dukeroger Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 whoooooow! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Kawał świetnego przedsięwzięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Po zebraniu szczeny z podłogi proszę o film z testów napędów, no i oczywiście pierwszy lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Dornier Do-X (skala 1:17,5) Rozpiętość - 2735 mm Cięciwa płata - 428 mm Długość - 1870 mm Powierzchnia nośna - 115 dm2 Ciężar (przewidywany) - 4500G Ile waży w tej chwili model gotowy do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Wielkie Dzięki Koledzy za uznanie. Patryku, pobór prądu przez każdą szóstkę silników przy zasilaniu 7,4V/5100mAh wynosi około 18A. Jest to ostatnia konfiguracja silników (dwie grupy po sześć silników, bez regulatora a tylko w włącznikami elektronicznymi) jako efekt dotychczasowych eksperymentów. Jednak w ostatnich dniach pojawiła się możliwość pozyskania silników bezszczotkowych z reglami a co najważniejsze z dobrze dobranymi smigłami czterołopatowymi więc zdecyduję się finalnie na wymianę napędów (jest to możliwe). Krzysztofie, niestety nie udało się uzyskać zakładanego ciężaru (co było już widoczne na wczesnym etapie prac) i model gotowy do lotu z dwoma pakietami Foxy 7,4/5100mAh waży 7500G a więc sporo więcej niż założyłem. Na szczęście daje to obciążenie powierzchni nośnej 64,9G/dm2 a więc całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 zanim zdemontujesz silniki, proszę zrób i nakręć test napędów i spróbuj popływać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 zanim zdemontujesz silniki, proszę zrób i nakręć test napędów i spróbuj popływać Decyzja o wymianie silników już zapadła więc nie ma sensu zajmować się czymś co i tak nie będzie działać... Przy okazji dorobię parę innych szczegółów... W Siemianówce: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Dzięki za fotkę, ale ten i inne wątki to skarbnica wiedzy, rozwiązanie które zaproponowałeś jest bardzo ciekawe i myśle, że koledzy chcieliby poznać czy to działa. Proszę pokaż film choćby statyczny jak to się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Podpinam się do kolegi wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Model na żywo robi piorunujące wrażenie. Masowo wyszedł tak jak przewidywałem, ale to i tak jest bardzo dobry wynik! Będzie świetnie latał, tylko trochę niepokoi wielkość stateczników. Wydają się bardzo malutkie. Jeszcze może pokażę zdjęcie, które zrobiłem w Siemianówce. Na wodzie prezentuje się przepięknie. Stoi stabilnie, majestatycznie kołysząc się na falach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Model na żywo robi piorunujące wrażenie. Masowo wyszedł tak jak przewidywałem, ale to i tak jest bardzo dobry wynik! Będzie świetnie latał, tylko trochę niepokoi wielkość stateczników. Wydają się bardzo malutkie. Jeszcze może pokażę zdjęcie, które zrobiłem w Siemianówce. Na wodzie prezentuje się przepięknie. Stoi stabilnie, majestatycznie kołysząc się na falach. DOX Siemianowka.jpg Dajcie test napedow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Wielkie Dzięki Wojtkowi (Callab) z Krakowa za zdjęcie Do-X oraz miłe towarzystwo w Siemianówce. Niestety silniki MiG-280 z reduktorami zostały już zdemontowane i trwają prace nad instalacją nowych jednostek napędowych z czterołopatowymi śmigłami więc nie mam możliwości prezentacji a poprzednie testy nie były rejestrowane. Także będą wykonane dodatkowe elementy dotychczas pominięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Szkoda, że nawet nie było próby startu, a przynajmniej ja takiej nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jeśli napęd był za słaby to szkoda byłoby model narażać na niebezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ale czy był za słaby??? O tym nigdy się nie przekonamy. Czegoś zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Ulotnienie Dorniera jest przewidziane w nadchodzącym sezonie a tymczasem Kolega z Niemiec latał sobie tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 eee... tak na pusto lata? Bez pasażerów? Lipa... Ciekawe, ile to pali na setkę. 12 silników? wow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 eee... tak na pusto lata? Bez pasażerów? Lipa... Ciekawe, ile to pali na setkę. 12 silników? wow... No i powinien z wody! Z lądu to każdy potrafi :-) Licząc spalanie: ~200 ml/silnik/lot * 12 daje ok. 2,5 litra na lot. Jest to pewien minus, ale kto by nie chciał takiego modelu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 model piękny... A z wody by na pewno wyszedł. Mnie szczerze mówiąc łatwiej się Beaverem startuje z wody niż innymi modelami z trawiastego lotniska. Że o lądowaniu nie wspomnę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi