Skocz do zawartości

nowa mała modelarnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świetne miejsce na wstawienie stolika z demobilu i własnoręczne wykonanie półeczek na modele - ściana z lewej. Bałagan i konieczność sprzątania znikną i będzie gdzie składać modele ;)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Max - też od dłuższego czasu kombinuje jak rozwiązać wyposażenie pomieszczenia, które wywalczyłem na modelarnie i przyznam, ze Twój pomysł z mebelkami

z IKEI chyba będzie dla mnie wybawianiem. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Blaty z klejonki w marketach budowlanych występują również w szerokości 65 cm - rozumiem że to będzie OK dla tych mebli ?

2. Jakie zastosowałeś ostatecznie nóżki ?

3. Jakie elementy tego systemu zastosowałeś aby utworzyć "biurka" ? Czyli czy połączyłeś szafki z szufladami aby powstało miejsce 

do siedzenie(z miejscem an nogi) 

Pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Hejka

Ad1. Minimalna szerokość blatu jaka musi być to 62cm żeby fronty licowały z krawędzią blatu. 65cm jak najbardziej będą odpowiednie tylko wystrzegaj się klejonek z miękkiego drzewa... 

Ad2. Nóżki aluminiowe zakupione na allegro z regulacją wysokości

http://allegro.pl/4szt-stopki-nozki-meblowe-40x40x150mm-aluminium-i6881427300.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=YjZkY2I0ZGMtODNiZS00MDA2LWIyNzgtYzYxNGU4YjBjZjVmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=70435868-c962-4228-bb7a-5228f5ac13db

tylko moje były niższe.

Ad3. Miejsce na nogi to po prostu przerwa szer 80cm w której wstawiłem oddzielnie kupioną szufladę (prowadnice przykręciłem do boku "zewnętrznego" szafki). Widoczne jest to na zdjęciu przed założeniem blatu. Całość szafek i szuflad została połączona blatem dzięki czemu szuflady nad nogami nie wypadają. Nie ma potrzeby kupowania szafki w miejscu gdzie będą nogi po to by zainstalować szufladę - jeśli o to Ci chodziło:)

Opublikowano

Teraz już wszystko jasne - dzięki za pomoc.

A jak oceniasz jakość tych mebli po prawie roczny użytkowaniu ?

Bo z rzeczami z  IKEI bywa różnie - z reguły fajnie wyglądają ale z trwałością bywa różnie.

Opublikowano

Teraz już wszystko jasne - dzięki za pomoc.

A jak oceniasz jakość tych mebli po prawie roczny użytkowaniu ?

Bo z rzeczami z  IKEI bywa różnie - z reguły fajnie wyglądają ale z trwałością bywa różnie.

Jakościowo jest naprawdę ok. Wszystko jest z laminowanej płyty wiórowej (system METOD) za wyjątkiem dwóch frontów od szuflad nad nogami z systemu (USTUVA) czy jakoś tak ,są z lakierowanego mdf-u. Dlaczego takie fronty? Pamiętaj ,że miedzy nogami front szuflady nie może nachodzić na grubość płyty bocznych szafek bo nie otworzysz bocznych szuflad lub szafki. Mam nadzieje ,że w miarę jasno to opisałem:)  Chodzi mi o to, że w systemie METOD fronty nachodzą na krawędzie skrzyni a skoro między nogami nie montujesz skrzyni tylko bezpośrednio kręcisz prowadnice do boków sąsiednich skrzyń to fronty nie mogą nachodzić na 18mm skrzyni sąsiedniej.

Bardzo zadowolony jestem z szuflad ,które są z grubej blachy i mają naprawdę grube dno z płyty wiórowej ok 1 cm. Mam całą szufladę wypełnioną otwornicami i wiertłami, które ważą sporo i zupełnie nic się nie ugina. Druga rzecz ,z której jestem zadowolony to blaty także z laminowanej płyty wiórowej na których dużo lutuję i niejednokrotnie były traktowane i acetonem i nitro i nic się nie dzieje. Nawet nie zmatowiały.

Uchwyty do szuflad jakie zastosowałem to aluminiowe GAMET  UA02 z allegro.

post-12183-0-41237000-1517255006_thumb.jpg

Opublikowano

Rozumiem - lokalny patriotyzm :).

Czekam na jakąś niezależną opinie :)

To nie dlatego ....   Jest to opinia uzytkownikow ( a znam wielu ) i wiekszosc jak bedzie wymieniala no nowa to znowu IKEA. Sam mam w domu IKEA , ale tymczasowo  , gdyz mam bardzo niestandardowe wymiary i bede robil na miare. Na razie 3 rok leci i IKEA sprawuje sie tak dobrze , ze odkladam ciagle te "prawdziwa" na pozniej  ;)

Opublikowano

ja z ikei mam dużo w małej cenie . kupiłem wszystko na wyprzedaży. od stołów po blaty. a i pudełka też mają super na drobnicę . szukaj w dziale wyprzedaż .

bywają szafki, blaty, półki, stoły, elementy za grosze

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.