Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

W poniedziałek planujemy na Rusku rozpocząc sezon zboczowy lataniem na bazy. Prawdopodobnie będzie to Rusko i górka zwana klifem. Wszyscy chętni do zobaczenia co i jak a może i latania będą mile widziani. Wiatr będzie raczej silny, więc modele o wadze <3kg raczej słabo będą latały.

Mapkę załączę potem.

pozdrawiam

Opublikowano

Jurek ..prima aprilis to je w kwietniu..bo w poniedziałek wiater ok 3-4m/sek ale w ten piatek na Lubstowie to je...10-12 m/s przygotowałem do samolota zielazną antabe...zajezdzaj Ty lubisz mocne dymanie...trawka i krzaczory mimo grozby pod kara mandatu 1cm=100 zl wyczyszczone...i ma być BEZCHMURNIE...

Opublikowano

ja obstawiam że będzie mokro :)

na klifie było 13 na początku, a jak zaczęliśmy na czas latać to było z 8 a potem spadało do 4 na koniec. Ale i tak było fajnie :)

Opublikowano

Najważniejsze wesołe latanie..i całe modele a jak puzle- tez jest co w zimowe wieczory udoskonalać i grzebac...reanimowalem "swinskiego ryja.." jest bielutki "i najlepszy z calego świata...

Opublikowano

Na google map znalazłem Rusko za Mietkowem, czy chodzi o tą miejscowość? Macie Panowie jakieś zdjęcia tego miejsca? Do tej pory na zbocza jeździłem do Bielawy albo aż do Czech a tu proszę coś całkiem blisko :)

Opublikowano

Mam nadzieję że Jurek się nie obrazi jak wstawię tak na szybko mapki. Ta czerwona droga to droga polna dziurawa ale przejezdna. Jest też druga droga jakieś 20-30 m dalej ale tej nie polecam chyba, że ktoś ma mocny terenowy samochód. :)

Jak Jurek będzie miał już lepsze to ja swoje mogę wówczas wywalić.

Rusko1.png

Rusko2.png

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślałem, ze to jest górka po drugiej stronie drogi (po stronie miasteczka), która góruje nad czynna kopalnia... Na te stronę co wskazuje Konrad, to trzeba mieć terenówkę :)

Opublikowano

Tamta to nasze główne zbocze. To co pokazał Konrad to "Klif". Trochę szalone miejsce dla tych co już jako tako latają i lądują. Szczególnie gdy wieje powyżej 10m/s

A czemu Ciebie nie było w poniedziałek? :)

I jeszcze jedna uwaga - wygodnisie jeżdżą. Zapaleńcy chodzą jeśli kończy się droga, a miejsce do latania jest jeszcze w oddali :)

Opublikowano

Nie trafiłem na ten wątek wcześniej :) w zimie "odpracowuje" z rodzina to co "wydam" czasowo w lecie na latanie. Taki układ ;) może się skusze na próbę moim butterfly'em na tym większym pagórku, ale nie wiem kiedy. Będę śledził poczynania i chętnie podjade pooglądać i co nieco pomoc na bazach, żeby wiedzieć jak zacząć i nie zaglebic za szybko :)

Opublikowano

... Na te stronę co wskazuje Konrad, to trzeba mieć terenówkę :)

Tomek bez przesady :) Jak ja dojechałem chyba najniżej zawieszonym samochodem to i Ty też dasz radę. Na samą górę nie wjeżdża się jak jest taka wilgoć bo można zostać w połowie podjazdu. Ale na dole jest sporo miejsca na zaparkowanie a reszta to jak Jurek napisał piechotą. :)

2 minuty i jesteś na szczycie.

Opublikowano

Jurek ..prima aprilis to je w kwietniu..bo w poniedziałek wiater ok 3-4m/sek ale w ten piatek na Lubstowie to je...10-12 m/s przygotowałem do samolota zielazną antabe...zajezdzaj Ty lubisz mocne dymanie...trawka i krzaczory mimo grozby pod kara mandatu 1cm=100 zl wyczyszczone...i ma być BEZCHMURNIE...

No i jak Janku? Na Rusku piekna pogoda i wiaterek od 14 do 25m/s :)

Opublikowano

Nie napisaliśmy, że na Rusku można jeszcze polatać przy wiaterku z północy, nad kopalnią. Jest tam konkretny klifik oddalony o kilkaset metrów od głównej hałdy. Jurek tam latał kilka razy, ja tylko zwiedziłem, bo akurat nic nie wiało.

Gdy dodamy jeszcze pobliską Żółkiewkę na kierunek południowy to w promieniu kilku kilometrów mamy zbocza do latania na wszystkie kierunki świata ;)

No i cudowny Mietków na wschód, ale to trochę dalej :) No ale na starym Rusku na wschód też się lata :)

Opublikowano

Tu wspomniane zbocze na wiaterek pólnocno-Zachodni ;)

z Mietkowa i Żółkiewki jeszcze nie ma filmu. Plus jeszcze kilka zboczy do obadania w okolicy ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.