Bartek Piękoś Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Jakby autor był tak miły i wstawił zdjęcie porównawcze modelu i oryginału pod podobnym kątem - byłoby efektownie:). P.S. Strasznie lubię Wilgę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Na wodzie ciężko będzie odróżnić od oryginału. No ja niestety dostrzegam sporo różnic ale nie będę ich teraz wymieniać żeby nie podpowiadać sędziom - a nuż któryś z nich śledzi temat Jutro zabieram się za dokumentację i postaram się dodać parę fotek porównawczych z oryginałem w podobnych ujęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Jakby autor był tak miły i wstawił zdjęcie porównawcze modelu i oryginału pod podobnym kątem - byłoby efektownie:). P.S. Strasznie lubię Wilgę . Mówisz i masz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Teraz pytanie - czy poleci? Niestety z pływakami przytyło się Wildze prawie 3kg. Na pewno będzie trzeba ją dobrze rozpędzić w fazie ślizgu przed oderwaniem od wody. Jedno jest pewne - ewentualne wolne makietowe przeloty tylko na klapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Poleci, poleci. Pamiętaj, że pływaki to nie tylko ciężar, ale również stosowny opór, dzięki czemu można latać wolno nawet bez klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Obyś miał rację. Według moich wyliczeń obciążenie płata będzie coś koło 14,6 kg/m2. Moja Cessna na pływakach ma podobną masę i powierzchnię nośną - kiedyś przy wolnym przelocie przepadła bez uprzedzenia. Obecnie nauczyłem się już nią latać bez "duszy na ramieniu" ale zakręty trzeba nią robić "wojewódzkie". Mam nadzieję, że w przypadku Wilgi pomogą stałe sloty na skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Późne śniadanie... i przygotowanie do wyjazdu na lotnisko a tu relacja w TVN24, na pierwszym planie Twój Pamir (relacja ze Starego Dwóru). Szacun Darku. Model prezentuje się przepięknie nad wodą. Ale poprosimy o pełna relację a nie skrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 No to się pochwalę, a co. No i film z drugiego lotu zmontowany na szybko: https://youtu.be/X0w4uOq39lo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 No widzisz, a martwiłeś się że nie poleci. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Gratulacje! Widzę, że pogodę mieliście znacznie lepszą niż w zeszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 No widzisz, a martwiłeś się że nie poleci. Gratulacje. Dzięki. Mało brakowało a pierwszy lot zakończyłby się tragicznie. Model dziwnie zachowywał się w powietrzu, prawie zupełny brak reakcji na lotkach i strasznie nerwowo na kierunku. Dopiero po wylądowaniu i sprawdzeniu ustawień wyszło co jest nie tak: Zwykle ustawiam sobie mix na lotkach z kierunkiem co pomaga mi w zakrętach. Nie wiem jak to się stało ale tym razem kierunek wychylał się w odwrotną stronę. Latając z kółek wszystko było ok więc podejrzewam, że bawiąc się ustawieniami kliknąłem przez przypadek revers na mixie i stąd te problemy. Byłem tak zdenerwowany, że tego nie zauważyłem i dopiero czujne oko przyglądających się kolegów wychwyciło tego "babola". Pogoda faktycznie dopisała chociaż były momenty gdzie wiało dosyć mocno i każde ustawienie modelu na wodzie z wiatrem kończyło się zwykle kapotażem. Poniżej film z pierwszego lotu konkursowego: https://youtu.be/Ne9YuQF4sps 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Super model, super lata, świetny pilot! Gratulacje! BTW Gdzie można znaleźć regulamin takiego konkursu ew. czy może ktoś z uczestników wytłumaczyć zasady tzn co sprawia, że model jest lepiej oceniany od innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Wszystko jest tutaj w zakładce "Regulaminy": http://wodnosamoloty.com/ Btw: W ocenie statycznej Wilga nie miała szans punktowo z modelami wykonanymi od podstaw. Za dużo odstępstw od oryginalnej sylwetki: za długa maska, brak wzniosu skrzydeł, inna linia drzwi i wiele innych. Ucieszyło mnie, że największe uznanie sędziów znalazła kolorystyka i oznakowanie, czyli elementy którym poświęciłem najwięcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 No super maszyna teraz masz i u nas gdzie startować rzeczkę przecież mamy obok lotniska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Wiem że moja wilga przy twoim storchu to popierdółka ale żeby aż tak sobie żartować Btw: Gratuluję odwagi żeby czymś takim polecieć no i mam nadzieję zobaczyć tego kolosa wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Musimy żartować i brać wszystko z uśmiechem a nie spinać się i patrzeć bykiem na innych . Ty miałeś pietra ale ja miałem większego jak mi koło przy starcie odpadło , trzeba wówczas zacisnąć mocno pośladki i dokończyć lot . Planowałem w niedzielę polatać ale mówią u nas na wsi że pogoda ma być do bani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Jeszcze parę fotek i film z kamery Pawła Tokarza: https://youtu.be/Dh5PTocyunY 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi