Łuszpiński Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 No pięknie. Gratulacje.A praca malina.Moje prace idą bardzo powoli a przerywane są pobytami w szpitalu. Mam nadzieję, że w lipcu będzie wodowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Klasa światowa - gratulacje ! Teraz tylko łódka i pływamy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Dziękujemy za komentarze :-) Prace w toku.Panu Łuszpińskiemu życzymy powrotu do zdrowia i dalszych sukcesów w Modelowaniu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuszpiński Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dzięki za wyrazy wsparcia Dzisiaj kupiłem farby do mojej parówki - zielona i biała. W takiej tonacji plus kilka kolorów drewna będzie mam nadzieję bardziej rozrywkowo.Robię experyment z olejem do drewna zamiast lakieru na pokrycie wnętrza modelu. W próbach olej nasiąka około 4 mm w głąb .A zabezpieczenie przed wodą to 100 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dobór kolorów jak najbardziej trafiony i efektowny, a co do oleju to ciekawa koncepcja, przyznam że jeszcze tego sposobu nie testowaliśmy :-)Ze zniecierpliwieniem oczekujemy efektu końcowego.Pozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Tak więc rurki polutowane na twardo, problemu nie było. Problem z przedmuchem cyny zlikwidowany. Całość śmiga aż miło. Następnie wymiana śrubek na mosiężne, serwa do sterowania, i trza pomyśleć o kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Macie coś redukcyjnego na myśli czy konstrukcja własna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 W sumie to myślałem żeby zrobić łajbę z tych samych planów co poprzednią. No jeszcze sie nie rozglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Mam trochę planów łodzi pod parę - poszukam to wstawię na stronę - może się coś nada ! Zobaczcie też tu - na pewno jest łódź parowa ! http://www.john-tom.com/html/ElmersEngines.html http://www.john-tom.com/RcShip/RCship.html A pinasa z PDF- a idealnie pod Waszą nową siłownię !! SteamBoatPinasse.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 No wygląda przepięknie w tych planach. Myśle że by się nadała . Tylko jak przeskalować plany do takich rozmiarów żeby się zmieściła siłownia przymocowana do blachy 30x70cm? Masz jakieś sprawdzone metody? Przyznam się że z planów to tylko Bałtyka zbudowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ja zazwyczaj drukuję na formacie A3 aby uzyskać realne odniesienie do wymiarów ( różnie to bywa w zależności od typu pliku i ustawień drukarki, czasem trzeba pokombinować bo na ekranie wygląda inaczej ! ) , przeliczam konieczne powiększenie biorąc pod uwagę realny wydruk i znajduję krotność potrzebnego powiększenia. Potem albo powiększam w punkcie kopiowania dokumentacji ( na pewno jest kilka w pobliżu was ) bezpośrednio z A3 lub jeżeli powiększenie jest duże( ziarno ...) robię wydruk z PDFa wskazując długość wymiaru bazowego - np założonej szerokości lub długości kadłuba - reszta jest wynikowa. Dotychczas się sprawdza !! Fakt , że do Waszej nowej siłowni "Łódeczka" będzie dosyć pokaźna .... Ale nie przejmujcie się - w tych punktach kopiowania robią wydruki z rolki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Stosuję trochę inną metodę. Z pdf-a robię .tif i ten obrazek traktuję jako podkład w programie kreślarskim np. MegaCad. Obrysowuję linie które mnie interesują i mam wektorowy rysunek który mogę dowolnie skalować. Nie mam zaufania do automatycznych programów które służą do wektoryzacji. Jeżli chcesz mogę zrobić w wolnych chwilach linie teoretyczne jednostki na podstawie tego planu. Jak to działa można zobaczyć na przykładzie PWS-a 11. Podkład i ręcznie wektoryzowany szkic. Tu zmniejszony 1:10, ramka z jednym z przekrójów kadłuba jest do wydruku 1:1 (to wszystko dla skali 1:6) MegaCAD-pws_11_6x_01.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dajcie chwile Panowie, bo jeden z forumowiczów zaproponował już mi pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Po wstępnym zapoznaniu sie z planami szacuje że długość łodzi będzie wynosić 1630mm. Tu kilka zdjęć porównywających siłownie w obydwu łodziach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Po wstępnym zapoznaniu sie z planami szacuje że długość łodzi będzie wynosić 1630mm. Tu kilka zdjęć porównywających siłownie w obydwu łodziach: DSCF5737.JPG DSCF5740.JPG DSCF5741.JPG DSCF5742.JPG DSCF5743.JPG DSCF5744.JPG DSCF5745.JPG DSCF5728.JPG DSCF5731.JPG patrzę na wynik Waszej pracy z ogromną przyjemnością, gratuluję! Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_kong Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Grzesiek, wrzuć mi te plany to je obrobię do jakiej chcesz wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Andrzej Łuszpiński skończył swoją łódkę parową - kila fotek poniiżej . Więcej tutaj : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-65&do=findComment&comment=628114 Pozdrowienia dla "parowców" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Fascynujące z tymi łodziami - zupełnie nie moja dziedzina ale aż przyjemnie popatrzeć Ale jak to jest z przegrzewaczem pary? Daje on w ogóle wymierny efekt w takiej postaci? Jaka jest temperatura pary przegrzanej i czy rzeczywiście przy zastosowaniu przegrzewacza moc rośnie a zużycie paliwa spada? Parowozy, o ile kojarzę, miały przegrzewacz w postaci rurek w płomienicach a nie w dymnicy, bo tam trafia para wylotowa z cylindrów w celu zwiększenia ciągu w piecu i to by ochładzało parę przegrzewaną. A jak tu jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Generalnie nie uda się uzyskać pary mocno przegrzanej w modelu...nie ta skala. Nam chodziło o zlikwidowanie nadmiaru wody która często wytwarza się przy ochładzaniu się pary po wyjściu z kotła, a ten efekt został uzyskany... Jakby nie było to jest tam zwinięte około 2 metry rurki, i bardzo gorąco. No gratulacje dla Andrzeja, ładnie wyszło. Model odpowiada wymiarami naszemu parowcowi. Jak się uda to w sobote zostanie opływany, i wrzucę kilka fotek, może jakieś nagranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 A proszę. Krótkie nagranie z pływania... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi