Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"P.S.

Aaaaaa! Zrób coś z tymi zdjęciami"

Bartku co ty chcesz od tak starego zdjecia, w 1959 nie bylo lustrzanek... :P

Cudem jest to, ze jest ono kolorowe ;):D

Opublikowano

Oj, nie rzucaj pochopnie ocen. Niektóre aparaty są do dziś niedoścignione. Miałem  wiele lat temu okazję zrobić kiedyś zdjęcie na doskonałej kliszy starą Leica"ą. Chyba żadna cyfrówka nie potrafi zrobic takich fotek. Ale co ja tam się znam..... elektroenergetykiem jam ci.

Opublikowano

No panowie zagieliscie mnie ;)

Ale fotografowie Iskry nie mieli takiego sprzetu

To nie jest oryginalne zdjęcie tylko reprodukcja z jakiegoś czasopisma.Wyraźnie widać raster.Oryginalna fotka mógła być bardzo dobrej jakości :)

Opublikowano

A tak na temat ;)

Ostatnio wzmocnilem czesci skrzydel nad oslonami wlotow powietrza pretem weglowym 4mm, poniewaz pojedyncza rurka nie wydawala mi sie odpowiednim wzmocnieniem :)

Glupio by bylo jesli podczas oblotu skrzydla postanowilyby "klasnac"

Opublikowano

Wykonałem dzisiaj z plastiku taki oto element:

post-12314-0-23950700-1420928629.jpg

Jego wykonanie zajęło mi dużo czasu... Ale jestem zadowolony z efektu :) (trzeba tylko kolor zmienić ;) )

Opublikowano

Będą 2 , jedna z 90" a moja z jakąś chyba mniejszą, przewiduje, że waga to max. 2,5kg moja .

Na razie jestem jeszcze daleko w lesie z rysowaniem , więc się nie ma czym jeszcze pochwalić.

Dla mnie ten projekt to wielka niewiadoma, to mój pierwszy "odkurzacz" i to od razu w rozmiarze XL.

Jak już będę bliżej cięcia to otworze nowy wątek.

Opublikowano

Z moich wyliczeń wynika, ze bedziesz musiał powiekszyc wloty powietrza. W skali 1:7.14 (chyba w takiej robisz) ich powierzchnia jest rowna 43.68cm², a FSA turbiny 90mm wynosi ok. 60cm²

Opublikowano

Wloty mam 53 cm2 , Piotrek stwierdził że wystarczy dla jego modelu, moja turbina będzie mniejsza więc problem dopasowania odpada ,będzie o.k.

Myślę , że Piotrek wychodzi z założenia że lepiej kilka procent mniejsza wydajność turbiny która i tak jest na wyrost mocno(przewidywany ciąg większy niż waga modelu)

że woli mieć makietową iskrę niż Iskro-podobny.

Zresztą, jak będzie bardzo źle to będziemy przerabiać projekt. :)

Opublikowano

Tak - własnie wychodzę. Z założenia znaczy się :D .  Po moich doświadczeniach z EDFami właśnie tak wolę. Jeśli za mało wazducha będzie to dorobię "lewe" wloty. Ale to kwestia przyszłości. Na razie chcemy mieć z Tomaszem 2 modele różnej wielkości latające spokojnie a nie jak rakiety. Ma już obiecaną turbinę ode mnie. Będzie zadowolony! :P

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.