Skocz do zawartości

Extra 260-1250mm, próby rysowania w CAD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki :D  Extra naprawdę cieszy oko, zrobię sobie drugą a przy okazji stworzę instrukcję montażu.

Opublikowano

Już się zaczął tworzyć :P , 1500mm, pow nośna 39dm2 (realna, czyli bez usterzenia poziomego i wirtualnego centropłatu). Zobaczę, może machnę 41dm2. To tylko 15mm na cięciwie hehhe.

Edit: forum bardzo zmniejsza foty, potem wrzucę do siebie fotki  w wysokiej rozdzielczości.

Opublikowano

Moja katanka, o której wspominałem ma przy rozpiętości 1500, długości 1390, powierzchnię skrzydeł 49,7, ale jak to liczyli, chyba całość.

Nie znam się na projektowaniu, pewnie są ogólne zasady i jak w innych dziedzinach złoty środek, ale im więcej tym chyba lepiej :)

Tu fotka ze strony HK, swoje zrobię przy następnym pobycie na łączce:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/katana-sub2.jpg

Opublikowano

Nie mam pojęcia jak w jest w przypadku katanki z HK ale wiem jak jest w przypadku katanki PA a jest tak że wpisali do powierzchni wirtualny centropłat. Wrzuciłem obrys katany mini do CAD i wyszło że ma mniej więcej 20-21dm2 a nie 24dm2. Wszyscy sprzedawcy jak mantrę powtarzają że ma 24,2dm2 a tymczasem prawda jest zgoła inna. Pomijając już sam fakt tego błędu katana ma większą pow nośną ze względu na charakterystyczne kliny przy kadłubie.

Opublikowano

Pewnie podobnie. Z tymi klinami to też słuszna uwaga.

Powiem tak, za cienki w tym jestem.

Z moich doświadczeń z latania zdecydowanie lepiej mi się lata modelami w miarę lekkimi o niskim obciążeniu powierzchni skrzydła.

W projektowaniu to Ty jesteś specem, rób tak by było super :) (czyli model duży, lekki i o niskim obciążeniu)

Opublikowano

Oj z pewnością :)

Czy tylko ja śledzę ten wątek?

Panowie, zachęcać proszę Sławka do projektowania i budowy, będziemy mieli fajny kit :)

Opublikowano

Oj z pewnością :)

Czy tylko ja śledzę ten wątek?

Panowie, zachęcać proszę Sławka do projektowania i budowy, będziemy mieli fajny kit :)

Sławek, Sławek, Sławek!

Ja już się pisałem na kit, czekam na wersję produkcyjną :)

Opublikowano

świetnie Sławku!!! cieszę się że wreszcie ulotniłeś małą Extrę  :) .przyznam że miejscówkę na oblot wybrałeś oryginalną i chyba najgorszą z możliwych...  ;) . wokół krzaki,w pobliżu linie wysokiego napięcia,rewelacja  :P .

najważniejsze że wszystko poszło dobrze,model jest cały a Ty jesteś zadowolony ze zrealizowanego projektu.dla mnie bomba!!!

Opublikowano

Dzięki :) Extrę 1030 przywiozłem dziś do Warszawy.  Z miejscówkami u mnie kulawo a i czasu nie miałem na szukanie innej. Posadziłem ją w krzakach co zwykle czynię podczas oblotów hyhyhy.  Teraz niech Marcin stwierdzi jak to lata, pewnie niezbędne będą regulacje SC itp ale dowiemy się o tym w czwartek.

Opublikowano

Firma wysyła mnie na delegację do Płocka na dwa dni :/ czwartek i piątek. Wczoraj się dowiedziałem. Może uda się ogarnąć całość tematu w czwartek to piątek po południu bym miał wolny.

Opublikowano

Dopiero wróciłem do domku

Tak jak ustalaliśmy czwartek popołudniowy wieczór mam wolny, ale i pewnie część piątku bym wygospodarował w godzinach popołudniowo wieczornych, weekend oczywiście też wolny.

Jeszcze raz zapraszam, jak już będziesz wiedział jak stoisz z czasem, daj znać smskiem czy telefonicznie to jakoś się dopasujemy.

Opublikowano

Jadę jutro o 6.00. Pracy mamy  dość dużo więc może być ciężko jutro wrócić do Warszawy. Rozrysowałem wstępnie rzut górny Extry 1500, zrobię ją na bazie tej 1030. Wydłużę mordę o 10%. Zmieniłem obrys skrzydła , powiększyłem lotki i ster wysokości. Zmierzam ku jak najmniejszej wadze do lotu.

Aaa, jeszcze jedna sprawa- Extra 1030 wyważa się pakietem 1300g bez problemu (można przesunąć pakiet w przód lub w tył po 30mm w celu zmiany SC). To drugi mój model który wyważa się bez żadnych problemów tak lekkim pakietem.

Opublikowano

To jak wrócisz w piątek, daj znać, jakoś się dopasujemy, a jeśli zostajesz w W-wie na weekend to bez problemu.

Ciekawie się zapowiada ta większa, trzymam kciuki i będę dopingował :)

Opublikowano

koledzy Sławek i Marcin,gdybyście mieli zamiar latać w godzinach przed wieczornych gdzieś na terenie Wa-wy,do dajcie znać trochę wcześniej to może po pracy przyłączę się :).

Opublikowano

Sławku, zaproszenie aktualne, ale z testowaniem extry musimy się wstrzymać. Dziś przywaliłem swoją. Przez najbliższe 3 dni muszę przywrócić sobie pewność i wiarę, zamierzam więc dopieszczać dużą katankę, na razie wygłupy wyszły mi z głowy, tym bardziej testowanie nie swojego modelu. 

Andrzeju, oczywiście zapraszam na latanko, aczkolwiek ja pewnie jutro wyskoczę przed południem.

Opublikowano

Może w nadchodzącym tygodniu coś sie wymyśli w kwestii wspólnych lotów. Jutro, żeby nie marnować czasu, robię wytłoczki do Kitów małej extry.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.