Skocz do zawartości

Budowa od podstaw A6M5 Zero w skali 1-4,8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako ,że zanosi się na to iż model jeszcze w przyszłym roku nie poleci ( brak silnika) -postanowiłem zrobić kołpak i śmigło makietowe statyczne. Kołpak wykonałem przerabiając plastykowy ( zwiększyłem średnicę i wydłużyłem  o 3 cm). Łopaty śmigła wystrugałem z strasznie twardej balsy którą dostałem od znajomego ponoć służy do produkcji desek surfingowych.

post-2834-0-84472500-1507406257_thumb.jpg

post-2834-0-75053400-1507406301_thumb.jpg

post-2834-0-65002900-1507406322_thumb.jpg

post-2834-0-34176900-1507406352_thumb.jpg

post-2834-0-67927600-1507406383_thumb.jpg

Opublikowano

Jest mimo wszystko dużo uproszczeń - główne to tylne koło ,które nie jest chowane .Są  też inne których nie widać ,ale wiem że są ;) .

Opublikowano

Jest mimo wszystko dużo uproszczeń - główne to tylne koło ,które nie jest chowane .Są  też inne których nie widać ,ale wiem że są ;) .

Asdas chyba będzie trzeba zrobić osobny dział ćwierć-makiet ,skoro ty nie zaliczasz tego Zero jako makietę w tym wykonaniu :)

Opublikowano

Moim zdaniem makietami to się startuje na zawodach ,gdzie każda duperela musi być udokumentowana ,a to nie dla mnie.Jeszcze raz gratulacje za ulotnienie Ławoczkina.Przy okazji ,co z messerkiem robi się?

Opublikowano

Adam, z tymi zawodami to przesadzasz, pewnie na pierwsze miejsce w mistrzostwach świata , to by Ci to podwozie nie pozwoliło zająć, ale i tak byś był bardzo wysoko, ale pod warunkiem ,że do tego bardzo dobrze polecisz , bo samo wykonanie modelu to tylko kawałek tortu do dostania medalu.

Też uważam , że przeginasz z wykonaniem tego modelu, ale to już osobna sprawa  :):) :):)

I dział pół makiety to może sobie co najwyżej postać koło Twojego modelu. :D

Mesio czeka na koniec pogody .

Jutro rano jedziemy na lotnisko i tak do wieczora chyba będziemy .

Opublikowano

Trzeba sobie jasno powiedzieć: Twoje Zeke mogłoby startować w niektórych konkursach modeli redukcyjnych :)

To jest poziom wykonania makiet, i to też nie wszystkich :)  A że dokumentacja ważna, no takie zasady w makietach. 

Ja Twój model traktuję jako makietę i koniec :)  półmakietą i to od biedy to będzie mój Camel.

Opublikowano

Cieszę się ,że Wam się podoba moje przywiązanie  do szczegółów bo to dopinguje do dalszej pracy.Chcę do wiosny zakończyć budowę i zabrać  się w końcu za latanie bo tu jeszcze dużo do nadrobienia.

Wczoraj przysiedziałem i dokończyłem łopaty śmigła-wyszły całkiem fajnie a najważniejsze jest to iż zaoszczędziłem na śmigle i kołpaku około 300-400 zł. Chodziło mi po głowie żeby kupić gotowce,sam kołpak to koszt około 50-70 $ ,mnie wykosztował 30 zł (ten plastykowy z którego przerobiłem kupiłem w Modele Max).

post-2834-0-55993200-1507455865_thumb.jpg

post-2834-0-10851000-1507455890_thumb.jpg

Opublikowano

Witam .

Tak oglądam tą relacje i twierdze że ten model nadaje się na zawody makiet a nawet na Mistrzostwa Świata .

Dobrze znam model wielokrotnego Mistrza Świata i Europy na uwięzi , jest to Angielski bombowiec Lankaster , w 1991 roku pierwszy raz zdobył Mistrza Europy , a na nim nie było takich imitacji eksploatacyjnych otarć lakieru które dają dobre odwzorowanie prawdziwego używanego samolotu .

Opublikowano

Widziałem na żywo model Lancastera Pana Mariana Kaziroda na MP makiet w Katowicach na Muchowcu ,gdzie mnie tam do tego poziomu.Dokładam ostanie zdjęcie zespołu kołpak śmigło,złożone na gotowo, no i robię sobie pauzę na dwa miesiące-będę śledził relację z budowy Twojego RWD :) .

post-2834-0-33244100-1507463184_thumb.jpg

Opublikowano

Widziałem na żywo model Lancastera Pana Mariana Kaziroda na MP makiet w Katowicach na Muchowcu ,gdzie mnie tam do tego poziomu.Dokładam ostanie zdjęcie zespołu kołpak śmigło,złożone na gotowo, no i robię sobie pauzę na dwa miesiące-będę śledził relację z budowy Twojego RWD :) .

Ze zdjęć trochę trudniej ocenić twój model Lancastera miałem nie raz okazje widzieć w trakcie budowy a i jak zaczął startować na zawodach , ale w twoim modelu ta kabina i wiele innych rzeczy wykonane jest na wysokim poziomie .

Opublikowano

Śmigło rewelka. Ale zrób mu jakiś test na obrotach poza modelem... 

tu masz chyba odpowiedź, że nie ma takiej potrzeby

Jako ,że zanosi się na to iż model jeszcze w przyszłym roku nie poleci ( brak silnika) -postanowiłem zrobić kołpak i śmigło makietowe statyczne

Opublikowano

Jacku, tak jak napisał Arek-cały zestaw śmigło kołpak jest wystawowy-statyczny .Dodatkowo łopaty śmigła są  demontowalne trzymają się na neodymach.Gdy już naciułam na "wymarzony" silnik to czeka mnie zakup kołpaka i śmigła z prawdziwego zdarzenia z tym ,że śmigło będzie raczej dwu-łopatowe.

post-2834-0-10529500-1507533652_thumb.jpg

Opublikowano

Ale rozumiem że opcja z fabrycznym kołpakiem obudowanym balsa, styrodurem i toczonym na tokarce ma szansę powodzenia?

Szczerze nawet  o tym nie myślałem.Kołpak był oklejany balsą 4mm na mokro bo inaczej się nie dało ,balsa to były odpadki z budowy modelu i była dość włóknista i tak kilka klepek mi pękło podczas wyoblania mimo wymoczenia w płynie do mycia okien.Po oklejeniu i wyszlifowaniu na wiertarce ( do tokarki nie mam dostępu) oklejałem to jeszcze tkaniną 48gr. Czy to wytrzymałoby w silniku 60cm -myślę ,że raczej nie -może przy mniejszych modelach tak przy większej ilości warstw tkaniny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.