robertus Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Eee, szachownica musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Słowacki tygrys 1303 był w 2011 roku na EPMB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Eee, szachownica musi być No i będzie . Zdecydowałem się na 111. Oświetlenie założone, prawie cały oklejony, pozostało zamontować SW, łoża turbinek, dysze wylotowe, wnętrze kabinki, no i pomalować. Przepraszam za liche foto, ale gdzieś mi się aparat zapodział, jak znajdę wstawię lepsze. Po oklejeniu przytył 130g, teraz waży 550g, czyli póki co wychodzi dosyć lekko. Zrezygnowałem z lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Cisza w temacie nastała. Prace postępują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Piękna robota, normalnie czarodziej depronu :-) Co do lotek - miałem modelik GWS-15 (takie niby F-15 z 2xEDF64) i w nim tylko sterolotki. Wyglądał w locie majestatycznie i pięknie hałasował, ale co do jakichś akrobacji to był niekoniecznie skłonny. Żałowałem, że nie ma lotek, nawet miałem zamiar dołożyć, ale model tego nie dożył ;-] ps. Jak Ci się model znudzi to się ustawiam pierwszy (?!) w kolejce do odkupienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Rafale, postępy są tak niewielkie, że nie ma czego opisywać. Przez ostatni miesiąc poświęciłem mu może godzinkę. Zamontowałem SW i okleiłem do końca. Z tym czarowaniem, to lekka przesada , znam lepszych artystów. Z lotek zrezygnowałem, ale zostawiłem sobie możliwość ich dołożenia. Zobaczymy jak się będzie zachowywał w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Po "krótkiej" przerwie witam ponownie "Smoker" prawie gotowy, ale potrzebuję teraz dobrych skanów kalek do 111, najlepiej caracala . Jeśli ktoś posiada, to chętnie przyjmę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Wybaczcie tak długą przerwę. Wstawiam fotki tego co zrobiłem do tej pory. Brakuje jeszcze kilku drobiazgów, ale już bliżej końca Pierwsza warstwa podkładu położona. Jeśli jutro znajdę godzinkę wolnego czasu, to zacznę robić mocowanie turbinek. To co na zdjęciach waży 610g. Myślę, że w 800g się zmieszczę , więc mogę zacząć myśleć o wyposażeniu. Jak już pisałem, to pierwszy EDF jaki buduję, więc wszelkie sugestie mile widziane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Coś pięknego ... kolejny model który wcale nie wygląda na depron ... już nie mogę się doczekać końca budowy ... a tak jeszcze zapytam z czystej ciekawości ważyłeś może model przed i po oklejaniu papierem śniadaniowym na wikol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Zdaje się, że po oklejeniu przytył 130g, gdzieś wcześniej o tym pisałem. Potrzebuję podobizny Fericia na stateczniki, w przyzwoitej rozdzielczości, może ktoś posiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 whow! niezle niezle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Niestety, mam bardzo złe wiadomości dla wszystkich zainteresowanych . Miałem malować garaż, kupiłem wiadro szarej farby i postawiłem w warsztacie obok miga. Ktoś przechodząc kopnął farbę (winnego oczywiście nie znalazłem) i rozlał na samolot. Powstało coś takiego: Mam nadzieję, że przypomina chociaż troszkę 111, bo nie mam zamiaru tego poprawiać . Kolega kmada przysłał mi zdjęcia stateczników z wizerunkiem Mirosława Fericia (za które jeszcze raz bardzo dziękuję), z których po 3 godzinnej walce powstały podobizny gotowe do naklejenia. Czekam teraz na papier do kalkomanii, i wyposażenie z HK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 ...a znalazłeś miejsce na okablowanie i oświetlenie? Ile waży teraz to "cacko"? Znak na grzbiecie malowałeś aerografem za pomocą szablonu? Piękna robota. To jakie wyposażenie montujesz do Miga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 W tym stanie waży 720g. Dojdzie jeszcze trochę, bo brakuje wnętrza kabinki i kilku innych drobiazgów. Oświetlenie zmieściło się bez problemu, reszta okablowania między