polpakpol Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Temat napisałem tylko dlatego, ponieważ niektórzy modelarze a szczególnie początkujący nie wyobrażają sobie jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą użytkowanie pakietów Litowo-Polimerowych. Pakiety te są małe,lekkie i bardzo wydajne lecz zarazem niebezpieczne. Pomyśl, gdzie teraz leży twój Li-Pol i jakie szkody mógł by wyrządzić przy samozapłonie. Kilka zdjęć skutków samozapłonu Li-Poli: Zastanów się czy nie warto zaopatrzyć się w specjalny pojemnik na pakiety np. taki: Lub Lipo-Safe: Najwięcej samozapłonów występuje przy ładowaniu pakietów (często dużym prądem) oraz po uszkodzeniach mechanicznych, często niewidocznych. Pamiętajcie, że niedopuszczalne jest ładowanie Li-Po bez nadzoru a w szczególności w nocy. Jeśli szkoda Ci wydawać kasy na pojemniki inne zabezpieczenia, możesz zrobić chociaż tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 widzę tu reklamę czy mi się wydaje? człowiek może pomyśleć a dobra skrzynka to może mi nie potrzebna ale taka foliówka to spoko.. wklepie w googla tam reklama i zarobek na takiej folii... bez urazy. oczywiście. wszyscy wiemy o niebezpiecznych lipolach. a ich samozapłon jest mało możliwy przy prawidłowym użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Nie miałem na celu lokowania produktów, podałem tylko przykłady. a ich samozapłon jest mało możliwy przy prawidłowym użytkowaniu. I właśnie wiele ludzi tak myśli a potem są skutki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Większość osób liczy na szczęście Wypadki zdarzają się nie nam tylko innym, na choroby zapadają też inni, jak model wyrządzi stratę to na pewno nie nasz więc po co ubzepieczenie, jak bierzemy kredyty to takie żeby żyło sie nam wygodnie bo przecież na spłatę będzie zawsze kasa, itp. itd. Życzę Wszystkim dużo szczęścia wspomaganego odpowiednim zabezpieczeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Chyba nie ten dział, mamy dział o pakietach, tam to się powinno znaleźć zaraz obok innych postów na ten temat. A'propo przechowywania to był też na to temat. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/32633-sezonowanie-lipoli/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Odnośnie tych skrzynek zastanawia mnie jedna rzecz. Załóżmy że mam w środku kilka pakietów, powiedzmy 5. W jednym z nich nastąpiło zwarcie. Czy mi się wydaje, czy spowoduje on taki wzrost temperatury wewnątrz skrzynki, że wszystkie pozostałe pakiety również pójdą z dymem. Jak wtedy wzrośnie temperatura i ciśnienie wewnątrz skrzynki i czy należy się spodziewać dodatkowych efektów specjalnych? Co jeśli akurat jadę na lotnisko, wszystkie pakiety są naładowane i skrzynka leży w bagażniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 To są skrzynki amunicyjne i (mam nadzieję) są zabezpieczone przed takimi zdarzeniami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Też mnie to ciekawi. Zapewne będzie spektakularnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 To są skrzynki amunicyjne i (mam nadzieję) są zabezpieczone przed takimi zdarzeniami... Ale jak? Wygląda to na zwykłą metalową skrzynkę z pojedynczymi ściankami, więc zakładam że na zewnątrz blacha może osiągnąć sporą temperaturę w przypadku zapłonu ogniwa. Nie widać żadnych zaworów odprowadzających ciśnienie czy innych zabezpieczeń. Trochę mi to wygląda na zabezpieczenie głównie "psychologiczne". Chociaż z drugiej strony nie ma dostępu powietrza, więc nie wiem jak w takiej sytuacji będzie przebiegać reakcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 tutaj się wypowiadaliśmy: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/32633-sezonowanie-lipoli/&do=findComment&comment=466936 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Interesujący filmik w temacie dyskusji: http://www.youtube.com/watch?v=OuH017ic6uo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Odnośnie tych skrzynek zastanawia mnie jedna rzecz. Załóżmy że mam w środku kilka pakietów, powiedzmy 5. W jednym z nich nastąpiło zwarcie. Czy mi się wydaje, czy spowoduje on taki wzrost temperatury wewnątrz skrzynki, że wszystkie pozostałe pakiety również pójdą z dymem. Jak wtedy wzrośnie temperatura i ciśnienie wewnątrz skrzynki i czy należy się spodziewać dodatkowych efektów specjalnych? Co jeśli akurat jadę na lotnisko, wszystkie pakiety są naładowane i skrzynka leży w bagażniku? Probowalem zapalić lipola wrzucając do ogniska i nie było szans. Dopiero przebicie gwoździem sprawiło satysfakcję ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Ten lipol był naładowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Tak, ogólnie był juz na wykończeniu, naladowalem go do pelna przed testami. Probowalem tez przeladowac na innych programach, ale bez efektu. Przebicie dopiero zainicjowało zapłon i kuuuupe dymu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Cóż, miałeś farta (albo nie, skoro celowo chciałeś go zapalić i się nie udało). Wątek na RCG dotyczący pożarów LiPo ma już ponad dwieście stron i jednoznacznie wynika z niego, że pakując lipole do hermetycznego pojemnika robimy sobie bombę. Zastanawia mnie jeszcze czy duża luźna torba wykonana z koca gaśniczego byłaby jakimś rozwiązaniem. Ale to tylko taki luźne rozważania, mieszkając w bloku po prostu nie ma warunków do bezpiecznego użytkowania LiPo, bo spełnienie warunków "przechowywać i ładować z dala od łatwopalnych przedmiotów" jest zwyczajnie niewykonalne w niewielkim mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=1584 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi