JOKER 2 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Żeby nie zaśmiecać tylko trzy zdjęcia ; Modele nie moje ale ciekawe . Pozdrawiam Joker
TeBe Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Jak wagowo wychodzi takie skrzydło wydrukowane 3D? Ma to sens?
JOKER 2 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 No i nareszcie odsłona trzecia . Tym razem bardzo krótko . Podstawowe dane techniczne ; silniki 4x Turnigy G15 710 KVśmigła 4x 3 łopatowe 10x6 dwa lewe i dwa prawebateria LiPol 3250mAh 4S2Pregulatory Red Brick 50 Aserwa Corona 5x DS939HV lotki, ster wysokości i ster kierunkuserwa Corona 4x DS238HV klapyZasilanie odbiornika i serw LiPol 2s 850mAh i na koniec bardzo krótki film z oblotu ; Na filmie brak lądowania ponieważ nie ja filmowałem . Film dostałem grzecznościowo , i pozwolono mi go zamieścić , osobiście nie miałem zaszczytu być zaproszonym na uroczystość pierwszego lotu , cóż przykro mi z tego powodu . Pozdrowienia Joker
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Maja 2014 Opublikowano 12 Maja 2014 Kapitalny model. Świetnie wygląda po oklejeniu folią. A klapy rewelacja. Gratulacje! Rozumiem, że będzie go można zobaczyć w Skarżysku?
JOKER 2 Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Opublikowano 12 Maja 2014 No to jesteśmy pierwszy raz z modelem Short Sunerland na wodzie . Dla potomnych jezioro Ukiel zwane też Krzywym przystań harcerska . Dla uściśnienia poniedziałek późne popołudnie co by wiatr był słabszy . Ciężkie życie modelarza , rozładunek modelu ; Jeszcze tylko złożenie modelu ; Oraz ostatnie sprawdzenie elektroniki ; No i nareszcie na wodę . Proszę pamiętać że to pierwszy lot z wody . Model jeszcze nie poznany . A operator filmowy do d ... Kapitalny model. Świetnie wygląda po oklejeniu folią. A klapy rewelacja. Gratulacje! Rozumiem, że będzie go można zobaczyć w Skarżysku? Tak model będzie w Skarżysku . Pozdrowienia Joker
Xeo Opublikowano 12 Maja 2014 Opublikowano 12 Maja 2014 Model pierwsza klasa, no i gratulacje oblotu :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
krankor Opublikowano 13 Maja 2014 Opublikowano 13 Maja 2014 Ja już widzę oczami wyobraźni, jak ten model krąży nad Rejowem Jak latająca gaśnica i podobne duże modele w zeszłym roku. Pięknie wygląda w locie, taki majestatyczny. Duże jest ładne!
JOKER 2 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2014 Witam Lato się skończyło za oknem ciemno i jeszcze jakimś tam Aleksandrem straszą . Dlatego czas zabrać się do pracy modelarskiej . MERKURY Druga część relacji z budowy ; Do tej pory wykonaliśmy dopiero połowę zaplanowanych prac . No może trochę więcej bo Short Sunderlant jest jednak zdecydowanie większy od Merkurego . W Internecie jest stosunkowo mało materiałów poświęconym Merkuremu . Konstrukcja powstała na podstawie zdjęć danych technicznych i tylko jednych planów znalezionych przy pomocy „ wujka Google „ . Wykonawcą modelu jest jak poprzednio kolega Filip Szymański z Pieniężna . Natomiast konstruktorem kolega Andrzej Bryska z Olsztyna , który również jest autorem planów Merkurego . Natomiast ja zostałem poproszony o wycięcie kompletu styropianowych rdzeni skrzydła i relacjonowanie budowy tego modelu . Nadmienię jeszcze że w tym modelu pływaki pochodzić będą z formy kolegi kesto z Ełku przygotowanej do modelu RWD . O ile się orientuje będzie to pierwszy w Polsce tak duży model i do tego tandem rozdzielany w locie . I jeszcze do tego mający czterech ojców . W prawdzie o różnym stopniu zaangażowania ale jednak czterech . Ja osobiście chyle czoło przed kolegą Filipem Szymańskim który jest praktycznie głównym wykonawcą modelu jak i głównym sponsorem finansowym przedsięwzięcia . Jeszcze parę poglądowych zdjęć dokumentacji wykonanej przez kolegę Andrzeja Bryska . Dokumentacja powstała metodą tradycyjną na papierze liczone na kalkulatorze . Chyle czoło podziwjając umiejętność godne pozazdroszczenia . Pozdrowienia Joker
JOKER 2 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dzis przekazałem koledze Filipowi wypalone rdzenie skrzydeł , w zamian dostałem pare zdjęć z budowy modelu Merkurego . Z kronikarskiego obowiązku je zamieszczam ; Całość wycinana tradycyjnie , czyli podkładka do piłowania i piłka włośnicowa . Montarz bespośrednio na arkuszach z rysunkami . Pozdrowienia Joker
