kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Spuścili nam Kolumbijczycy łomot i tyle !! Dobrze że mam dobrą śliwowicę od kolegi Otokara w odwodzie ! Tyle radości, co dziś trochę Jamykowym "EMIRATEM" popływałem kurde ! Edytowane 24 Czerwca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malboro_1981 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Wstydu nie mają 3do zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 KOMPROMITACJA :angry: :angry: ... nawet nie będę oglądał ostatniego meczu - wolę podłubać przy modelach :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Można się było tego spodziewać ale pozostało uczucie, które trudno nazwać. Mieszanka uczuć. Janusz, to jeszcze test żaglówki przy silnym wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamyk Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Michał dzięki za ster na Bydgoszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Nie ma sprawy Janusz. U mnie produkcja łożysk ślizgowych do moich modeli. Robie od razu serie na zapas. Łożyska będą z brązu . Otwory pod rozwiertak zostały po wierceniu wyprowadzone wytaczakiem bo tylko to daje gwarancję osobowości . Panewki pozostało rozwiercić na wymiar 6.35mm i porobić rowki lub otwory olejowe. Gwarancję powtarzalności mocowania na tokarce zapewniają zaciski. Tak dokładne rzeczy cieżko toczyć seryjnie w uchwycie klasycznym. Chodzi oczywiscie o osiowość a nie osobowość ... mój telefon wie lepiej za mnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Kosmos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Sęk w tym żeby dać taki wcisk w dlawice co by pasowanie pod wał zostało . Wał ma 6,35 rozwiertak mam specjalny setkę wyżej czyli 6,36. Przy rozwiercaniu wystarczy wyjechać narzędziem na obrotach i mam z dwie setki ponad wymiar wału . To jest akurat. Niestety jakość brązu pozostawia wiele do życzenia i nie zawsze to chce chodzić na tych obrotach wysokich . Wał się kręci te 35-37 tyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Dla mnie dokładność nieosiągalna - pozdrawiam ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 To nie jest tak do końca że zawsze wychodzi, nie zliczę ile „braków” ląduje w koszu ze złomem. Łatwo wymiar przewalic , ale im więcej się robi tym łatwiej to wychodzi. Także pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 No ale 9 wyszło a nie zapowiadane 7 - czyli 2 masz w gratisie !!! .... który sam sobie wyprodukowałeś To z tego brązu od Andrzeja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Żaglówki są. Można się pościgać. Tylko znaleźć odpowiedni akwen z możliwością przemieszczania się wzdłuż brzegu z dobrą widocznością. Dawno temu w Brdyujściu dobrym miejscem była zatoka Wisły, przystań LOKu. Był szeroki chodnik z żużla ale potem zarosło. Nie wiem jak jest teraz. Może na kanale obok Gwiazdy. Samotne pływanie nie daje porównania. Jestem zadowolony z mojej żaglówki a może inne są szybsze i trzeba coś poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Niestety brąz otrzymany od Andrzeja okazał się być całkowicie sperforowany jamami powietrza. Szkoda bo materiał zupełnie inny niż to co można kupić. Przyda się pewnie na drobniejsze detale ale na te łożyska nie za bardzo. Te ze zdjęć toczę z kupnego B101. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Pewnie wałek z brązu był lany w formie a nie ciągniony... Wtedy - przy złym odgazowaniu formy - mogą w całej masie występować jamy skurczowe ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 To był odlew w piasku . Cała średnica jest sperforowana. Z brązem jest problem taki , że huty leją tylko standard B101 cynowo fosforowy . Inne wyszukane gatunki są praktycznie nie do dostania w małych ilościach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Ty masz Michał w swoich modelach zaawansowaną technologię i stąd komplikacje - nie ma to jak prostota !!! Zróbmy sobie więc dłubankę !!!! Warto popatrzeć, szybko idzie !! Edytowane 27 Czerwca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Żadne zaawansowane ... ale znajdź mi zamiast tych panewek łożyska jeśli średnica wału to 6.35 a średnica piasty śruby 12mm .. poza średnice piasty z dławica nie wychodzimy ... czas start ???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Michał - ja wiem, z dłubanką to żarcik taki !!! Spodobało mi się jak oni to robią !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Ja mam i swoje dlubanki ... Jednym słowem od stanu takiego zgniłego do wodowania sztywnej łódki z wymienionymi kratownicami, wzdłużnikami i pokladnikami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Nooo - to jest klasa ! Witamy w klubie dłubankowców !! Tu moja, własnoręczna dłubanka - trochę jak duży model ( właściwie to jest taki pół-model dla 3 osób...) !! Omasztowanie i ożaglowanie gaflowo - lugrowe, tak jak jacht kapitana Slocuma "SPRAY" , na którym samotnie opłynął świat ! Edytowane 26 Czerwca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi