rapier Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Zapytaj Krzyska czy aktualne http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=34&t=3903 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 A`propos rakiet, przypomniał mi się pacjent sprzed paru lat. Wymyślił sobie modelarstwo rakietowe i przy próbie odpalenia pierwszej zrobionej rakiety stracił bodajże dwa czy trzy palce i to tak skutecznie że nie było szans na przyszycie. Nie to że straszę, ale zalecałbym daleko posuniętą rozwagę i ostrożność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Viper: w modelarstwie rakietowym i pirotechnice panują 2 najważniejsze zasady: ostrożność i przestrzeganie BHP. Jeżeli ktoś nie przestrzega tych zasad to tak właśnie się kończy... ten pacjent chyba w ogóle ich nie czytał . Sam przez 2/3 lata zajmowałem się pirotechniką.... i nie przemyślałem tego co się może stać, uznałem że jestem "już bardzo doświadczony" i pominąłem ostrożność. Na szczęście skończyło się tylko przypaloną podłogą i firanką . Od tamtej pory przerzuciłem się na bezpieczniejsze modelarstwo. Zgadzam się z Viperem ostrożność i rozwaga jest niezbędna , jeśli będziesz uważał co robisz to nic złego nie powinno się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Przede wszystkim trzeba kozystac z gotowych silnikow a nie bawic sie w samorobki. Jest to zdrowsze dla nas i bezpieczniejsze dla modelu gdzie badz co badz jest troche kasy. Inna sprawa ze nawet silniki uznanych producentow eksploduja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Odświeżam temat. W cyber-fly pojawiły się silniki rakietowe. Czy np taki byłby odpowiedni? D15-7Ns Parametry: impuls całkowity (Ns): 16 ciąg maksymalny (N): 15 czas pracy silnika (s): 0,8 czas opóźnienia (s): 3,5 masa silnika (g): 24 masa paliwa (g): 15 średnica zewnętrzna silnika (mm): 16,2 długość silnika (mm): 75 Ewentualnie jaki z dostępnych w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Potrzeba Ci kogoś kto lata w rakietoplanach. Te silniki co pokazuje mają strasznie krótki czas pracy i wg. mnie średnio się nadają. Te do rakietoplanow pracują kilka sekund Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Mam jeszcze kilka silników rakietowych o przedłużonym działaniu, do napędu samolotów odrzutowych, ale to są maleństwa które napędzały mikro modele samolotów. Pochodzą z Czech a raczej Czechosłowacji, oni się tam lubią bawić, w takie latania. Może poszukać u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Mam jeszcze kilka silników rakietowych o przedłużonym działaniu, do napędu samolotów odrzutowych, ale to są maleństwa które napędzały mikro modele samolotów.Pochodzą z Czech a raczej Czechosłowacji, oni się tam lubią bawić, w takie latania. Może poszukać u nich. Tos mi z nieba spadł. Nie chcesz się ich pozbyć? Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Przyślij mi adres na pw to Ci wyślę. Znalazłem dwa nazywają się Rapier L3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Programy kosmiczne nie są usłane różami.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vlOGJhVbhrs a może kolega pokusi się o taką...??? od 4:24 Z rakietami nigdy nic nie wiadomo... http://www.youtube.com/watch?v=VEXNJZK26mo&feature=player_detailpage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Robert, rozważ jeszcze tą koncepcję http://www.youtube.com/watch?v=n-bDdRig94c modelik to ten:http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=39_111&products_id=14167 można by założyć mikro serwo do sterowania. a do wyniesienia dobra była by np. ta rakieta http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=531_532&products_id=13060 Mnie ten temat zawsze pasjonował i chyba do niego powrócę tym bardziej, że teraz taki czas, że na polach nie ma nic do podpalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Wszystko fajnie wygląda na filmach. Przypomniał mi się człowiek, koło trzydziestki, który zapragnął zbudować i wystrzelić model rakiety. Podszedł do tematu z dużym zapałem, zbudował swój pierwszy model i przy pierwszej próbie wystrzelenia rakieta eksplodowała, a człowiek stracił więcej niz pół ręki, nie pamiętam został jeden czy dwa sprawne palce. To tak tytułem przestrogi, szczególnie dla osób niewprawnych czy młodzieży, że ten rodzaj modelarstwa może być szczególnie okaleczający i wymaga szczególnej wiedzy, ostrożności i uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Oczywiście, równie niebezpieczny jak latanie helikami np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Moje niebawem polecą - dwa sposoby wynoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonMateo Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Bardzo ładny. Z czego wykonany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ze styropianu http://www.modelemax...oducts_id=14167 Pierwszy będzie wynosiła rakieta, powrót jak szybowcem tak jak na filmie powyżej, drugi ma własny napęd i będzie odpalony z trenerka w locie. Silnik 1,2 Ns lekko zmodyfikowany usuwany z modelu po skończonej pracy i dalej lot szybowcowy. Mam nadzieje, że Robert się nie pogniewa za dołączenie do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Absolutnie nie Dyskretnie podglądam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Dzisiaj odbyły się próbne starty i rakieta jako nośnik sprawdziła się na 100%, do pełni szczęścia zabrakło wysokości by zdążyła rozwinąć spadochron i uwolnić prom, tu sprawa jest prosta muszę założyć mocniejszy silnik. W przypadku odpalenia z trenerka nie wygląda to już tak różowo, samo odpalenie i start jest O.K. to lot niestety nie, prom zrobił dwie pętle i spadł na ziemię. Przypuszczam, że albo złe wyważenie ( jest wyważony do lotu bez silnika ) albo złe ustawienie samego silnika. Zrobię wyrzutnię naziemną i będę kombinował. Podpowiedzi mile widziane, może zaglądają tutaj spece od rakietoplanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Model ładny nie jestem specem ale mi sie podoba(ja się w ogóle na tym nie znam). I jeszcze do pana robertusa nie żeby coś ale heliki nie są aż tak niebezpieczne,niebezpieczne są dopiero w tedy gdy jakiś głupek pomyśli "a wezme i se polatam oni(modelarze)mogą to ja też" wtedy dopiero cza uciekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Dla mnie najważniejsze cechy Modelarza to cierpliwość, zdolność przewidywania i odpowiedzialność. Wszystko nabywa się z wiekiem a w szczególności zdolność przewidywania, dlatego podzielam zdanie Roberta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi