Marcin K. Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 U mnie to jest 1cm w dol.. tak że dość sporo. Pierwsze co to poruszam silnikiem i zrobię testy. Może oryginalny kąt okaże sie odpowiedni? Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 30 sierpnia 2014 Wicherek 25M uczestniczył w Spotkaniu Lotniczym w Zamościu: Duży i Mały :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 W końcu doszedłem do ładu z modelem. Ale ile to kosztowało to głową boli. Silnik odsunięty od wregi na tulejkach o 2cm, sklon silnika został zrobiony poprzez zastosowanie tulejek o długości u góry 2cm i dołu 1.5cm. Do tego statecznik poziomy dostał duży kat, pod natarcie statecznika podlozony klocek balsowy 8mm. Model bardzo wolno szybuje, piękne lądowanie, poprawnie zachowuje sie przy starcie i lądowaniu na klapach. I dobrze spisuje sie do holowania szybowca Fox od Hype:) i teraz tak sie zastanawiam nad oświetleniem pozycyjnym do modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 W końcu doszedłem do ładu z modelem. Ale ile to kosztowało to głową boli. Silnik odsunięty od wregi na tulejkach o 2cm, sklon silnika został zrobiony poprzez zastosowanie tulejek o długości u góry 2cm i dołu 1.5cm. Do tego statecznik poziomy dostał duży kat, pod natarcie statecznika podlozony klocek balsowy 8mm. Model bardzo wolno szybuje, piękne lądowanie, poprawnie zachowuje sie przy starcie i lądowaniu na klapach. I dobrze spisuje sie do holowania szybowca Fox od Hype:) i teraz tak sie zastanawiam nad oświetleniem pozycyjnym do modelu No wrzuć może jakiś film ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Tutaj z pierwszego lotu. Jeszcze bez poprawek konstrukcyjnych. Z jakiegoś powodu nie mogę wrzucić zdjęcia na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Oblot udany. W pewnym momencie dużo nie brakowało,ale doświadczenie pilota pokazało że można uniknąć kraksy. "GRATULACJE" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Dokładnie tak jak mówisz, rajaner. Majty prawie były pełne.. Po modyfikacji model ładnie lata na plecach a i lot nożowy całkiem wychodzi, pomimo że ster kierunku nie jest największy:) Z dumą moge powiedzieć że model spełnił moje oczekiwania. Duży, z ekonomicznym silnikiem, zdolny wyholować 600g model szybowca, spokojny w powietrzu i nadający się dla mojej narzeczonej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Gratuluję, gratuluję, gratuluję bardzo Ja noża w swoim Wicherku nigdy jeszcze nie próbowałem ale mnie zachęciłeś. Jako gentelman pewnie będziesz sam zapalał silnik swojej narzeczonej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Oczywiście! Jej delikatne rączki niech trzymia... drążki:D A koledzy z lotniska zazdroszczą silnika. Pali z palca, wolne obrotu można na zegarku policzyc. Może słudze sie na jakiś model dwu silnikowym i zastosuje w nim te silniki? Kto wie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Model dostał edycję w postaci oświetlenia. Białe lampy z latarki akumulatorowej takiej dużej bardziej profesjonalnej No name. Niebieskie skąś tam A tu można zobaczyć jak lata http://pfmrc.eu/index.php?/topic/48332-wicherek-25-led-kolejny-film/?p=518376 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Witam!Buduję wicherka 25 na podstawie Twojej relacji, z zestawu z Szamotuł, po Twoich modyfikacjach. I mam mały problem.Prośba, czy mógłbyś mi podesłać więcej fotek albo krótki opis, jak wykonałeś połączenie dwóch powierzchni ruchomych steru wysokości? Nie bardzo wiem po co wykonałeś dwa nacięcia w tych ruchomych częściach, w linii zawiasów przy kadłubie, nie wiem, czy dobrze widzę, wzmacniałeś węglem miejsca, gdzie przykręciłeś ramię popychacza do tej ruchomej części steru wysokości? Czy drut łączący obie ruchome części jest wpuszczony w szczelinę w stałej części steru wysokości, na środku, tam gdzie ster jest przykręcony do kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Ładnie lata jak to mówią idzie za ręką. A zmiksowałeś trochę ster kierunku z lotkami ? Czy lotki masz różnicowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 302_Osh: nie łudź się, że orzymasz odpowiedź. Za takie informacje ten gość nie dostanie kasy więc się nie będzie odzywał a poza tym ma za wysokie ego, za dużo teorii nie popartej praktyką i za małą wiedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Witam! Buduję wicherka 25 na podstawie Twojej relacji, z zestawu z Szamotuł, po Twoich modyfikacjach. I mam mały problem. Prośba, czy mógłbyś mi podesłać więcej fotek albo krótki opis, jak wykonałeś połączenie dwóch powierzchni ruchomych steru wysokości? Nie bardzo wiem po co wykonałeś dwa nacięcia w tych ruchomych częściach, w linii zawiasów przy kadłubie, nie wiem, czy dobrze widzę, wzmacniałeś węglem miejsca, gdzie przykręciłeś ramię popychacza do tej ruchomej części steru wysokości? Czy drut łączący obie ruchome części jest wpuszczony w szczelinę w stałej części steru wysokości, na środku, tam gdzie ster jest przykręcony do kadłuba? Powierzchnia ruchoma SW jest łączona klasycznie przy pomocy drutu w kształcie litery " [ ". Statecznik jest dość cienki i "balsiany" więc drut w niego wklejony będzie miał ochotę się łatwo wyłamać przy niewielkim nawet obciążeniu. Dlatego wkleiłem w statecznik paski sklejkowe, żeby po nawierceniu otworu wzmocnić gniazdo dla drutu. Drut jest wpuszczony w części ruchome steru tak aby nie przeszkadzał przy jego obrocie. Podobne rozwiązanie (zasadę) choć z innego modelu załączam na zdjęciu 302_Osh: nie łudź się, że orzymasz odpowiedź. Za takie informacje ten gość nie dostanie kasy więc się nie będzie odzywał a poza tym ma za wysokie ego, za dużo teorii nie popartej praktyką i za małą wiedzę Chłopie, nie wypisuj bzdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ok, to wzmocnienie jest oczywiste, rozumiem. Ale co z osią obrotu? Czy w nieruchomej części steru wysokości, pomiędzy lewą a prawą "lotką" wykonałeś otwór lub nacięcie, żeby przełożyć tam drut łączący obie ruchome części? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Masz na zdjęciu: W części stałej jest wycięty rowek na drut. Z góry przyszła potem nakładka ozdobna która zakryła ten rowek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Wszystko jasne. Nie dostrzegłem na zdjęciu, że od górnej strony steru jest ta niebieska nakładka maskująca rowek, ta z otworami na nylonowe śruby. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie ma za co - czekam na film z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Zapraszam na film "Wicherkomania" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Piotrze miejmy nadzieje ze Twój syn będzie kontynuował tradycje i sam kiedyś zbuduje Wicherka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi