byker Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Witam, Chciałbym wykonać połączenie równoległe 4 pakietów. Użyję do tego przewodu 12 AWG i konektorów ec5 , ale nie mam pojęcia jak złączyć w miarę solidnie 8 kabli idących od lipo do 2 kabli doprowadzających prąd. Jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam Piotr
TeBe Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Możesz użyć listwy zerowej z rozdzielnicy, uciętej na odpowiednią długość. https://www.google.pl/search?q=listwa+kablowa+zerowa&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DdoxU5-mFZKv7AahuoCQAw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1770&bih=1113 Oczywiście w takim przypadku końcówek kabli nie należy lutować, tylko zacisnąć w tulejkach. http://old.elektroportal.pl/products.php?cid=144&page=6 Za pomocą takiego narzędzia. http://sklep.avt.pl/zaciskarka-tulejek-0-08-6mm2-hy-ud64-yac-8-0501.html
robloz Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Ja bym zrobił tak : do dwóch płytek drukowanych - do jednej lutujemy "+" do drugiej "-".później z każdej wprowadzamy odpowiednio grubsze przewody. Oczywiście każdą płytkę panujemy w koszulkę termokurczliwą.
Air Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Ale dlaczego po prostu nie zlutować a potem zaizolować koszulką termokurczliwą? Potrzebna jedynie w miarę mocna lutownica. Najpewniejszy sposób. Te wszelkie patenty wyżej - niepotrzebna komplikacja.
TeBe Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Każdy zrobi jak woli/potrafi. Nie każdy ma czym/potrafi zlutować 5 grubych kabli, stąd podałem sposób alternatywny ;-)
byker Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Opublikowano 26 Marca 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Ze względu na prostotę wykorzytam chyba płytkę, ale póki co zrobiłem prowizorkę. Myślicie że wytrzyma? Nie mam doświadczenia i nie wiem jak będzie się taka konstrukcja zachowywała po obciążeniu prądem. Max moc silnika to 1100W. Pozdrawiam
TeBe Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Na egzaminie czeladniczym takie lutowanie by nie przeszło ;-) Po mojemu to nie jest dobrze zlutowane i nie ryzykowałbym eksploatacji modelu z takim połączeniem.
robloz Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Owiń to cienkim drucikiem i zalutuj jeszcze raz, będzie ok.
byker Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Opublikowano 26 Marca 2014 Ok, dziękuję wszystkim i pozdrawiam.Piotr
bart07 Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Takie kable lutuję grzejąc palnikiem długopisowym (gazowym). Mniejsze uszkodzenia izolacji, niż długie grzanie kobą 40W, czy transformatorówką. Ja jestem amatorem - samoukiem. Pomysł z owinięciem drutem moim zdaniem super. Takie proste Zawsze mi brakuje 3ciej ręki (a i czwarta by się przydała). Tylko aby rozłączyć to trzeba będzie ciąć
Masło Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Też jestem za użyciem palnika. Najpierw dokładniej zlutuj te przewody, potem owiń drutem i jeszcze raz zlutuj.
PK999 Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Lutowanie zdecydowanie kiepskie. Można owijać takie połączenia drutem miedzianym ok.0,5mm ale lepiej na niecynowane przewody. Teraz już są za sztywne i jak kiepsko ściśniesz może Ci się to rozlecieć po rozpuszczeniu cyny. Jest o tyle łatwo, że masz silikonową izolację która się nie topi. Możesz grzać właściwie do woli. Małe palniki są ok i możesz sobie takim poradzić jeśli będziesz ostrożny. Do takich prac jednak najlepsza byłaby lutownica transformatorowa ok.100W albo jeszcze lepiej miedziana tulejka i praska.
Rekomendowane odpowiedzi