Czesław Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Pragnę przedstawic rozpoczętą budowe od podstaw Jaka w skali 1:4.Co jakiś czas będę załączał zdjęcia Czesław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 na pewno model wyjdzie świetnie będę śledził postępy z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 zastanawia mnie technika jaką robisz podwozie, sam się aktualnie męczę z podwoziem do pipera, nie posiadam spawarki, staram się coś złożyć z rurek aluminiowych. Mógłbyś podać więcej szczegółów jak je wykonujesz? Lutowana spoina jest wystarczająco mocna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 To podwozie jest spawne z rurek nierdzewnych tigiem w argonie.Pieprkowi wykonałem z drutu stalowego,łaczenia owinięte miedzianym drutem polutowane cyną pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Przedstawiam małe postępy z moim modelem,trochę szczegółów z mojej pracy pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Mistrzowska robótka szkoda że narazie moj musi poczekac ,jedyne co cieszy to to ze juz wszystkie elementy powycinane http://pfmrc.eu/index.php?/topic/25281-jak-12m/ wyglada troszke lepiej nizeli na tym etapie hihi cos tam w miedzyczasie poczynilem , ale jak mawiaja co ma wisiec nie .......... Powodzonka bede podglądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 To są postępy w mojej budowie,silnik japonski PZ 62 zapłon elektroniczny 6HP.Maska laminat będą nity te które są będą wymienione na mniejsze.Golenie okleiłem sklejką 0,6mm ostatnie zdjęcie to samolot z Aeroklubu w Inowrocławiu do którego mam dostęp,robię fotki i pobieram wymiary ,ma to byc makieta w skali 1:4 pzdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ciekawy sposób amortyzacji podwozia, ale nity ma masce silnika trochę "kobylaste" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 No Czesławie piękna i czysta budowa,teraz model nabiera swojego wyglądu,więc jest się czym pochwalić ale dlaczego nie zamontowałeś jeszcze stateczników do zdjęć,mówiłeś mi że masz zrobione. Kolego Krzysztofie,Czesław pisał że te nity na masce silnika zmieni na mniejsze,nawet ma już namiary na producenta,ale są to nity mosiężne bardzo drogie 10 gr szt.a potrzebuje kilka tysięcy. Koledzy może ma ktoś namiary na nity aluminiowe 2,5 mm łebek,na pewno będą dużo tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Henryku 2,5mm też są zaduże powinny byc 2mm łeb to byłoby okej. Amortyzacja w modelu ma taką samą konstrukcje jak w samolocie lecz wydłużyłem sznur omortyzujący [gumowy],dało to wiekszy skok goleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 bardzo fajne alluminiowe nity można kupić w ol-pen modele http://modelarski.com/produkt-Nit_aluminiowy_1x4mm_1000szt.,2705.html tyle tylko, że w tej chwili niedostępne ale pewnie wystarczy telefon do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Kolego Krzysztofie,Czesław pisał że te nity na masce silnika zmieni na mniejsze, Faktycznie. Nie doczytałem tego we wcześniejszym poście Czesława - mea culpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Witam.Czesław,napisz coś na temat tego japońskiego motorka,na moje oko podobny jest do ZG-62.Piękny model.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Tak masz racje,to najnowszy z elektronicznym zapłonem 6 hp teraz znakowany PZ 62 ,wpisz w gogle i masz wszystko pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Witam Czesławie. Tak sobie obserwuję wątek, bo do Jaczka mam szczególny sentyment i widzę że zmagasz się z doborem nitów. Nie wiem czy wiesz, ale jeden z kolegów od jakiegoś czasu sprzedaje takie nity z żywicy. Sam spróbowałem w swoim Zlinie i muszę stwierdzić, że efekt jest bardzo zadowalający. Samo nakładanie jest dużo szybsze niż tradycyjne nity, a ich trwałość pod lakierem zbliżona do metalowych. Wiem że rozmiar jakiego szukasz właśnie posiada, więc jeśli byłbyś zainteresowany, to tu masz stronę gdzie można zamówić - http://www.model-kom.pl/nity.html . A jak to wychodzi możesz zobaczyć w moim wątku http://pfmrc.eu/inde...l/page__st__120 Pozdrawiam - Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Problem nitów jest już za mną ,zastosowałe nity aluminiowe uzyłem na maskę około600 nitów pzdrawiam Czesław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 To jest mój dalszy postęp w pracy ,maska zaczyna nabjerac wyglądu ,Lamelki żaluzji wykonałem z drewna samba, element centralny toczyłem z duralu .Pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Czesław! Nie mogę nacieszyć oczu modelem w Twoim wykonaniu. Ja także mam sentyment do tego samolotu.Mocno wpisał się w historię chyba każdego aeroklubu.Ja przed laty zbudowałem "coś" w rodzaju Jaczka 12. Mój "potworek" powinien Ciebie rozweselić gdyż jest anorektyczny ( taką miałem wtedy formatkę sklejki w czasach kryzysu) ale lata wyśmienicie do dziś.Życzę powodzenia w dalszej budowie. Masz we mnie wiernego kibica. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Pozdrawiam serdecznie dopiero jak człowiek zobaczy na żywo to co robisz można w pełni docenić kunszt i umiejętności no i ogrom pracy włożony w model jestem pełen podziwu jeszcze raz pozdrawiam andrzej poznań miło było poznać osobiście na zlocie gigantów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Andrzeju cieszę się że mogłem Ciebie poznac, jesteś pozytywnie zakręcony dla modelarstwa oraz sympatycznym kolegą,ponawiam zaproszenie do odwiedzin to tylko 100km pozdrawiam Czesław. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi