Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co tu dużo gadać

Chłopaki z Mielca pokazali oficjalnie dziś swoją Makietę 1:1 pięknego Łosia.

Co prawda jest to replika nielatająca ,ale robi takieeeee wrażenie , że warto kilka sów napisać na jej temat.

Po pierwsze odbyło się to w sposób bardzo oficjalny ale ale bez bufonady i wyszła super uroczystość.

Po drugie Łoś na żywo robi takie wrażenie że szczęka opada i łezka się w oku kręci.

Nam udało się wpaść jeszcze kiedy było niemal pusto na trybunach , jednak później zapełniły się do pełna.

Potem odsłoniły się wrota hangaru i wykołował Łoś

Były okolicznościowe medale i dyplomy , przemowy itd a potem można było podejść i dotknąć cuda.

Szczęka do teraz mnie boli :)

P.S.

Odnośnie mojej krytyki ze zdjęć "w produkcji"

Nadal uważam że można było pewne rzeczy zrobić lepiej, oceniając jako makietę i wierność detali , ale i tak całość jest niesamowita.

To niemal tak samo jak budujące plastyki oceniają nasze makiety , jako "makieto podobne "

Wszystkich których mogła moja poprzednia wypowiedź "Łosio-podobny" urazić , serdecznie przepraszam.

post-10-0-36481200-1348932940.jpg

post-10-0-72021600-1348932945.jpg

post-10-0-93220600-1348932953.jpg

post-10-0-27844200-1348932960.jpg

post-10-0-12267500-1348932966.jpg

post-10-0-95018500-1348932970.jpg

post-10-0-76683800-1348932975.jpg

post-10-0-07641200-1348932981.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Czemu nie odebrali tych z Rumunii? :( Piękna była maszyna, a latający odrestaurowany oryginał byłby... ehhh... Ale chociaż makieta dobra :)

Opublikowano

szacun dla tych co tego dokonali!

porażka dla tych co się historią z za biurka zajmują i odpowiednich im urzędą. tyle lat po wojnie a my tak mało mamy faktów i opracowań.

dlaczego w szkole więcej uczy się o obcej historii niż naszej tego nie rozumiem.

jeszcze raz uznanie za doprowadzenie projektu do końca.

Opublikowano

Czemu nie odebrali tych z Rumunii? :(

To bardzo dobre pytanie a odpowiedź jest banalna bo historia naszego lotnictwa była nie wygodna dla naszych młodych konstruktorów oczywiście tych powojennych i naszych" przyjaciół ze wschodu"po wojnie produkowaliśmy przecież super nowoczesny myśliwiec wielozadaniowy PO-2 ,CSS-13 hehe .

Popieram takie projekty ciekaw jestem ile by kosztowało zbudowanie latającego łosia?

Opublikowano

Majątek.

Po za tym musiały by być plany (nie rysunki tylko plany samolotu) a tych wiadomo nie ma.

Łoś był produkowany w Turcji na licencji , może tam coś się ostało ,ale nikt z tego co wiem nie szukał tam albo szukał bez wyniku pozytywnego .

Opublikowano

To zabrzmi banalnie ale można by zrobić ściepę narodową i by się udało zbudować łosia. Wiadomo że wszystkie plany Polskich samolotów mają rosjanie i może nawet jakiś egzemplarz się u nich ostał .Wiem że ktoś pisał że części z łosia do dziś służą za przykłady konstrukcyjne w jakiejś szkole czy biurze konstrukcyjnym ,ciekawe?

Opublikowano

Co do planów to wszyscy wszystkich szpiegowali ,więc pewnie Niemcy też mają plany Łosia i pepiki też, dziwne gdyby nie mieli żabojady i nelsony :D

Opublikowano

Renifery były, a Łoś gdzie? Myślę, że w ten sposób zaśmiecamy temat Tomka, a filmik jak najbardziej nadaje się do "HP", gdzie wraz z poprzednią relacją o wydobywaniu z gleby szczątków Me-109G powinien się znaleźć i chyba tam to przeniosę.

Opublikowano

.....W tym filmie pewnie się mylę ale rysy są podobne chodzi o zdjęcie zaraz po DC-3

Jesli chodzi o ~1:00 to przyjrzyj sie srodowsiku w jakim ten wrak lezy, dodatkowo obry plata jest inny
Opublikowano

Czytam książkę "Cichociemni - elita polskiej dywersji" K.Śledzińskiego i znalazłem tam takie zdanie o Łosiach poukrywanych po lasach (1939/40). Nie było to niestety rozwinięte. Jak to się ma do twierdzeń że wszystkie Łosie albo odleciały albo zostały przechwycone przez obu agresorów?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.