tunelami, tam jest dużo miejsca. Logo maskowałem i malowałem aerografem. Wyposażenie opisze jak przyjdzie paczka z HK, ale nie będzie to nic specjalnego :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omen Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Witam, tak z ciekawości mam pytanie czy do tej postaci szarej model był dodatkowo szpachlowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Tylko na grzbiecie, bo wklejałem tam wzmocnienie z pręta węglowego.Widać to na zdjęciach w poście #6. Całość oklejana podkładami 6mm i szlifowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Przyszły zabawki z HK. Pierwsze wrażenie pozytywne, ale po bliższych oględzinach wyszły buble . Przyznam się, że zamówiłem najtańszy zestaw, do tego co już posiadałem, a dokładnie to EDF70 with 3800kv Motor Assembled Może wstawię fotki tego co przyszło... Natychmiast rzuciły mi się w oczy otarcia na obudowie jednego wentylatorka i ogólnie liche wykonanie No cóż, niczego więcej się nie spodziewałem za te pieniądze Rozebrałem to wszystko na części i zabrałem się za wyważanie. Po godzinnej zabawie uzyskałem zadowalający mnie rezultat, po czym moim podręcznym "laserem" wykonałem przyrząd do pomiau parametrów tego ustrojstwa Po podłączeniu i otwarciu przepustnicy, moja buzia zamieniła się w banana, ale tylko na chwilę. HK na swojej stronie informuje, że ten motor pobiera 39A w max, tymczasem mi taki wynik wyszedł na 2/3 gwizdka! Po dodaniu obrotów pobór prądu nagle wzrósł, aż do 68A!!! Mało tego, po trzech minutach wentylator wpadł w drgania, więc przerwałem test. W pierwszej chwili pomyślałem, że łożysko poszło, ale po ponownej rozbiórce na części okazało się, że łożysko wypadło z łoża. Po dalszych oględzinach silnik praktycznie rozpadł mi się w rękach na kawałki . Całe szczęście w porę zareagowałem i udało się poskładać to wszystko do kupy... Ogólne wrażenia raczej kiepskie, ale podczas tego krótkiego testu największy zmierzony ciąg to 760g, więc są jakieś perspektywy. Metoda pomiaru oczywiście pozostawia wiele do życzenia, ale jakiś ogólny pogląd na sprawę mam. Jutro sprawdzę drugą turbinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zamówiłem tą samą turbinkę. Opisuj wszystko co z nią robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omen Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Hej, czy te otarcia miałeś zaraz po wyciągnięciu turbinki z pudełka? Ja się takich nabawiłem na mojej 64mm po paru testach, jak sądziłem ze nieumiejętnie trzymam i robię z obudowy jajo, ale Twoja wygląda na sztywniejszą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Otarcia są "fabryczne". Obudowa wydaje się sztywna, ale taka nie jest.Testy zakończone i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony, ale może od początku. Najpierw rozebrałem wszystko na części pierwsze i to bez większego wysiłku. Potem wkleiłem stator, bo nie podobał mi się luz w tym miejscu. Jak pisałem wcześniej, podczas wczorajszych testów wypadło łożysko czołowe. Dziwne,że nie ma tam żadnego zabezpieczenia Nie kombinowałem za wiele, tylko nałożyłem na wał 2 stare łożyska jako zabezpieczenie Po ponownym montażu okazało się, że piasta ma lekkie bicie. Jest tak, gdyż nie jest idealnie spasowana do wału. Kwestia poprawnego zamocowania na wale, więc trzeba na to zwrócić uwagę podczas składania. Same wentylatorki wyważyłem wczoraj. Oba wymagały niewielkiej korekty. A teraz testy. Nie byłem w stanie sprawdzić maksymalnych osiągów, gdyż posiadam tylko 50A regle. Wczoraj na chwilkę dałem maksa i prawie usmażyłem regiel, bo wyszło 67A. Mimo to wyniki przy 47A są zadowalające Pierwsze zdjęcie: 18A, 217W, 500g ciągu Druga fotka: 47,5A, 560W, 960g ciągu Całość pracuje bez żadnych wibracji, więc wyważenie ok.Regulatory mocno się grzeją, pozostaje wymienić na większe, albo dokleić radiatory . Życzę udanej walki Robercie. Do czego zamierzasz zamontować ten wentylator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi