Adrian_S Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2013 Troszkę się ostatnio obijałem z budową, a tu ku memu zdziwieniu doszła paczka z hobbykinga . Zaprogramowałem więc wstępnie aparaturę , używam turnigy 9x. Muszę jeszcze tylko poustawiać wychylenia procentowo ale to po skończeniu skrzydeł . Ogólnie zaprogramowałem tak że klapy podążają za lotkami, dodatkowo na przełączniku tryb do lądowania nazywany bodajże "crow" czyli klapy w dół, lotki w górę. Zobaczy się co jeszcze będzie potrzebne ;P. Aaa to zdjęcie przyrządu który stworzyłem do odcinania lotek i klap . Iii zdjęcie wyposażenia .
Adrian_S Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2013 W temacie widzę trochę ucichło aale u mnie prace trwają . z worka wyszedł już centropłat aa leżą w nim właśnie uszy . Tak więc model jest na ukończeniu może za tydzień jeżeli pogoda pozwoli uda się go oblatać. A to kilka zdjęć żeby było kolorowo. Taka przymiarka po wylaminowaniu centropłatu. W trakcie laminowania uszu . Edit: 12.12.2013 Model jest już na ukończeniu , zostało zrobić tylko stateczniki. A tak wracając do wytrzymałości dźwigarów kompozytowych, to ostatnio natknąłem się na książkę "Obliczenia stosowane przy projektowaniu szybowców" Pana Stafieja i tam jest to dość szczegółowo opisane jak znajdę czas to muszę to przeanalizować
Adrian_S Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 W temacie jakoś ucichło ;P . Aale wrzucę jakieś nowe informacje . Skrzydła już są połączone mają wklejone serwa , w kadłubie już również prawie wszystko zamocowane tylko poprowadzić cięgna i przykleić stateczniki które właśnie leżą w worku . Model z wyposażeniem , brakuje mu tylko stateczników waży ok 1 kg , tak więc nie jest tak strasznie . Skrzydła przykręcone do kadłuba. Aa tak prezentują się stateczniki przed zalaminowaniem. Model w ten weekend powinien być zdatny do lotu .
pyton Opublikowano 9 Stycznia 2014 Opublikowano 9 Stycznia 2014 całkiem przyzwoicie ci wyszedł, będziesz w nim latał w termice?
Adrian_S Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2014 Tak mam taki zamiar modelem chce czasami pobujać się spokojnie w termice , aa czasami trochę zaszaleć . Niestety stateczniki się z pewnych powodów nie udały więc będę robił nowe .
Adrian_S Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Opublikowano 3 Lutego 2014 Noo to w końcu udało się model przewietrzyć i ulotnić , niestety jako że latał na zastępczym pakiecie dużo się nie pobawiłem , ale już wiem jedno model lata i to całkiem dobrze . Aa o to filmik z oblotu : http://youtu.be/5hI_zC0g6wI
Rekomendowane odpowiedzi