JOKER 2 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam W założeniach ma to wyglądać jak w oryginale , czyli tak ; Oczywiście to jest oryginał . W naszym modelu chcemy zrezygnować z centralnego stojaka ( widać go na zdjęciach ) . Merkury będzie stał pływakami na skrzydłach Maji . Zaczepy do rozłączenia będą w skrzydłach i pływakach . Jak to wyjdzie to zobaczymy przy próbach montażu dwóch modeli . A może ktoś ma pomysł na takie połączenie i doradzi sposób wykonania . Tak jak pisałem rdzenie skrzydeł przekazałem koledze Filipowi , Tak wyszły . Dane skrzydeł ; Rozpiętość 1700 mm . Profil clark Y Skrzydło wykonane jest z trzech części . Centropłat o szerokości 104 mm . Profil clark Y 14 % i cięciwa 330 mm . Skrzydła każde o szerokości 700 mm . Przy kadłubie profil clark Y 14 % i cięciwa 330 mm . Natomiast końcówka clark clark Y 11,7 % i cięciwa 1600 mm . zwichrzenie geometryczne + 1,5 stopnia , wznios 3.5 stopnia . Natomiast przy kadłubie trwają prace ; Konstrukcja kadłuba w dalszej części tradycyjna . Konstrukcja wręg i wzdłużnic oklejona listwami z balsy , dziób wykonany z balsy . Całość będzie oklejona folią . Pozdrowienia Joker
JOKER 2 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kadłub już oklejony folią prawie gotowy . Podoba się prawda . Miałem tu mały dylemat które zdjęcie wybrać do postu . Do pozowania byki chętni wszyscy , wobec tego postanowiłem zamieścić ni tylko jedno zdjęcie ale wszystkie które były w miarę dobre . Serce rośnie jak widzi się modelarnie gdzie coś się dzieje . Jeszcze jedno zdjęcie co by ktoś nie pomyślał że nasza młodzież tylko prezentuje modele starszych kolegów . Te modele wykonali osobiście . Więcej tu ; http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=86&t=7011 Pozdrawiam Joker
JOKER 2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kadłub nareszcie gotowy . Parę zdjęć gotowego kadłuba ; Wyraźnie widać konstrukcje kadłuba , kabiny i skrzydła . Dostęp do kadłuba przez zdejmowaną kabinę . Oczywiście po demontażu skrzydeł ten dostęp będzie dużo większy . Kabina po oklejeniu , widać wnętrze . Będzie znajdował się tam menadżer zasilania . Pozdrowienia Edward
dukeroger Opublikowano 23 Stycznia 2015 Opublikowano 23 Stycznia 2015 super projekt, myslac o sposobie wyczepiania; ja bym to widzial tak ze tam gdzie redan Merkurego opiera sie o skrzydlo nosiciela powinien byc zamek geomtryczny blokujacy gorny samolot na ruch do tylu i w pionie (czyli mozliwe wysuniecie do przodu), w przedniej czesci plywakow Merkurego powinny byc gniazda w ktore wchodzil by pin(lub piny) blokujacy poruszany serwem w skrzydle nosiciela. Wyczepienie wygladalo by nastepujaco; przed startem gorny samolot wsuwa sie w tylne mocowania i blokowany jest pinem blokujacym z przodu. Po wystartowaniu i osiagnieciu zamierzonej predkosci i wysokosci do wyczepienia, odblokowywany jest pin przedni, Merkury dodaje gazu i podpierajac sie wyskoscia odrywa sie od nosiciela ktory w tym momencie lekko zdejmuje "gaz". W zamysle tylna blokada jest tak blisko srodka ciezkosci Merkurego (bo redan jest w jego poblizu) ze odpiecie pina przedniego nie powinno spowodowac niekontrolowanego wyczepienia sie modelu. To wszystko teoria oczywiscie
JOKER 2 Opublikowano 31 Października 2015 Autor Opublikowano 31 Października 2015 Trochę się ostatnio obijałem , trzeba to nadrobić . Maja oblatana a ja nic nie pisałem . Oto zdjęcia z końcowych prac przy Mai ;
Irek M Opublikowano 1 Listopada 2015 Opublikowano 1 Listopada 2015 Edek ma rację, że to zdjęcia z prac nad Mają. Maja to zespół dwóch samolotów i fotki Merkurego jak najbardziej pasują do podpisu. Tak samo jak zespół Mistel. Chyba, że to ja nadinterpretuję .
kesto Opublikowano 1 Listopada 2015 Opublikowano 1 Listopada 2015 Maja to zespół dwóch samolotów i fotki Merkurego jak najbardziej pasują do podpisu. Tak samo jak zespół Mistel. Chyba, że to ja nadinterpretuję . Nadinterpretujesz Maia, to nie nazwa zespołu, a nazwa łodzi latającej Short S.21 Maia. Na zdjęciu jest wodnosamolot Short S.20 Merkury.
JOKER 2 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgadza się . Krzysiu masz całkowitą racje , to jest Short S 20 Merkury . Mój błąd przepraszam . Poniżej przedstawiam parę zdjęć z pierwszego połączenia obu modeli oraz oczywiści próby ich wyważenia . Chciałbym jeszcze dodać że każdy model oddzielnie został oblatany . Moim zdaniem jest to chyba największy zestaw w Polsce , osiem silników dwie aparatury i masa elektroniki oraz innego wyposażenia wewnątrz modeli . Poniżej zdjęcia . Przepraszam że w ten sposób ale mam kłopoty z edytorem na forum i nie mogę sobie z nim poradzić . Więcej na RcClub.eu , tam jakoś nie mam kłopotów z wstawianiem zdjęć czy kopiowaniem tekstu . 1
Rekomendowane odpowiedzi