leonarl Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 No czyli moj troche lzejszy,rozumiem ze diody caly czas na pokladzie sa? A wlaczasz je z aparatury czy masz osobny wlacznik na modelu ? Bo taki wlacznik jest chyba lepszym rozwiazaniem,nie trzeba dodatkowego modulu,a i tak jak jest ciemno to od razu sie wlacza swiatla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Mam po prostu dodatkowy obwód z 12V z pakietu przez bezpiecznik. Rozłączam złączkę gdy nie chcę aby świeciło. Chociaż w tym locie nie chciało mi się rozłączać i latałem świecąc, czego oczywiście nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Ja chce dac tylko ze 2 diody na stateczniki i 2 na skrzydla oraz jakies 2 paski ledowa na przod,nie chce zwiekszac wagi za bardzo,a ten bezpiecznik to jaki dales ? Ja zrobie sobie ten wlacznik na zewnatrz modelu i bedzie mozna w prosty sposob wlaczac i wylaczac ledy Z czego sa te czerwone diody na skrzydlach ? sa to moze obciete 3 diody z tasmy led ? Tak z ciekawosci, ile moge polatac na moim pakiecie 2200 i silniku 2822 + 9x4,5 przy wadze ok 500 g ? Mesle ze okolo 20 min powinienem polatac,tak mniej wiecej wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Wartość bezpiecznika musisz sam wyliczyć (obliczając prąd, który będą pobierać diody). Napisałeś, że oświetlenie będzie inne, niż ma Robert i bezpiecznik też będzie inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 To taki bezpiecznik na kabelku na 12V i prądzie2 A lub 3A. Ma zabezpieczyć pakiet gdyby coś się zwarło w światełkach. http://www.hesta.com.pl/sklep/product.php?id_product=296 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Ok juz wszystko jasne, czy ten otwor na dziobie modelu jest do chlodzenia"wnetrznosci" ? Bo nie widze na zdjeciach zeby byl zaslepiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Tak, dobrze kombinujesz. Z tyłu pod silnikiem zrobiłem również dziurkę na wylot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Za namową Roberta wklejam kilka zdjęć z moich prac,jescze dużo pracy ale myślę że bedzie ok. Całość myślę pomalowąć,chyba na biało ale się zobaczy Niestety waga po malowaniu wzrosła do 580 g bez odbiornika. Ten mały włącznik jest do oświetlenia led.Zasilane ze złącza od balancera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Nagrałem film jak rzucam X-Shuttle. No i polatałem sobie. Zamieniłem prop-saver na piastę stałą i napęd zrobił się cichszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Szybkie przeloty na górce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 W poszukiwaniu speeda zmieniłem silnik. Poprzednio był emax cf2812 - KV1534 na AXN-2208-KV2150. W hobbyking to się nazywa Floater-Jet Replacement Motor Śmigło pozostało bez zmian APC 7x4 Nie mam jak zmierzyć prędkości, ale subiektywnie jest szybciej. Myślę, że powinienem zmienić serwa na mocniejsze bo czasem wydawało mi się jakbym miał gumowe stery. Na wolniejszym silniku prowadził się za ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 I fajniej brzmi (tak bardziej... "jetowo" i efekt Dopplera przy szybkich, bliskich przelotach ) Ja w swojej f-117 dałem takiego http://www.marvio-rc.pl/silnik-elektryczny-a2212-6-2200-kv,3,1343,124 Przy okazji pytanie - zna ktoś jakiś sprawdzony, dostępny w Polsce silnik 2700 kV, o wadze około 50-60g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Różnica ogromna. Kiedyś robiłem z ciekawości pomiar wykorzystując właśnie efekt Dopplera. Na Androida widzę też już jakiś soft jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Zinstalowałem triala rcspeedo, pokazuje pokazuje mi 100-110km/h max. Fajna ta aplikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Wziąłem telefon na latanie i trzy śmigła. APC 7x4, APC 6x4 i Master Airscrew 6,5x4. Żadnej różnicy. Myślałem, że na mniejszym śmigle będą mniejsze opory i rzeczywiste kv mi wzrośnie, ale okazuje się, że śmigło APC 7x4 nie przeciąża silnika i silnik daje radę. Kupię może jakieś z większym skokiem, bo akurat nie mam i polatam jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Nadarzyła się okaza aby polatać w towarzystwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Kolego Robercie, popełniłem Twój projekt. W trakcie roboty "wprowadziło się" kilka zmian. Spód wyszedł mi z większym wzniosem niż widać na Twoich zdjęciach, żebro kilowe obniżyłem ok 1 cm na całej długości i podwinąłem nieco w górę (~5mm) krawędź spływu ( bez lotki). Ogólnie model RE-WE-LA-CJA!!! Pozdrawiam. A to oblot. Poszedł od "pierwszego kopa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Miło mi, niech dobrze lata i cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi