dyra63 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Witam wszystkich modelarzy ,w szczególności makieciarzy. Ponad rok temu rozpocząłem budowę samolotu myśliwskiego Zero wg planów Zirolli w skali 1-4,8.Zawsze ciągnęło mnie do samolotów z II wś.,więc postanowiłem zmierzyć się z tym wyzwaniem.Modelarstwem zajmuję się od lat 80-tych ,z duuuuuużą bo ponad dwudziestoletnią przerwą. Chciałbym podzielić się z Wami swoimi uwagami ,przemyśleniami dotyczącymi budowy,ale również będę potrzebował fachowej pomocy . Budowę planuję na kilka lat ,w międzyczasie muszę nabyć odpowiedniego doświadczenia odnośnie pilotażu oraz zgromadzić odpowiednie środki na zakup silnika oraz czeka mnie jeszcze zmiana apki na 2,4 GHz obecnie latam na Mx-16s Graupnera. Model buduję od podstaw tzn. wszystko wycinam ręcznie włośnicą,wręgi kadłuba przenosiłem z planów na kalkę techniczną ,a potem na sklejkę i piłeczką aż rączki mdlały . Buduję raczej nietypowo ponieważ zacząłem od wyposażenia kabiny ,przeważnie większość zostawia to na koniec-ale moim zdaniem w tej fazie jest wygodniej,lepszy dostęp i większe chęci na początku. Model będzie miał rozpiętość - 230 cm waga do lotu - około 12-14 kg silnik - 50-70 cm benzyna podwozie - główne pneumatycznie sterowane -Robart tylne nie chowane Na początek wrzucę parę zdjęć z początkowej fazy budowy oraz wyposażenia kabiny,pozdrawiam Adam z Rybnika. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zapowiada się miodzio. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intermodel Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jak na razie kabina prawdziwa redukcja , wytrwałości życzę i kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 O ja..... muszę znów się zacząć w Gotartowicach na lotnisku pojawiać bo przegapię te cudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 O ja..... muszę znów się zacząć w Gotartowicach na lotnisku pojawiać bo przegapię te cudo Trochę czasu to jeszcze potrwa ,z moim tempem to prędzej będzie te lotnisko do lotów pasażerskich w Rybniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Pięknie! Co do nadajnika to polecam tylko wymianę modułu na 2.4ghz. Mam taki sam zestaw (Mx16s + 2.4ghz FrSky) polecam, przeróbka za bardzo małe pieniądze u fachowca. Jak byś chciał coś więcej w temacie zapraszam na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Aktualnie pracuję nad usterzeniem ogonowym i napędem sterów wysokości i kierunku - kilka fotek: To na razie na tyle jak coś się urodzi to napiszę - Adam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 ooo tak Warbirdy rządzą !! A6M5 piękna maszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam. Trwają pracę przy moim Zero.Po sprawdzeniu szczelności zbiornika oraz zaworu do tankowania i wskaźnika ciśnienia ( nabiłem do 8 atm. po 24 godzinach nic nie zeszło) zacząłem oklejanie - klepkowanie górnej połówki kadłuba .Klepki lekko zwilżam płynem do mycia okien i po uformowaniu wklejam na kleju wikolo-podobnym Patex Expres. Pozdrawiam Adam.Dołączam kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbruski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Hej, Super robota! Jaki to płyn do okien? (Może fotka?) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Hej, Super robota! Jaki to płyn do okien? (Może fotka?) "Clin" f-my Henkel na alkoholu pojemnik z spryskiwaczem-nawet przyjemnie pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam kolegów modelarzy . W dalszym ciągu dłubię przy Zerosie .Ostatnio skończyłem statecznik poziomy i wróciłem do okolic kabiny.Chcę zakończyć ten rejon modelu -wykonałem przednią zdejmowaną osłonę karabinów oraz osłonę głowy pilota z anteną oraz podstawę celownika w rejonie przedniej części kabiny.Czekam na nity żywiczne aby to skończyć na gotowo.W dalszej części na warsztat pójdzie sama kabinka -będzie podzielona -tak aby środkowa część była funkcjonalna -przesuwna.Rama szkielet kabiny będzie naklejona z pasków blachy introligatorskiej-i w związku z tym mam pytanie na jakim kleju to wykonać aby trzymał i nie zniszczył pleksy - CA chyba odpada -myślę o Distalu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Brawo, Brawo, Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Dzięki.Jeszcze dzisiaj w międzyczasie pobawiłem się w tapicera.Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Cały czas dopinguje, uwielbiam samoloty z WW2 i licze na dokończenie projektu... W końcu na forum konkretny samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Do klejenia aluminium proponowałbym coś z palety ProWeld lub podobnych opartych na żywicy mieszanej z pyłem alu... matryce to bardzo wdzięczny materiał - używasz pełnoformatowych? bo są jeszcze cieńsze do maszyn typu np. Romayor... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Do klejenia aluminium proponowałbym coś z palety ProWeld lub podobnych opartych na żywicy mieszanej z pyłem alu... matryce to bardzo wdzięczny materiał - używasz pełnoformatowych? bo są jeszcze cieńsze do maszyn typu np. Romayor... Witam! Mam znajomego w skupie złomu i tam czasami przywożony jest materiał z drukarni-większość w formacie około 490x370 z "traktorem" jak do igłówek grubość na suwmiarce pokazuje 0,12 ,ale mam i arkusz grubszy około 0,25- z jednej strony czyste z drugiej można coś poczytać.Dzięki za info w sprawie kleju porozglądam się.Pozdrawiam Adam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 To te twoje są te cieńsze. Od Romayora. Te traktory to do naciągania na bęben drukarski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariopilot Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Tych cienszych 0,15mm użyłem do oklejenia JU52 tylko jak moge doradzić to blachy trzeba wygrzać w piecu 500 stopni przez dwie godziny i blaszka jest tak plastyczna ,że można ją formować jak się chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Tych cienszych 0,15mm użyłem do oklejenia JU52 tylko jak moge doradzić to blachy trzeba wygrzać w piecu 500 stopni przez dwie godziny i blaszka jest tak plastyczna ,że można ją formować jak się chce Dzięki za info ,ale te 500 stopni to jakoś nie przychodzi mi do głowy w czym -piekarnik daje do 250 -chyba ,że jakiś piec przemysłowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi