kszczech Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 A różnie. Corel najczęściej, a ostatnio sporo we Fusion 360, który generuje fajnie G-cody. Bo sobie w końcu kupiłem własną maszynę CNC. I to dość dużą więc moje marzenie w końcu zrealizowałem. W Corelu szybciej idzie bo rysuję już "pamięcią mięśniową" i nie muszę się zastanawiać jak, czym, itd. Natomiast Fusion 360 jest fajny ale coby coś narysować to trochę główkować muszę.
Darek Kuras Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 Corel, gdzieś mi dzwoniło ale że w nim nie działam to nie poznałem od razu. Fusion to już cięższe działo. Ja głównie Acad, a w zasadzie GStarcad. Praktycznie identyczny. To jeśli idzie o 2D. W 3D to Inventor z którego przesiadłem się ostatnio na Ironcada. Trochę inne podejście do 3D ale coraz bardziej się mi podoba. Laser programuje w Lightburn, a 4 osiowa wycinankę drutową do styro i pochodnych, we francuskim Gmfc. Ploter frezujący w jakimś linuxowym programie ale nazwy nie pamiętam.
Darek Kuras Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2024 Obiecane zdjęcia floty Tajfunów. Rożne etapy produkcji elektryków i spalin: Nawet "dziadek" Tajfun z pierwszego postu, jeszcze żyje. Co prawda miał kilka przeróbek w trakcie swojego życia i nadal jest sprawny. Ale jest już na emeryturze i końca swoich dni doczeka na tej ścianie. Chyba że zginie jeszcze śmiercią naturalną, wkomponowany w asfalt lub trawę 🙂 Boję się go tylko ważyć. 3
bynek Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 W dniu 18.12.2024 o 22:20, kszczech napisał: Darek, jestem jak zawsze pod wrażeniem Waszej działalności. Super robota. Fajnie, że wkręcacie w to młodzież. Dlatego mam nadzieję, że to nie będzie nietakt z mojej strony jak wstawię tu plany małego samolociku. Może się komuś przyda. Wpadł mi modelarz 5/97 roku. Z planami samolociku Muchor. Serdecznie pozdrawiam A czy znasz historie powstania nazwy Muchor ? Bo ja mam pewne przypuszczenia, i po obejrzeniu elektronicznych planów tego modelu , i porównania z pierwowzorem modelu, jestem pewny jego historii. Foto pierwowzoru wkrótce zamieszczę. No i szacunek za wykonane rusunki modelu.
Rekomendowane odpowiedzi