rajaner Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam wszystkich . Postanowiłem zbudować model samolotu J-1 PRZĄŚNICZKA z depronu. Będzie to mój pierwszy model z tego materiału i jednocześnie pierwszy model elektryczny ,ale spróbować trzeba . Model mam zamiar zrobić na podstawie takich rysunków ,tylko takie udało mi się zdobyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Będzie to mój pierwszy model z tego materiału i jednocześnie pierwszy model elektryczny ,ale spróbować trzeba . Rozumiem, że nie nie pierwszy model RC? Bo jeśli pierwszy, to Prząśniczka nie jest zbyt dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Znalazłem taki temat, można coś podpatrzeć. Kibicuję przy budowie, też buduję trochę z depronu. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/14120-przasniczka-depron/page__hl__prz%C4%85%C5%9Bniczka__fromsearch__1 Życzę wciągnięcia się w elektryki, mają swój urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Nie jest to pierwszy model RC Prząśniczka to pierwszy elektryk bo do tej pory to samoloty i motoszybowce ale spalinowe Dzięki za podrzucenie tematu na pewno się przyda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Pierwsze elementy gotowe biorę się za sklejanie ,boki kadłuba wzmocnię listewkami 2/3 mm a przód kadłuba sklejkom 1 mm. Nie wiem czy to wystarczy ?. To co kupiłem ma inny kolor jak widzę na forum to wszyscy przeważnie robią z zielonego czy to jest to samo? Statecznik pionowy i poziomy robię z dwóch płytek postaram się zrobić profil symetryczny .czy to jest dobry pomysł. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Jeśli jest to podkład jednostronnie rowkowany, to wyciąłeś dwa lewe boki, zamiast lewego i prawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Podkład jest jednostronnie rowkowany boki kadłuba są dobrze wycięte, pomyłka w podstawie statecznika dziękuje za zwrócenie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 sam depron na boczki kadłuba to za mało - planujesz jakieś listwy wzmacniające? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Boki kadłuba są wzmocnione listewkami sosnowymi, od przodu do pierwsze wręgi sklejka 1 mm obydwa boki leżom na desce i czekam aż wyschnie klej. Zastanawiam się czy zrobić kratownicę do końca boków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Boki kadłuba wzmocniłem w taki sposób i teraz nie wiem czy zrobić jakieś wzmocnienie do końca czy to wystarczy . Morze ktoś doradzi, bo mam zamiar dzisiaj wkleić wręgi i zacząć sklejać kadłub. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 kratownica znacząco wzmacnia kadłub. Depron można jednak traktować nie tylko jako pokrycie a jako powłokę nośną, dlatego uważam, że kratownica nie będzie konieczna w tym przypadku. Mały lekki model nie musi mieć aż tak usztywnionej konstrukcji - pokrycie depronu taśmą klejącą załatwi sprawę. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dziękuje trochu mi ulżyło kadłub jest sklejony bez kratownicy pozostało go wyszlifować. Stateczniki gotowe jeszcze nie poklejone I teraz nie wiem czy zrobić zawiasy z dyskietki tak jak to robią niektórzy w podobnych modelach czy kupne ?, czy mógłby ktoś doradzić Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwizardos Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 I teraz nie wiem czy zrobić zawiasy z dyskietki tak jak to robią niektórzy w podobnych modelach czy kupne ?, czy mógłby ktoś doradzić Pozdrawiam Andrzej. Mnie się wydaje, że kupne byłyby dobrym rozwiązaniem. Paczka kosztuje trochę ponad 6 zł, w środku jest 12 zawiasów, powinno wystarczyć na cały model. Sam właśnie ukończyłem swojego pierwszego latacza i wstawiłem takie zawiasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zawiasy możesz też zrobić z cienkiej butelki po napoju, lub nawet z plastra lekarskiego. Zależy jakie chcesz zrobić wykończenie modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jakie zrobię wykończenie jeszcze nie wiem to mój pierwszy model z depronu i nie bardzo wiem jak się robi takie konstrukcje trochu podglądam na forum i może mi coś z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Mam problem z klejem,kupiłem SOUDAL 67 A czy to jest odpowiedni klej, bardzo trudno się obrabia a po wyschnięciu jest przezroczysty . Prosiłbym o jakieś wskazówki jakim klejem kleić depron bo ten co kupiłem chyba jest nie najlepszy. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35774-czym-kleic-depron-porady/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwizardos Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja swojego Pioneerka kleiłem UHU POR. Dużo roboty tam nie miałem, bo model był ARTF, ale stateczniki i zawiasy tym kleiłem. Stosuje się go na dwa sposoby. Jesli kleisz coś na styk, to smarujesz czekasz kilka minut aż przeschnie i sklejasz. Trzyma mocno od razu. Jeśli trzeba klejone części w siebie wsunąć, to kleisz na mokro i czeka się 24h do wyschnięcia kleju, ale o tym już pisano na forum. Trzeba tylko sprawdzić czy stosowane kleje nie wchodzą w reakcję z zastosowaną pianką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzięki za informację właśnie kończę czyszczenie kadłuba jutro wrzucę fotkę ,nie jestem zbyt zadowolony ale to pierwszy model z depronu. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. No cóż, niestety ale tak wygląda mój kadłub klejony był kiepskim klejem i w podczas czyszczenia klej się zawijał pod papierem i powodował kaleczenie depronu może tego nie widać ale fotki robię telefonem i są kiepskiej jakości za co wszystkich przepraszam.Może jakoś to ukryję, czy są na to jakieś sposoby może jakaś szpachla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi