Skocz do zawartości

PZL 11

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak tam postępy z PZL-ką ? Mówiąc szczerze sam też ją dłubię. Niestety poskładać z tego model, to jest sztuka. Mnóstwo niedoróbek, a te ząbki w elementach wkurzają niesamowicie. W tej chwili mam posklejany prawie cały model, brakuje do dokończenia kilka drobiazgów. Zacząłem oklejać drobne elementy (kierunek, owiewka silnika, klapka z dołu modelu). Niestety folie jakie mam to ciemna zieleń i błękit (dół skrzydeł). Nie udało mi się dorwać khaki. Dorobiłem parę drobiazgów do modelu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Może w weekend wrzucę jakieś swoje fotki, bo na razie jedyny aparat to mam w telefonie :)

Opublikowano

Zrobiłem ten modelik już wiosną - fotka w mojej galerii (dość stare bo bez zastrzałów które zrobiłem poźniej)

Drażnią faktycznie szarpane cięcia które trzeba szlifować i miałem w paczce błąd we wręgach tzn. brakowało jednego elementu a dokłądnie jedna wręga była z poprzedniej wersji modelu i musiałem ją wymienić. Całość jednak składa się dość dobrze mając na uwadze niewielką kasę jaką na ten zestaw trzeba wyłożyć. Technika laserowa ułatwia życie choć i tak mam stare przyzwyczajenia do ręcznego wycinania i poprawiania. To się w tym modelu przydaje jak również trochę własnego materiału i inwencji twórczej. Pokryłem całość zielonym solarem a spód oracoverem (solar nie ma takich kolorów). Model jeszcze nie oblatany ale waży z silnikiem Tower-Pro i pakietem Li-Po 1350 mAh 445 g. Miałem nadzieję oblatać go 11 listopada ale zbyt mocno wiało :-)

Opublikowano
Miałem nadzieję oblatać go 11 listopada ale zbyt mocno wiało :-)

11-go listopada w Krakowie praktycznie nie było wiatru. Można było latać czym się chciało. Odbyły się między innymi zawody w klasie F1N - a je na ogół robi się w hali, więc były warunki halowe. Coś "ściemniasz" ;-)

Opublikowano

To prawda że rano zapowiadało się nieżle. Zabrałem rano aeronkę oraz p11 i pojechałem tradycyjnie na skałki w drodze na Olkusz. Zwinąłem się o 11.00 bo pod wiatr aeronka stała w miejscu a mam tam mocniejszy silnik. P11 nie odleciała bo nie mam takiej wprawy i nie chciałem ryzykować. Tam niestey wieje mocniej niż w mieście a już ścigałem inny model z okolicznych drzew :-)

Gdzie puszczasz swoje modele?

Opublikowano

Jeszcze nie jest dokończony, ale już wstępnie coś widać :)

Kilka drobiazgów jest zmienionych przeze mnie.

album_pic.php?pic_id=694

A tak sobie wymyśliłem ukrycie serw wysokości i kierunku.

album_pic.php?pic_id=695

Opublikowano

Czy sprawdzałeś wstępnie wyważenie modelu w takim układzie?

serwa są dość przesunięte do tyłu a "dziób" krótki

Ja swoje ustawiłem pod mocowaniem płata z dostępem od góry.

Ciekawie się prezentuje fotel pilota :-)

Opublikowano

Muszę powiedzieć, że nawet jest w miarę wyważony. Nie będzie problemu. W tej chwili tylko nieco przeważa na tył. Jak dojdzie regielek z przodu i pakiet, to powinno być OK. Ale mówiąc szczerze też się tego obawiałem.

Opublikowano

Zawsze można przesunąć nieco silnik do przodu, pierścień obudowy jest tak szeroki że można coś wykombinować :-)

Wykonałeś wnęki na km co nadaje mu charakteru po założeniu uzbrojenia ale brakuje moim zdaniem zastrzałów a model z tym bardzo zyskuje.

Wrzucę jutro zdjęcie do galerii z tym detalem.

Opublikowano

Spokojnie ... jeszcze nie jest dokończony. A i zastrzały będą, i karabinki wz-36, naklejki. No jedynie zastanawiam się nad zastrzałami na usterzeniu poziomym. Ale chyba tego już nie będę robił :)

Opublikowano

Na usterzeniu też nie robiłem bo kłopotu z tym sporo i nie za bardzo jest o co zaprzeć.

W "przypadku - upadku" też lepiej jak odpadnie statecznik niż cały tył kadłuba :-)

Opublikowano

Zastanowiłem się raz jeszcze nad zastrzałem statecznia poziomego i mozna go wykonać z jednego kawałak drutu przebijając wzmocnienie pod sterem kierunku - wtedy to ma sens.

Jak dorobię taki zastrzał to wrzucę zdjęcie.

Im więcej detalu tym ładniej model ostatecznie wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.