robertus Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Co to znaczy połowicznej miarki, ja mogę rysować z dokładnością 0,1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Co to znaczy połowicznej miarki, ja mogę rysować z dokładnością 0,1mm. Robercie jak to robisz ? Jak jakoś nie mogę do tego dojść a między czasie przerobiona kabinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Szczerze nie wiem jak. Może dlatego, że mam wybrany domyślny template na "product design and wood working" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Szkoda że nie rysujesz w CAD-zie ,tam standardem jest "zerówka" czyli linia o grubości zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Próbowałem w Corel Draw 9 ale jakoś nie potrafię dojść z tym programem do ładu. No a niestety nie stać mnie na Cad'a będziemy widzieć jak mi to wyjdzie w Sketchupie albo się przeproszę raz jeszcze z Corelem i może dojdziemy do wspólnego porozumienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Nie no,Przemek nie przesadzaj z tymi kosztami CAD-a . Ja mam dokładnie taki sam jak ten http://www.ebay.com/ctg/IMSI-Design-Turbocad-15-Deluxe-2D-3D-/127814699 Jeżeli mam zrobić w zaawansowanego 3d to instaluję triala PRO ale bez 3D też sobie radzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 No widzisz a ja sugerowałem cenami z tej strony http://www.turbocad.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Polecam Solid Edge 2D Drafting - wersja całkowicie darmowa o sporych możliwościach. Jedynym wymogiem jest rejestracja. http://www.plm.automation.siemens.com/pl_pl/products/velocity/solidedge/free2d/index.shtml Pozdrawiam Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dziękuje już zasysam i zobaczymy jak będzie EDIT ... troszkę się chyba pospieszyłem po trzeba podać dane firmy a jak takowej nie posiadam ale spróbuje może mi się uda zassać z tej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Na stronie turbocad.pl są najnowsze wersje, TC15 Deluxe na ebayu kupisz za 70-80zł w przeliczeniu i to legalną wersję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dziękuje już zasysam i zobaczymy jak będzie EDIT ... troszkę się chyba pospieszyłem po trzeba podać dane firmy a jak takowej nie posiadam ale spróbuje może mi się uda zassać z tej strony. Wpisz Home lub Private i nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 dziękuje EDIT ... już mi się ściąga a ja już mam prawie wszystkie wręgi brakuje mi tylko jednej i jak widać ENERGY jest dla mnie skarbnicą wiedzy Teraz muszę wymyślić sposób mocowania górnego płata bo dolny to tak samo jak w ENERGY czy w Madmanie. EDIT ... Po ciężkich bojach ze Sketchupem udało mi się sukcesem i w skali wy importować w skali moje bazgroły do pdf'a Udało mi się również ściągnąć program co polecał kolega kojani Solid Edge 2D Drafting jeszcze nie instalowałem bo jakoś rysowanie pochłonęło mnie bez reszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Darmowy masz także DraftSight Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Jeśli chodzi o odejmowane skrzydła to widziałem taki patent, że oba skrzydła są ze sobą złączone i taki moduł jest dopinany do kadłuba jako całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Zrób podobnie do mojego Ultimate 600. Tutaj jest instrukcja tego modelu: http://dev.commonsen...Ultimate600.pdf (ze strony http://dev.commonsen...roducts_id=2279) A tutaj mój bardziej szczegółowy projekt mocowania górnego skrzydła do fun fly'a (projekt nie jest idealny, jest to tylko wersja poglądowa): http://speedy.sh/tgPDD/fun-fly.skp No chyba, że moje "słowa nadal troszkę gryzą się z fun fly'ami"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Robercie wolałbym każde skrzydło osobno z racji łatwiejszego transportu w samochodzie. Bartku o czymś takim właśnie myślałem jak podałeś w linku, kwestia tylko dobrze rozplanowania tego w modelu żeby potem nie było kłopotów przy oklejaniu folią. A Twój plik ze sketchup'a możesz normalnie wrzucić na forum ? Bo ściąga mi się jakiś dziwny program żeby to pobrać. Ewentualnie wrzuć jakiegoś screen'a Draftsight również ściągnąłem ale czeka na swoją kolej ... powoli zaczynam się przepraszać z Corel Draw 9 i zobaczymy co mi z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Naciśnij na napis fun fly na tej stronie speedyshare.com, a jeśli się nie uda, to wrzucę inaczej, ale najwcześniej jutro, bo mam problemy z Internetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Szczerze nie wiem jak. Może dlatego, że mam wybrany domyślny template na "product design and wood working" wcześniej działałem na Sketchup 6 i tego nie było ale w końcu zainstalowałem nową wersję Sketchup'a i mam moje w końcu utęsknione 0,5 mm plany rysuje od nowa ... Sketchup jak dla mnie wydaję się bardzo prostym programem i intuicyjnym czego nie mogę powiedzieć o pozostałych... próbowałem ale nie ogarniam Naciśnij na napis fun fly na tej stronie speedyshare.com, a jeśli się nie uda, to wrzucę inaczej, ale najwcześniej jutro, bo mam problemy z Internetem. Bartku dziękuje ściągnąłem ... o to właśnie mi chodziło w taki sposób będę chciał to rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Bartku pozwolę sobie wrzucić zdjęcie zamocowania górnego płata wykonanego przez Ciebie. Chyba najprostszy sposób i najlepszy. Oczywiście na słupkach identycznie. Jak pisałem wcześniej próbowałem rysować w Corelu i coś zaczynałem łapać ale program coś mi się spartolił i wyskakują mi jakieś dziwne błędy ... zainstalowałem nowszego Sketchup'a i dokończę rysowanie w nim. W zasadzie za wiele nie przybyło ale pewne zmiany się wkradły. Jeszcze troszkę wy ażurowałem boki kadłuba. Przez całą długość boku kadłuba od środka planuje puścić listwę sosnową 5x3. pionowe wręgi zostały pod to przygotowane. Udało mi się zrobić szablon żebra uwzględniając 1,5 mm keson z balsy. EDIT ... Post edytowałem bo troszeczkę namieszałem za co się przeprasza ... przeziębienie i notoryczne siedzenie przy komputrze robi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Jak tam są jakieś postępy? Robiłem kiedyś testy w XFLR5 i wynika z nich, że NACA0015 jest rzeczywiście nieco lepszy od NACA63015(a). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi