytyki ze zdjęć "w produkcji" Nadal uważam że można było pewne rzeczy zrobić lepiej, oceniając jako makietę i wierność detali , ale i tak całość jest niesamowita. To niemal tak samo jak budujące plastyki oceniają nasze makiety , jako "makieto podobne " Wszystkich których mogła moja poprzednia wypowiedź "Łosio-podobny" urazić , serdecznie przepraszam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Czemu nie odebrali tych z Rumunii? Piękna była maszyna, a latający odrestaurowany oryginał byłby... ehhh... Ale chociaż makieta dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 szacun dla tych co tego dokonali! porażka dla tych co się historią z za biurka zajmują i odpowiednich im urzędą. tyle lat po wojnie a my tak mało mamy faktów i opracowań. dlaczego w szkole więcej uczy się o obcej historii niż naszej tego nie rozumiem. jeszcze raz uznanie za doprowadzenie projektu do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Rewelacja. Ma ktoś jakieś ciekawe relacje z akcji tych maszyn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Czemu nie odebrali tych z Rumunii? To bardzo dobre pytanie a odpowiedź jest banalna bo historia naszego lotnictwa była nie wygodna dla naszych młodych konstruktorów oczywiście tych powojennych i naszych" przyjaciół ze wschodu"po wojnie produkowaliśmy przecież super nowoczesny myśliwiec wielozadaniowy PO-2 ,CSS-13 hehe . Popieram takie projekty ciekaw jestem ile by kosztowało zbudowanie latającego łosia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Majątek. Po za tym musiały by być plany (nie rysunki tylko plany samolotu) a tych wiadomo nie ma. Łoś był produkowany w Turcji na licencji , może tam coś się ostało ,ale nikt z tego co wiem nie szukał tam albo szukał bez wyniku pozytywnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Na licencji w Turcji budowano PZL P.24, a nie Łosia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Taką informację dostałem od osoby pracującej przy Łosiu ,ale nie wykluczone , że coś pokręciła ta osoba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 To zabrzmi banalnie ale można by zrobić ściepę narodową i by się udało zbudować łosia. Wiadomo że wszystkie plany Polskich samolotów mają rosjanie i może nawet jakiś egzemplarz się u nich ostał .Wiem że ktoś pisał że części z łosia do dziś służą za przykłady konstrukcyjne w jakiejś szkole czy biurze konstrukcyjnym ,ciekawe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 a tutaj cos z Zabierzowa Bochenskiego. Dla milosników żywej historii: http://www.tvp.pl/vod/audycje/historia/bylo-nie-minelo/wideo/06102012-1500/8636492 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Co do planów to wszyscy wszystkich szpiegowali ,więc pewnie Niemcy też mają plany Łosia i pepiki też, dziwne gdyby nie mieli żabojady i nelsony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 http://www.youtube.com/watch?v=SnnmXQE1Xi4&feature=player_detailpage Witam chciałem wam pokazać jeden z wraków przypominający łosia. W tym filmie pewnie się mylę ale rysy są podobne chodzi o zdjęcie zaraz po DC-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Renifery były, a Łoś gdzie? Myślę, że w ten sposób zaśmiecamy temat Tomka, a filmik jak najbardziej nadaje się do "HP", gdzie wraz z poprzednią relacją o wydobywaniu z gleby szczątków Me-109G powinien się znaleźć i chyba tam to przeniosę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 .....W tym filmie pewnie się mylę ale rysy są podobne chodzi o zdjęcie zaraz po DC-3 Jesli chodzi o ~1:00 to przyjrzyj sie srodowsiku w jakim ten wrak lezy, dodatkowo obry plata jest inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 rafał.k Niestety silnik 7 a w Łosiu 9 cylindrów , ale przez krótką chwilę zrobiło mi się cieplutko I jeszcze króciutki ciekawy artykuł z samej uroczystości , wart 2 minut poświęcić na przeczytanie. http://www.defence24.pl/los-jak-zywy-2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Czytam książkę "Cichociemni - elita polskiej dywersji" K.Śledzińskiego i znalazłem tam takie zdanie o Łosiach poukrywanych po lasach (1939/40). Nie było to niestety rozwinięte. Jak to się ma do twierdzeń że wszystkie Łosie albo odleciały albo zostały przechwycone przez obu agresorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 W środku też jest odtworzone, czy tylko z zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Na tyle ile widać to tylny strzelec raczej niewiele ,ale przedni dość dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi