cezar65 Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 Też sobie dzisiaj popływałem na Balatonie jedną godzinę , od 12:00 do 13:00. trochę wiało i woda była zfalowana .
kaczma2 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Ładnie, pięknie ale gwizdków parostatków nie słychać.
pawel4090 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Też czekałem na gwizdek a tu panie lipa, może w następnym pływaniu jak będzie filmmowane.
kaszalu Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Gwizdki są , tylko niestety giną trochę w szumie tła akustycznego ..... Poza tym wczoraj pomimo słoneczka było chłodno i przewody parowe szybko się studziły, powodując wykraplanie wody z pary i "bulgoty" w gwizdaniu ... Musimy sfilmować jak będą łodzie bliżej brzegu to lepiej słychać !. Na mojej "Zośce" słychać na filmie gwizdek i widać wyraźnie jak para z niego leci !!
mike217 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Pływaliście o jednej godzinie na jednym małym bajorku i brak wspólnego zdjęcia..?
kaszalu Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Ogłoszenie na forum było, widać u kolegi woli na wspólne pływanie nie było ! Trudno ....
mike217 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Kaszalu daj na drugi takie ogłoszenie dzień wcześniej to też będę miał szansę sie przygotować.m
kaszalu Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 OK ! To był taki "spontan" .. ledwo zdążyłem z postem ...
kaszalu Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 ŁAŁ - to Wam MUSZĘ pokazać - wypasione bandery do "Halnego" by Janusz !!!!!
cezar65 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Ja tam to chodzę pływać a nie robić kółka przy brzegu i co chwilę wyciągać z wody model , słyszę o uderzeniu w pomost .....strach się bać . No i przynajmniej Smyk mi nie powie że mój nadajnik zakłóca pracę jego nadajnika . Po za tym nie mogłem sobie pozwolić na przeszkadzanie jak swoje piękne modele na wodzie ma kwiat bydgoskiego modelarstwa . Jakieś tam odgłosy które miały naśladować chyba gwizdki to dwa razy słyszałem. A najszybciej to pływał tam ślizg , ale krótko - wtedy popłynęłem sobie z powrotem co by nie mieć kolizji z nim. 1
kaszalu Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Ciąg dalszy cyklu o mikromaszynach parowych ! Na deser ..... SIŁOWNIA PRZEZ DUŻE "SI" Kocioł o pojemności 12 ml , zawór bezpieczeństwa i ...przegrzewacz pary w komplecie !! Paliwo stałe - kostki paliwa turystycznego - jutro próba ! "Kadłubek" do niej w trakcie produkcji
Senior Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Andrzej - widzę że rośnie w siłę Twoja "parowozownia" :D
pawel4090 Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Czekam na probe zapowiadaną na dzisiaj, filmik obowiązkowo.
kaszalu Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgodnie z obietnicą i życzeniami kolegów piąteczek zapewnił możliwość realizacji prób ogniowych mikrosiłowni parowej MICROCOSMOS rodem z Kraju Środka ! MÓWIĘ WAM - NIEZŁY UBAW !!! Moje boje z maszynerią poniżej - ful relax !! Zajęcie bardzo odstresowujące - POLECAM WSZYSTKIM !! 1
kaszalu Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Następna tura prób parowych pozostałych mikromaszynek ! Chodzą jak burza ! Najlepiej spisuje się ta sterowana wałem obrotowym , ale i duży "woblerek" też sobie radzi całkiem nieźle. Mały "woblerek" nadaje się raczej do napędu jakiejś prądniczki przerobionej z silnika prądu stałego do zasilania diody LED i do celów demonstracyjnych . Widzę że potrzebuje trochę wyższego ciśnienia do pracy, bo i cylinder ma mniejszy ( F= p x S ) więc i siła na tłoku niezbyt duża ! Chyba dorobię inny kociołek który takie ciśnienie poda ! Na końcu całe moje "parowe mikrostadko" !! Pozdrowienia z "kłębków pary i dymku" dla Wszystkich ! 1
mike217 Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Miałem kiedyś 20 cm kadłub ślizgu. Jak byś to zamontował do niego to byłbyś mistrz świata Miałem kiedyś 20 cm kadłub ślizgu. Jak byś to zamontował do niego to byłbyś mistrz świata
kaszalu Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Michał - spoko, kadłubek do okrętu już się wyłania z mroków nicości .... Ale jak znajdziesz krasnoludka to daj znać -wszak maszyny są trzy !!!
kaczma2 Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 Po porannym deszczu i osuszeniu traw wybrałem się nad kanał z Pilotem 66. Woda spokojna, trochę śmieci. W końcu zrobiłem zdjęcia, film także i pamiętałem żeby zatrąbić. Poszedłem kawałek wzdłuż brzegu. Model przy małym wychyleniu drążka apki płynął (1,5 min) tak szybko, że musiałem go przyhamować żeby nadążyć. 3
kaszalu Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 Pięknie się prezentuje na wodzie ! A gdzie masz film z "trąbieniem" ?
Rekomendowane odpowiedzi