Viper Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wielkie gratulacje Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Dzięki Extra naprawdę cieszy oko, zrobię sobie drugą a przy okazji stworzę instrukcję montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Ale nie zapomnij o większym, lekkim elektryku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Już się zaczął tworzyć , 1500mm, pow nośna 39dm2 (realna, czyli bez usterzenia poziomego i wirtualnego centropłatu). Zobaczę, może machnę 41dm2. To tylko 15mm na cięciwie hehhe. Edit: forum bardzo zmniejsza foty, potem wrzucę do siebie fotki w wysokiej rozdzielczości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Moja katanka, o której wspominałem ma przy rozpiętości 1500, długości 1390, powierzchnię skrzydeł 49,7, ale jak to liczyli, chyba całość. Nie znam się na projektowaniu, pewnie są ogólne zasady i jak w innych dziedzinach złoty środek, ale im więcej tym chyba lepiej Tu fotka ze strony HK, swoje zrobię przy następnym pobycie na łączce: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/katana-sub2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Nie mam pojęcia jak w jest w przypadku katanki z HK ale wiem jak jest w przypadku katanki PA a jest tak że wpisali do powierzchni wirtualny centropłat. Wrzuciłem obrys katany mini do CAD i wyszło że ma mniej więcej 20-21dm2 a nie 24dm2. Wszyscy sprzedawcy jak mantrę powtarzają że ma 24,2dm2 a tymczasem prawda jest zgoła inna. Pomijając już sam fakt tego błędu katana ma większą pow nośną ze względu na charakterystyczne kliny przy kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Pewnie podobnie. Z tymi klinami to też słuszna uwaga. Powiem tak, za cienki w tym jestem. Z moich doświadczeń z latania zdecydowanie lepiej mi się lata modelami w miarę lekkimi o niskim obciążeniu powierzchni skrzydła. W projektowaniu to Ty jesteś specem, rób tak by było super (czyli model duży, lekki i o niskim obciążeniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Chyba dam radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Oj z pewnością Czy tylko ja śledzę ten wątek? Panowie, zachęcać proszę Sławka do projektowania i budowy, będziemy mieli fajny kit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Oj z pewnością Czy tylko ja śledzę ten wątek? Panowie, zachęcać proszę Sławka do projektowania i budowy, będziemy mieli fajny kit Sławek, Sławek, Sławek! Ja już się pisałem na kit, czekam na wersję produkcyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 świetnie Sławku!!! cieszę się że wreszcie ulotniłeś małą Extrę .przyznam że miejscówkę na oblot wybrałeś oryginalną i chyba najgorszą z możliwych... . wokół krzaki,w pobliżu linie wysokiego napięcia,rewelacja . najważniejsze że wszystko poszło dobrze,model jest cały a Ty jesteś zadowolony ze zrealizowanego projektu.dla mnie bomba!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Dzięki Extrę 1030 przywiozłem dziś do Warszawy. Z miejscówkami u mnie kulawo a i czasu nie miałem na szukanie innej. Posadziłem ją w krzakach co zwykle czynię podczas oblotów hyhyhy. Teraz niech Marcin stwierdzi jak to lata, pewnie niezbędne będą regulacje SC itp ale dowiemy się o tym w czwartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Prognozy na szczęście dobre, wreszcie. Oj już się cieszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Firma wysyła mnie na delegację do Płocka na dwa dni :/ czwartek i piątek. Wczoraj się dowiedziałem. Może uda się ogarnąć całość tematu w czwartek to piątek po południu bym miał wolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Dopiero wróciłem do domku Tak jak ustalaliśmy czwartek popołudniowy wieczór mam wolny, ale i pewnie część piątku bym wygospodarował w godzinach popołudniowo wieczornych, weekend oczywiście też wolny. Jeszcze raz zapraszam, jak już będziesz wiedział jak stoisz z czasem, daj znać smskiem czy telefonicznie to jakoś się dopasujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Jadę jutro o 6.00. Pracy mamy dość dużo więc może być ciężko jutro wrócić do Warszawy. Rozrysowałem wstępnie rzut górny Extry 1500, zrobię ją na bazie tej 1030. Wydłużę mordę o 10%. Zmieniłem obrys skrzydła , powiększyłem lotki i ster wysokości. Zmierzam ku jak najmniejszej wadze do lotu. Aaa, jeszcze jedna sprawa- Extra 1030 wyważa się pakietem 1300g bez problemu (można przesunąć pakiet w przód lub w tył po 30mm w celu zmiany SC). To drugi mój model który wyważa się bez żadnych problemów tak lekkim pakietem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 To jak wrócisz w piątek, daj znać, jakoś się dopasujemy, a jeśli zostajesz w W-wie na weekend to bez problemu. Ciekawie się zapowiada ta większa, trzymam kciuki i będę dopingował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 koledzy Sławek i Marcin,gdybyście mieli zamiar latać w godzinach przed wieczornych gdzieś na terenie Wa-wy,do dajcie znać trochę wcześniej to może po pracy przyłączę się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Sławku, zaproszenie aktualne, ale z testowaniem extry musimy się wstrzymać. Dziś przywaliłem swoją. Przez najbliższe 3 dni muszę przywrócić sobie pewność i wiarę, zamierzam więc dopieszczać dużą katankę, na razie wygłupy wyszły mi z głowy, tym bardziej testowanie nie swojego modelu. Andrzeju, oczywiście zapraszam na latanko, aczkolwiek ja pewnie jutro wyskoczę przed południem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Może w nadchodzącym tygodniu coś sie wymyśli w kwestii wspólnych lotów. Jutro, żeby nie marnować czasu, robię wytłoczki do Kitów małej extry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi