robertus Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ciąg dalszy prac. I na tym zakończę. Muszę zorganizować jakiś silniczek na śmigło 5 lub max 6 cali i ciągu 500gram. Jeszcze porzucałem trochę. Środek ciężkości jest 8,5cm od krawędzi natarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Dzisiaj zrobiłem eksperyment. Zamontowałem jedynie serwa, odbiornik i pakiet AA. Zrobiłem parę prób szybowania ze sterowaniem. Zauważyłem, ze powierzchnie sterowe co prawda działają już w dobrą stronę, natomiast wznoszenie jest bardzo słabe. O wiele lepiej reaguje na oddanie drążka. Teraz sobie przypominam drugi lot pierwszego prototypu, gdzie po szybkim wznoszeniu łatwo udało mi się go wypoziomować, za to przy wyprowadzeniu z nurkowania model nie reagował na ster wysokości wcale. Powiększyłem więc powierzchnie sterowe w ten sposób Zamontowałem resztę elektroniki w wersji na śmigło. Mac Gyver byłby dumny. Waga do lotu 515gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaderjk Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 No to pozostaje pytanie czy poleci... Widze ze prewencyjnie smiglo na gumce siedzi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Jeszcze jedna modyfikacja przed oblotem. Dodałem jeszcze powierzchni sterowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Robercie, a może by tak na początek używać tylko tych dwóch wewnętrznych powierzchni w układzie delta? Nie chcę źle doradzić, ale przemyśl to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Wydaje mi się, że same te wewnętrze będą za małe aby sterować modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Hura, poleciał. Dobrze, że zrobilem go na śmigiełko, jest lekki i lata bardzo wolno. Na razie jest bardzo czuły na wychylenia, muszę ustawić jakiś DR lub/i expo. Ma też tendencje do driftu w zakrętach, trzeba poprawic stabilizatory pionowe. Ale lata i słucha się jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk 58 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wielkie brawa ,gratuluję sukcesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Załadowałem film jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wyglada jakby sukces spowodowaly powierzchnie sterowe pracujace w strumieniu zasmiglowym, czego przy napedzie tunelowym nie bylo. Dodatkowo punkt przylozenia sily przesunal sie do przodu co tez poprawia balans w sumie bardzo krotkiego modelu. Planujesz napedzac to EDFem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Czy w strumieniu zaśmigłowym to sprawa dyskusyjna, w końcu daleko jest. Na pewno to, że siła jest ciągnąca ma znaczenie, co widać na początku, gdy jeszcze nim miotałem. Z czasem wyczułem model i już nim tak nie rzucało. Może też środek ciężkości trzeba przesunąć nieco do przodu. Chcę do niego wstawić edf, ale najpierw chcę go poustawiać aerodynamicznie i potestować, aby nie było dużego zaskoczenia po przesiadce na edf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Gratuluje i ja udanego oblotu , a co do stateczników pionowych które chcesz powiększać to proponuje dodać takowe pod modelem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Dzień pierwszy testów. Na dzień dobry ustawiłem DR na 60% dla wysokości i lotek. Eksperymentowałem też z przycicnaniem powierzchni sterowych aby były zbliżone wielkością jak w planach. Lata coraz lepiej http://youtu.be/DzNbunoOXjA Przesunąłem stateczniki pionowe na sama krawędź spływu. Polepszyło to statecznośc kierunkową. WIdac też o ile odcinałem powierzchnie sterolotek. Do oblotu dokleiłem przedłużki, ale chyba nie będą konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Drugi dzień testów. ustawiłem DR na 60% tylko na ster wysokości, lotki są na 100%. Teraz jestem zadowolony. http://youtu.be/221rl3jkJAQ Pomału będę się brał za montaż edfa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Pozbyłem się już napędu śmigłowego. Klei się teraz turbina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Udany oblot z EDF http://youtu.be/0bgoTAbIO6M oraz zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Gratuluje udanego oblotu i kolejne własne konstrukcji teraz czekamy na tzw odpicowaną wersję jak SA-43 Hammerhead a może Hammerhead przerobisz na edf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 SA-43 musiałby być większy aby udźwignąć edfa z dwoma bateriami itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wykończyłem model na gotowo. Czekam na poprawę pogody, żeby nim polatać. Waga do lotu 785gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wow, daj znać kiedy będziesz latał - utrwalimy ten moment... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi