robertus Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Idzie jesień, gdy wracam z pracy już jest ciemnawo. Zamierzam zrobić podświetlany obiekt latający. Taki świecący kadłub.Jeszcze nie mam pomysłu na wygląd, ale to będzie coś o zwartej budowie, jakieś skrzydło albo coś podobnego.Z grubym profilem aby w środku zmieściło się całe wyposażenie no i diody.Na silnik emax 2812 i śmigło 6 lub 7cali i pakiet 3s1300mAh.Oświetlenie jakie rozważam1. Diody w środku kadłuba aby świecił się cały samolot.2. Światłowody na kadłubie ułożone w świecące linie, jak w "Tronie" Plany w poście #52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Kolega latał z diodami w kształcie strzałki i to było to , nie sposób pomylić kierunek lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Taki profil, 13% z obliczeń. W rzucie z góry odrysowałem skrzydło amerykańskiego promu kosmicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jak nie zwichrzysz skrzydeł to może nie polecieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Może wystarczy lotkami wytrymować do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Może , a nie lepiej wyciąć 2 profile i tnąc styro drutem jeden przykleić lekko zwichrowany ? Wtedy lata zdecydowanie lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Ale to nie będzie ze styropianu tylko z depronu i puste w środku. Taka skorupka. Wręgi. Oczywiście nie będzie ich tak dużo, tyle to do rysowania powierzchni. W przekrojach poprzecznych będą to romby. W przekrojach wzdłużnych powinny wyjść profile nośne skrzydła. widok z przodu. widok z góry Z wingletami, dodałem też płetwę na górze, ale to tak bardziej jako ozdoba, skojarzyło mi się z rybką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Fajny projekt, pomysł przyszedł podczas ostatniej emisji filmu TRON? ;> Bo mi przeleciało takie coś przez głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Nie jestem zwolennikiem latających świecących choinek bożonarodzeniowych ale na porę roku gdy szybko robi się ciemno- super Osobiście wykonał bym taki model z bogatym oświetleniem typu-pozycja,reflektory lądowania,oświetlenie kabiny .światła do lotu w szyku..... SILNIKI!! nawet istniejące oświetlenie w realu w teoretycznym modelu można wykorzystać na bogato w modelu nie czyniąc z niego ufo To tylko mój punkt widzenia i bez względu na styl Robercie w jakim to wykonasz masz we mnie jak zwykle kibica. Na razie wychodzi Stuntcat +odrobina F-19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 No tak, zauważyłem, że jest podobny do jak stuntcata. Podoba mi się ten model ze względu na swoja prostotę - wielki, latający profil. Myślałem, że jak zacznę od skrzydła promu to wyjdzie coś innego. Nie mniej, tylko w rzucie z góry widać podobieństwo. Kształt kadłuba jest zupełnie inny, mam nadzieję, że taki rombowy kształt pozwoli na zrobienie go bez węgla. Wprawne oko zauważy tu nawiązania d SR-71 Oświetlenie będzie raczej choinkowe, typu: jedna połowa podświetlona na zielono, druga na czerwono, trochę gdzieś białego dla rozróżnienia góra - dół. Do końca to nie wiem. Zobaczymy najpierw czy toto poleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Szykujesz się na takie atrakcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Muszę powiedzieć ,że od jakiegoś czasu nawiedza mnie chęć na SU-34 (sama idea szerokiego płaskiego nosa) lub coś takiego właśnie, jak wymyśliłeś ,co wygląda na maszynę bezzałogową. Spodobał mi się ten projekt , wiec chyba już wiem, co następnego wezmę na warsztat. W koncepcji ciut innej co prawda, ale dzięki za odświeżenie moich wizji na jego temat . Chętnie zobaczę dalsze efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Pierwsze cięcia i pierwsze przymiarki. Oczywiście model produkcyjny będzie z białego depronu aby ledy ładnie podświetlały od środka. Na razie trzyma się na plaster. Jest tylko jedna wręga podłużna wzdłuż kadłuba. Przód wydaje się dość sztywny. W skrzydło wstawię jednak jakieś wzmocnienie w okolicach silnika bo skrzydła są wiotkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Wygląd obłędny Myślałeś może o wstawieniu takiej wręgi? Wzorowałem sie na Stuntcat'ie. Tam zrobiło się sztywne pudło bez innych dźwigarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Właśnie mniej więcej taką wręgę i w tym miejscu sobie wydrukowałem do wycięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Rurka węglowa wzmacniajaca skrzydło. Całość sklejona waży 120gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Ta płetwa na grzbiecie według mnie będzie dezorientować model pod względem aerodynamiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Dezorientować? Możesz rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Może działać, jak statecznik pionowy umieszczony z przodu, czyli skuteczny obszar działania stateczników pionowych zmniejszy się o pole tej płetwy. Tak, jak samolot typu kaczka lata, mimo, że ma statecznik poziomy z przodu (za to jest bardziej zrywny i raczej ma mniejszą doskonałość) , to w płaszczyźnie pionowej samolot chce się orientować tak, jak wiatrowskaz. Takie są moje obiektywne odczucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 i brzydko wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi