majewski2 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Wiem, że już testowałeś Twój silnik w modelu - jeśli znajdziesz chwilkę podziel się proszę wrażeniami z użytkowania (sumaryczny czas pracy, jaki olej i ile %, osiągane parametry pracy itp. no i ogólnie czy jesteś zadowolony. Pozdrawiam Łukasz Silnik docierałem od stycznia do czerwca, olej syntetyczny zalecany w instrukcji castrol power 1 racing, silnik wypalił 9 litrów mieszanki 15:1 i 2 litry 20:1. Czasu pracy nie liczyłem, na ziemi przepracował godzinę reszta w locie. Śmigło fiala 24x10 kołpak i wentylator, w takiej konfiguracji obroty maksymalne 6500 ciąg około 12,5kg. Silnik pali bez problemu nigdy mi nie zgasł w locie, jest wstępnie dotarty i z biegiem czasu pracował coraz lepiej, a jego parametry się jeszcze zmienią po dotarciu i regulacji, wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć. W telemetrii miałem ustawiony alarm na 130o C i silnik nigdy nie przekroczył tej temperatury, na pewno wentylator poprawia chłodzenie. Przykładowe zdjęcie, minimalna temperatura przed uruchomieniem silnika 9o i maksymalna 79o (11 styczeń 2015) Silnik uruchamiany rozrusznikiem do skuterów. Maski nie zakładałem ponieważ silnik z modelu waży 2kg a saito 3kg + wentylator z kołpakiem, poza tym musiałbym wycinać otwory z przodu maski, a model bez niej i tak był przeważony na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Dziękuję Ci bardzo za informację. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa - jak bym nie wpisywał w kalkulator to w zależności od producenta śmigła oraz kalkulatora wychodzi mi przy tym rozmiarze i podanych przez Ciebie obrotach między 15,5 a 17,5 kg ciągu, ale może coś pogmatwałem no i zmiennych jest więcej (temperatura powierza, wysokość npm itp). Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ostatnio wykonałem ruchomą żaluzję, ponieważ wklejona na stałe kilka razy się uszkodziła. Przykleiłem osłonę karabinów, rurki do spryskiwacza, wykonałem linie podziału blach na kadłubie i zacząłem nitowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Po długiej przerwie w budowie, pomalowałem kołpak i tłumik chciałem wypróbować kupioną tokarkę i jeszcze taki pomysł musiałem zrealizować opona najpierw wytoczyłem kopyto opony z płyty MDF po pomalowaniu przykleiłem literki wykonałem odlewy dwóch połówek z żywicy następnie odlałem formę silikonową opona wykonana jest z warstwy gumy (flexane) i pianki elastycznej jako wypełnienie i gotowy odlew felga jest jeszcze nieskończona 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 O kurde!Tą oponą powaliłeś mnie.Nawet ta ruchoma żaluzja nie zrobiła na mnie takiego wrażenia co te kółka. Chłopie, wielki szacun dla pomysłu i realizacji, W głowie nie nie mieści się ,że coś takiego można zrobić! Super!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Brak słów, po prostu brak słów...toż to trzeba mieć nerwy ze stali, żeby polecieć takim cudem. Ja nawet gdybym miał choć w połowie takie zdolności i wiedzę to po skończeniu modelu siadł bym i modlił się do niego jak ruski do ikony zamiast latać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Niektórzy po zbudowaniu całego modelu nie mają takich komentarzy jak Ty po zrobieniu kółka. Masz jakiś patent na zrobienie rowków w systemie Wibault ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Masz jakiś patent na zrobienie rowków w systemie Wibault ? Tak, zastosowałbym metodę podobną jak do wykonania liter na oponie, wykonać kopyto, formę negatywową, następnie cały model laminować. Można też wylaminować w formie tylko samą blachę falistą z cienkiego laminatu i przykleić do balsowego modelu. Zdjęcie przedstawia blachę drobnofalistą Puławskiego, Wibault jest trochę inny. http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=79337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Hm, jeśli to pół makieta, to jak w Twoim wykonaniu by wyglądała makieta? Przeglądam ten wątek już któryś raz i za każdym razem mi kopara opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Pozostaje jeszcze kwestia rowkowania na kopycie? Ale to już dla orłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Pozostaje jeszcze kwestia rowkowania na kopycie? Ale to już dla orłów Można wydrukować, skoro w dużej skali to wychodzi to tym bardziej uda się w małej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Jestem pod wielkim wrażeniem autora tego modelu ale chciał bym kiedyś zobaczyć pokrycie P.11 w miniaturze poniżej rysunek z Monografii Lotniczej autorstwa A.Glass, T.Kopański, T.Makowski PZL P.11 cz.1 nr 36 Warto zwrócić na wielkości w milimetrach i podzielić je choćby przez 4 dla skali 1/4 Przepraszam za zaśmiecenie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Pozostaje jeszcze kwestia rowkowania na kopycie? Ale to już dla orłów Patryk święci garnków nie lepią, specjalnie dla Ciebie narysowałem i wyciąłem grzebień z plexi następnie nałożyłem szpachlę na płytę i przeciągnąłem grzebieniem i jeszcze warstwa podkładu aby wygładzić szpachlę. Wykonanie formy zajęło mi około 10 minut. Na formie można wylminować blachy na cały model, ale trochę to potrwa. Można również wytłoczyć z HIPS-u na stole próżniowym, myślę że w godzinę mielibyśmy wszystkie blachy. Drugi pomysł to zrobienie walcarki, można zlecić tokarzowi wykonanie walców i walcować blachy faliste z cienkiego aluminium. Jestem pod wielkim wrażeniem autora tego modelu ale chciał bym kiedyś zobaczyć pokrycie P.11 w miniaturze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 I znowu mi zaimponowałeś, czuje, że na forum ruszy manufaktura rowkowania blachy do P11. Dzięki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam i czekam na foty z foką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Piękny model P.11c i elegancko wygląda imitacja falistego poszycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 a podpowiedz jak ta pianke umocowales przy odelwaniu opony? ile warstw flexane (i jaki preparat konkretnie stosowales)? mam plan zrobic makietowe kola do P.11, bo nic na rynku nie przypomina oryginalow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Nakładam jedną warstwę flexane na bieżnik grubiej, po zgęstnieniu tak by nie spływał, wlewam piankę i zamykam formę, pianka pęcznieje i przykleja się do flexane. Wybrałem flexane 94L ze względu na czas schnięcia 10 minut i wytrzymałość. http://www.devcon.com.pl/materialy-gumopodobne.html Pianka której użyłem to eko proflex 140 http://www.progmar.sklep.pl/proflex-140-elastyczna-c-24_65.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Witaj Krzysztofie Prześledziłem Twoją relacje z budowy i podpisuje się pod wszelkimi uznaniami Twojej pracy. To już nie modelarstwo a sztukmistrzostwo. Chciałbym Ci podziękować i to nie tylko chyba w swoim imieniu, ale i Kolegów za świetną dokumentacje fotograficzną z budowy oraz za kopalnie pomysłów. Nie ukrywam, iż dzięki tej relacji rozwiązałeś mi kilka przyszłościowych problemów przy budowie szybowca Genesisa2. Więc życzę Ci dalszej wytrwałości w pracach i tworzeniu relacji. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majewski2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Kółka gotowe ponieważ opona waży 115 g. postanowiłem wykonać opony innym sposobem, kupiłem więc kółka z lekkiej pianki oszlifowałem je na tokarce następnie w formie połączyłem piankę z gumą fleksane i wyszło mi 71 g. gotowe koło waży 194g. wykonałem również oponę do kółka ogonowego w taki sam sposób jak zwykle kilka zdjęć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 zarąbiste jestem pod dużym wrażeniem Twoich pomysłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi